Film / seriál

Stáří vpřed

Americké drama Dokonalá lež
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Dnešní doba přeje seniorským hercům a je to dobře. Ideál mládí je sice stále ideál, ale diváci přijímají i filmy postavené na letitých charakterech. RED se líbilo, Gentleman s pistolí taky, teď je tu Dokonalá lež, kde, stejně jako u ostatních výše zmíněných, jsou hlavní charaktery krásní a charismatičtí herci vyššího věku. Má to své nesporné výhody.

Tak zaprvé, herec obsazený do takové role je pravděpodobně prověřen časem. A to přímo desetiletími. Třeba Helen Mirren hraje od svých dvaceti let a je jí sedmdesát pět. To je přes půl století, během něhož ji trh zkoušel, zda má na to udržet se. Herec, který v něčem takovém obstojí, už musí být prověřená kapacita. Ian McKellen, který hraje od pětadvaceti, má při svých jednaosmdesáti také přes půlstoletí zkušeností. Jinými slovy, hlavní přísady jsou zde prvotřídní. Zadruhé, herec takového formátu nebude mít ani finanční, ani osobní potřebu jít do filmu, který mu nebude sedět, a dá se předpokládat, že vkus má dobrý. 

A děláte to často? Seznamky na internetu?

Co ti další?

Ani zbytek štábu není marný, byť co do věku si se svými mladistvými zhruba pětašedesáti lety s hlavním obsazením nezadají. Režisér Bill Condon natočil třeba nedávnou Krásku a zvíře, Dreamgirls nebo Bohy a monstra. A ano, i pár dílů Twilight ságy, ale i to jsou filmy (přes nenávist obecenstva) režijně dobré. Scenárista Jeffrey Hatcher zase přinesl Vévodkyni či Casanovu, takže taky člověk na svém místě.

Teď ten obsah

Vypráví se tu o muži, který najde bohatou vdovu a pomocí předstíraní citů se ji snaží připravit o peníze. To vše za dozoru jejích příbuzných a přátel, kteří ji před ním varují – jeho minulost je totiž poněkud temná. Celé se to nese v duchu dramatickém, thrillerovém, místy komediálním, žánrově je to ale příjemný mišmaš. Jestli se vám to bude líbit, či ne, záleží na tom, jak otevřenou mysl budete mít. První polovina filmu je totiž ve jménu klasického motivu filmů o podvodnících, pak se ale všechno obrátí směrem, který galantně neprozradíme. Jen předešleme, že není na místě očekávat klasický „heist“ žánr až do konce.

Je to dobré?

Rozhodně to stojí za vidění. Kvalita jednotlivých aspektů filmu je variabilní, ty nejhorší jsou na lehkém nadprůměru, ty nejlepší na fantastické úrovni. A to je nejspíše největší potíž tohoto snímku. Kdyby v hlavních rolích byli obsazeni herci dobří, ne skvělí, jak je tomu teď, koukalo by se na něj asi o trochu lépe. To sice zní jako paradox, ale pochopte – s legendami v hlavních rolích čekáte stejně legendární i všechno ostatní. A ono není. Je to dobré, rozhodně ano, ale je to jako přijít do fajn restaurace s fajn obsluhou a fajn jídlem, které je vařené z přísad patřících do rukou kuchařů z podniků ověnčených michelinskými hvězdami. Je to sice bezproblémová inkonzistence, ale existuje. Morálním poselstvím tohoto paragrafu tedy budiž to, že čekejte fajn film a budete fantasticky překvapeni, spíše než abyste po právu čekali fantastický film a byli trochu zklamáni.

Ian McKellen

Věk 81 let a energie víc než kdy jindy. Ikonická postava Gandalfa, Magneta, pochopitelně mu nabídli i Brumbála, ale toho nevzal… Prostě jedna z nejznámějších tváří současné kinematografie. Kromě epických velkofilmů ale McKellen bere i menší role, natočil celou řadu televizních filmů, o kterých jste neslyšeli, ale jejichž kvalita je nepopiratelná. Doufáme, že s námi bude ještě dlouho.

Zajímavosti

Film je podle knižní předlohy napsané mužem, který pracoval pro bezpečnostní složky – nekoukáte tedy tak docela na fikci. 

Ve scéně v kině v pozadí hrají Hanebný pancharti, oblíbený film režiséra Condona.

Koukněte i na

Herostratus

Mistrovské dílo z roku 1967, které je už zapomenuto, ale absolutně stojí za to. Proč zrovna tenhle film? Kromě jeho nepopiratelné kvality se jedná o první snímek, ve kterém můžete vidět Helen Mirren, pokud tedy nepočítáme televizní projekty. Mladičkou ji skoro dozajista neznáte, budete koukat.

Dotek lásky 

No a abychom netrhali partu, zde je Dotek lásky, jeden z prvních filmů mladého pana McKellena. Podle rysů ho poznáte, i když jeho nejznámější roli Gandalfa, a tu v Doteku lásky, dělí v podstatě půl století. Film jako takový to není žádná laskomina pro fajnšmekry, pro zajímavost to ale rozhodně chuťovka je.

Dokonalá lež

Film / seriál
Hodnocení FDB 55,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Bill Condon

Scénář Jeffrey Hatcher

Obsazení Helen Mirren, Ian McKellen, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Jim Carter, Russell Tovey, Mark Lewis Jones, Lily Dodsworth-Evans

Délka 109 min.

Rok 2019

HBO pondělí 22. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC