Film / seriál

Síla provází další generaci

Síla provází další generaci
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

V daleké, předaleké galaxii se rodí další příběhy. Osmý řadový díl ságy Star Wars, jedné z nejslavnějších filmových sérií všech dob, patří k těm nejpovedenějším. Odehrává se ve znamení předávání žezla mladším.

Film Star Wars: Poslední z Jediů je prvním ze série, který do kin nastoupil po čtyřicátém výročí premiéry původních Hvězdných válek. Za tu dobu se ve vesmíru našem i v tom filmovém stala spousta věcí. Mimo jiné to, že duchovní otec celé ságy, scenárista a režisér George Lucas, své „dítě“ prodal konglomerátu Disney v rámci své společnosti Lucasfilm za čtyři miliardy dolarů a nadále na ně nahlíží jen zpovzdálí. A samozřejmě i to, že všichni účastníci původní trilogie filmů, natočené v letech 1977–1981, postupně stárnou a pomalu odcházejí.

Osmička Poslední z Jediů před neúprosností času nezavírá oči a pokračuje v trendu výměny generací, nastoleném předchozím snímkem s podtitulem Síla se probouzí. V jeho závěru zemřel jeden ze tří ústředních hrdinů série, Han Solo v podání Harrisona Forda. Rytíř řádu Jedi, Luke Skywalker (Mark Hamill), se nyní ukrývá před temnou stranou vesmírné Síly i před vlastním svědomím na odlehlé planetě Ahch-To. A jeho sestra, princezna generálka Leia Organa (Carrie Fisher), vede jako obvykle vojska Odboje proti totalitnímu Impériu, které se nyní prezentuje jako První řád.

Do popředí galaktických událostí se ale čím dál razantněji dere mladá krev: bojovná dívka Rey, která má nevšední talent pracovat se Sílou, její padoušský protihráč Kylo Ren neboli syn Hana a Leiy, sympatický dezertér Finn, elitní pilot Poe Dameron a další. 

Nové Star Wars nachází perfektní rovnováhu mezi úctou k tradici a popuštěním uzdy bujnému mládí

Představitelka ikonické princezny Carrie Fisher zemřela dlouho před premiérou filmu, ale své scény stihla dotočit. Do snímku se jí povedlo protlačit i svou dceru a psa. Mark Hamill na plátno v menších rolích dostal hned tři své syny. Do série se toužil vrátit Ewan McGregor, který měl velkou roli v prostřední trilogii; v rámci jejího natáčení prý při scénách soubojů světelnými meči neustále „na pusu“ dělal jejich charakteristické zvuky, tak jako kdysi, když coby kluk hltal původní tři snímky. Totéž si při vzniku aktuálního filmu užívala Laura Dern, která v něm má menší, leč důležitou postavu viceadmirálky Holdo. Star Wars jsou zkrátka popkulturní fenomén, který si s sebou mnozí nesou už z dětství, s dětskou radostí se ho účastní a neváhají do toho zapojit i rodinu.

A o rodině, jakkoliv dysfunkční, celá sága vždycky byla, byť hádky a usmiřování mezi jejími členy leckdy odskákala půlka vesmíru. Tvůrce aktuálního pokračování Rian Johnson, který měl od Disnyeho nebývalou míru kreativní volnosti, nachází perfektní rovnováhu mezi úctou k tradici a popuštěním uzdy bujnému mládí. V nejdelším dílu série vede tři dějové linie. V první přesvědčuje dychtivá Rey unaveného Lukea, aby se opět postavil Řádu. Ve druhé se Leia s odbojáři pokouší uniknout z dosahu nepřátel. A ve třetí zařizují povstalci Finn a Rose na vzdálené planetě zneškodnění sledovacího zařízení.

Efektní hromadná bitva na sněhu v závěru chytře odkazuje na slavnou dvojku Impérium vrací úder, ale srdcem filmu zůstává napínavější a sevřenější konflikt mezi Rey a Kylo Renem. V něm dostávají velkorysý prostor nejlepší herci nové trilogie Star Wars Daisy Ridley a Adam Driver. Dokud ponesou pochodeň mladického nadšení oni, režírovaní lidmi jako Johnson, jemuž nebyly v době premiéry původních Hvězdných válek ani čtyři roky, nemusejí mít veteráni série ani její fanoušci o osud galaxie obavy.

Zajímavosti o filmu

Porgové, vlezlí ptáci, kteří obývají ostrov, kam se uchýlil Luke Skywalker, jsou ve skutečnosti chránění papuchalkové a nešlo se jich při natáčení na irském ostrově Skellig Michael zbavit. Režisér Rian Johnson je proto prostě jen digitálně „přibarvil“.

Film jen za první víkend promítání vydělal více než všechny předchozí Johnsonovy snímky dohromady.

Rian Johnson

Americký scenárista a režisér si udělal jméno v úplně jiném filmovém žánru, než jsou výpravné sci-fi podívané typu Star Wars: jeho snímky Looper, Zmizení či Bratři Bloomovi jsou originální komorní kriminálky stojící na skvělých hercích jako Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Adrien Brody či Mark Ruffalo.

Koukněte i na

Impérium vrací úder

Zřejmě nejlepší a nejoceňovanější díl ze série Star Wars byl natočen druhý v pořadí a dějově je pátý. Od úvodní bitvy na zasněžené planetě Hoth až po šokující odhalení na závěr („Já jsem tvůj otec!“) jde o bezchybnou klasiku.

Solo: Star Wars Story

Pokud se má vesmír Star Wars rozrůstat do stran prostřednictvím takovýchto vedlejších příběhů, nelze mít námitek. Solo vypráví o tom, co se s „vesmírným kovbojem“ Hanem Solem dělo, než potkal Luka Skywalkera a princeznu Leiu.

 

Star Wars: Poslední z Jediů

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,5 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Rian Johnson

Scénář Rian Johnson

Obsazení Daisy Ridley, Adam Driver, Mark Hamill, Carrie Fisher, Oscar Isaac, John Boyega, Domhnall Gleeson

Délka 150 min.

Rok 2017

HBO neděle 26. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC