Film / seriál

Špína není jenom v Baltimoru

Najděte mi hrdinu
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jeho seriál The Wire: Špína Baltimoru je legenda, ale v době vysílání se na něj nikdo nedíval. Teď se David Simon vrací s novou mini sérií. Jak dopadne?

HBO vrací na obrazovky tvůrce legendárního krimi seriálu The Wire – Špína Baltimoru. David Simon, který zároveň vymyslel Treme, podívanou z umělecké scény města New Orleans rozvráceného následky ničivého hurikánu Katrina, nebo sociálně-akční mini sérii Generation Kill o válce v Iráku, platí za neuvěřitelně chytrého a ohromně talentovaného scénáristu.

Vztek a zuřivost

Šestidílná mini série Najděte mi hrdinu vznikla podle skutečných událostí. Tím hledaným hrdinou je Nick Wasicsko, který se v 60. letech stal nejmladším starostou v celé Americe. Bylo mu teprve 28 let, když musel řešit nařízení federálního soudu postavit v různých částech segregovaného bílého středostavovského města Yonkers ve státě New York dvě stovky nízko-nákladových bytových jednotek. Rozhodnutí rozdělilo obyvatele města a zažehlo hořkou bitvu přikrmovanou strachem, rasismem, vraždou i politickým zápolením. Výsledkem nebyla jenom eskalace napětí mezi místními společenskými vrstvami, ale i konec Wasicskovy politické kariéry. 

16 let bez obecenstva

Dnes pětapadesátiletý Simon se naučil psát jako mladý reportér krimi rubriky v novinách Baltimore Sun. Náhodná poznámka jednoho ze spřátelených policejních detektivů mu změnila kariéru. „Kdyby někdo rok sledoval ty sračky, co se tady dějí, měl by materiál na knihu,“ byla slova, která inspirovala zrod publikace Homicide: A Year on the Killing Streets. Na její motivy vznikl úspěšný seriál Zločin v ulicích. Pak v létě 2002 přišlo „pokračování“ v podobě budoucí legendy The Wire: Špína Baltimoru, dnes skloňované jako absolutní špička televizní seriálové tvorby. 

Najděte mi hrdinu

Film / seriál
Foto HBO

Režie Paul Haggis

Scénář David Simon

Obsazení Oscar Isaac, Catherine Keener, James Belushi, Stephen Gevedon, Hilary Mann, Christian Keiber, John Bianco, Paul Borghese, Craig DiFrancia, J. Mallory-McCree, Clarke Peters

Délka 6 x 60 min. min.

HBO pondělí 17. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC