Film / seriál

Elton John miluje hudbu a nenávidí sám sebe

Životopisný film Rocketman
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Po Bohemian Rhapsody přichází další životopis globální rockové hvězdy. Příběh Eltona Johna ve filmu Rocketman je ale divočejší, zábavnější a odvážněji vyprávěný než biografie Freddieho Mercuryho.

Na Bohemian Rhapsody nelze v souvislosti s Rocketmanem nemyslet, protože oba filmy spojuje mnoho styčných bodů. Oba hudební životopisy šly do kin poměrně rychle po sobě jako před časem podobně laděné snímky Ray a Walk the Line. Oba se odrážejí od skutečných příběhů slavných zpěváků, hudebníků a skladatelů, jejichž kariéry kulminovaly v 70. a 80. letech – v prvním případě Freddieho Mercuryho z Queen, ve druhém Eltona Johna. Oba snímky začínají v klíčovém bodě jejich kariér, vracejí se na začátek a sledují jejich cestu na vrchol, ale také k problémům se závislostmi i s vlastní sexualitou. Manažerem Queen i Eltona Johna byl nechvalně proslulý John Reid, kterému je hlavně v Rocketmanovi věnován značný prostor. A oba filmy režíroval Dexter Fletcher: Bohemian Rhapsody dodělal po indisponovaném Bryanu Singerovi, Rocketman už byl celý jeho.

Kde naopak leží rozdíly? Film o Mercurym se sice více drží faktů, ale je úzkostlivě krotký, zatímco snímek o Eltonovi si chvílemi až bláznivě vymýšlí, ale je věrnější muzikantově životnímu pocitu. Bohemian Rhapsody sklidila kritiku za to, že pod tlakem pozůstalých členů skupiny Queen přinesla příliš „vyčištěný“ a uhlazený pohled na Freddieho život – hlavně co se týče jeho výstřelků a neshod v rámci skupiny. Rocketmana si Elton John supervizoval sám – a nebál se nechat v něm ze sebe udělat tragikomického šaška i sebelítostivou trosku. Producenti na něj naléhali, aby byl Rocketman mládeži přístupný. Zpěvák na to odpovídal, že on tedy „mládeži přístupný“ život rozhodně nežil.

Zpívání, barvy a svérázná interpretace – Rocketman je opravdový muzikál

Rocketman je oproti Bohemian Rhapsody opravdový muzikál: postavy znenadání přecházejí do zpěvu a tance a rozpoutávají tak velkolepá hudební čísla s fantastickou výpravou a choreografií. Eltonovo dětství a dospívání doprovázejí pouliční a hospodská provedení jeho rokenrolových dupáren The Bitch Is Back a Saturday Night's Alright (For Fighting), dno osobní krize podbarví titulní Rocket Man, na terapii zpěvák nastoupí za zvuků melancholické písně Goodbye Yellow Brick Road. Film je totiž odvyprávěný v retrospektivě jako Eltonovo vzpomínání na skupinové terapii, kam vyhořelý muzikant v roce 1988 nastoupil kvůli závislostem na alkoholu, kokainu, sexu a nakupování a kvůli bulimii. K takto sebedestruktivnímu způsobu života ho dovedl hlavně nedostatek lásky v dětství, stráveném s citově chladnými rodiči.

Herce Tarona Egertona k roli Eltona Johna nasměrovával sám osud. Eltonův hit Your Song Egerton zpíval u přijímaček na divadelní školu. Jeho další píseň I'm Still Standing měl v repertoáru v rámci animovaného snímku Zpívej. Egerton se v Rocketmanovi nesnaží Eltonovi podobat tak dokonale jako Rami Malek Freddiemu Mercurymu v Bohemian Rhapsody: nekopíruje každé jeho gesto, pokouší se o vlastní interpretaci. Písně v Rocketmanovi i sám zpívá, kdežto Malekův hlas byl ve filmu smixován dohromady s Freddieho zpěvem a s projevem kanadského zpěváka Marca Martela.

Taron Egerton

Herec velšského původu v mládí procestoval celou Velkou Británii, díky čemuž umí používat řadu přízvuků. Prošel průpravou hereckou, taneční i pěveckou. Zazářil v sérii špionážních parodií Kingsman, s režisérem Fletcherem spolupracoval i na sportovním filmu Orel Eddie.

Zajímavosti

Scenárista Rocketmana Lee Hall napsal podle filmu Billy Elliot stejnojmenný muzikál, ve kterém se Elton John velkou měrou angažoval. Ve filmu Billyho ztvárnil Jamie Bell, který v Rocketmanovi hraje Eltonova textaře Bernieho Taupina.
Elton

John je proslulý svou zálibou v extravagantních brýlích. Jeho představitel Taron Egerton ve filmu vystřídá 53 různých párů.

Producenti na Eltona Johna naléhali, aby byl Rocketman mládeži přístupný. Zpěvák na to odpovídal, že on tedy „mládeži přístupný“ život rozhodně nežil.

Koukněte i na

Ray

Životopis muzikanta Raye Charlese, jehož genialita byla vykoupená sebedestruktivním chováním v podobě drogové závislosti a poznamenaná traumatem ze ztráty bratra. Oscar pro Jamieho Foxxe v hlavní roli.

Walk the Line

Velmi podobný model jako Ray: countryová star Johnny Cash (Joaquin Phoenix) v nejtěžším období kariéry překonává vlastní démony a bojuje o podporu své životní lásky June. 

Rocketman

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,8 % Hodnocení redakce
Foto Cinemart

Režie Dexter Fletcher

Scénář Lee Hall

Obsazení Bryce Dallas Howard, Richard Madden, Taron Egerton, Stephen Graham, Jamie Bell, Tate Donovan, Harriet Walter

Délka 120 min.

Rok 2019

HBO sobota 15. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC