Film / seriál

Sladký kovboj

Hudební film Western Stars
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Abyste si tohle užili, je třeba oklepat ze sebe i tu poslední špetku cynismu, nasadit si kovbojský klobouk, moudře hledět na zapadající slunce a hloubat nad velkými otázkami života.

Springsteenův film je totiž tak sladký, jak to jen jde. Zvířený prach, muži zírající s přimhouřenýma očima do dáli, zpomalený běh koní, přiškrcený hlas předčítající facebooková moudra jako: „Je jednoduché ztratit se, je jednoduché nikdy se nenajít,“ a pohledy na divoký západ s kaktusy při západu slunce. Nebo východu, těžko říct, rozhodně ale ne v pravé poledne. Bez dlouhých stínů se v tomto filmu totiž netočí.

Je to prostě koncert

Pan Springsteen má totiž takovou velikou stodolu, prý sto let starou, ve které rád hraje. Zachtělo se mu vydat nové album, ale z nějakého důvodu, který možná má a možná nemá něco společného s letošním virem, u téhle příležitosti neuspořádal klasický koncert. Místo toho si všechny hudebníky pozval do té stodoly, do publika posadil pár kamarádů, celé to natočil, přidal srdceryvné záběry, rozhovory, archivní záběry a průpovídky a projekt byl na světě. Ostatně proč ne, vždyť tato živá legenda s přezdívkou The Boss už patří desítky let k americkému národnímu bohatství.

Pořád jsem se nezbavil destruktivních částí mé osobnosti

Rocketman?

Ne, není to další hraný film o slavném zpěvákovi, se kterými se v poslední době roztrhl pytel, je to takový koncertně-dokumentárně-filmově pojatý hybrid. Na druhou stranu vzhledem k náplni díla, Springsteenovým hloubavým hovorům a podobnému obsahu, lze snímek brát i jako jakési ohlédnutí se za bohatou kariérou jedné z největších hudebních ikon.

Vidět?

Máte rádi Springsteena nebo folk rock, heartland rock, roots rock, prostě takové ty dojáky s kytarou? Tak vidět. Máte s těmito žánry problém, protože jste cynici se srdcem z kamene a nedokážete dát průchod emocím? Pak nevidět. Obecně vzato – film je to dobrý. Dramaticky, vizuálně, technicky… Akorát je to tak silně specificky žánrové, že když se vám to netrefí do vkusu, prostě to nedáte. Těch západů slunce a zádumčivého poplácávání koňských hřbetů za zvuku country je tam prostě trochu moc.

Kritika

Co by se filmu dalo vytknout? I nefanoušci Eltona Johna si můžou užít Rocketmana, i nefanoušci Queen budou uneseni Bohemian Rhapsody. Ale tento film je tak silně spojený s jeho vlastním žánrem, že bez fanouškovství Springsteena to pro vás bude nestravitelné. Ale je možné, že jste mladší ročník, Springsteenova tvorba vás dosud míjela, a právě tento snímek vás přivede k tomu, abyste jeho písničky prozkoumali.

Obhajoba

Jenže, jak zmiňujeme výše, tohle není dokument nebo klasický film. Je to v první řadě koncert… obohacený o prvky dokumentu a filmu. A tak je ho třeba i brát. Když nebudete, budete jej kritizovat za sladkost. Ale to by byla kritika neoprávněná, stejně jako byste kritizovali Eminemův slavný film 8. míle za to, že je tam moc rapu.

Co čekat?

Ty západy, jasně, a k tomu hlavně zbrusu nové album, celých třináct dosud nezveřejněných písní. Ty podle hudebních kritiků opravdu stojí za to, prý se jedná o nejlepší album za posledních hodně let. Takže pokud máte náladu na trochu (nebo spíš hodně) nostalgie, ohlížení se za starými dobrými časy a stýskání si, jak to teď všechno je nanic, dejte si to. A co vy víte, možná, že se ostatní interpreti v tomhle konceptu najdou a vydají něco podobného.

Thom Zimny

O legendě jménem Springsteen psát asi nemá smysl, takže zde rozebíráme jedno méně známé jméno. Režisér, který hudebníkovi pomohl s vedením tohoto projektu, za sebou má několik epizod populárního The Wire – Špína Baltimoru, řadu dokumentárních filmů o Springsteenovi, Presleym či Cashovi, a to jak na pozici střihače, tak režiséra. Takže pokud jde o dokumenty o hudbě, ví, co dělá.

Zajímavosti

Film měl premiéru 19. září na festivalu v Torontu, částečně proto, že se jedná o kanadskou koprodukci.

Jedná se o Springsteenův první celovečerní režijní počin.

Koukněte i na

Elvis Presley: Věčné hledání

Je to ten projekt režírovaný stejným člověkem, jako Western Stars. I zde platí, že je lepší mít rád Presleyho hudbu, jinak vám to asi nebude po chuti, na druhou stranu se tentokrát jedná o klasičtější životopisný dokument. Takže pokud jste fanoušci historických ohlédnutí, bude se vám to možná líbit i bez lásky ke králi rokenrolu.

Rocketman

Je ale fajn nahlédnout i do arény hraných projektů, které se také ohlížejí, nehrají však na dokumentárním pískovišti. Fajn věc na Rocketmanovi je, že byl točen za života Eltona Johna, a ten se díval tvůrcům pod ruce a ujišťoval se, že se realitě příliš nevzdalují. Teoreticky. Nakonec je to ale celé „dokumentárnější“, než byste čekali.

Western Stars

Film / seriál
Hodnocení FDB 60 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Bruce Springsteen, Thom Zimny

Obsazení Bruce Springsteen, Patti Scialfa…

Délka 83 min.

Rok 2019

HBO sobota 28. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC