Film / seriál

Skončíme jako dinosauři?

Skončíme jako dinosauři?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Zemi hrozí totální katastrofa. Zbývá osmnáct dní, než ji zasáhne meteorit velikosti Texasu. Lze tento scénář zvrátit?

Vypadá to, že lidstvo se dočkalo opravdového Armagedonu. Naštěstí na Zemi žije pár šílenců, kteří jsou ochotni jít do každé srandy a obří meteorit se pokusí zničit. Americká hitovka konce devadesátých let je tak nabitá hvězdami, že nevíte, koho sledovat dřív. Na záchrannou misi totiž kývly takové kalibry jako Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Will Patton, Steve Buscemi, William Fichtner, Owen Wilson a další. Armageddon není jen snímek postavený na efektech, díky hereckým esům se můžete těšit také na odlehčené scény, a to vše pod taktovkou geniálního režiséra Michaela Baye.

Lovec: Nechci bejt materialistická mrcha týhle party, ale co rizikovej příplatek?

Jistě, obří meteorit řítící se na planetu Zemi je děsivý, vždyť už jednou zcela dokázal vyhladit pravěké obyvatele, a to o dost větší obyvatele, dinosaury. Takže představa, že se to stane znovu a tentokrát mu za oběť padne celé lidstvo, je opravdu děsivá. Ale lidé byli vždy vynalézaví, jak jinak by také dokázali přežívat na vrcholu potravinového řetězce po tisíce let. Navíc, jak dnes ví každé malé dítě, nejvynalézavější jsou Američané, proto zachránci nás všech přichází téměř pravidelně ze Spojených států. I tentokrát se Zemi pokusí zachránit parta odvážlivců s americkým pasem pod záštitou všemocné instituce NASA.

Trocha ironie nikoho nezabije

Filmů s podobnou katastrofickou tematikou bylo natočeno dost a dost. Většinou byly velmi efektní, jenže když katastrofy začnou brát režiséři příliš vážně, na diváky mohou ve výsledku takové snímky působit příliš těžkopádně nebo nepatřičně. Když však poměrně banální a předvídatelný příběh okořeníte humorem a obsadíte do něj prvotřídní hollywoodské hvězdy, rázem se z klišé béčkového charakteru stane docela dobrý biják. Zázraky nečekejte, tedy záchrana planety je zázrakem, který do posledních minut vypadá nesplnitelně, ale kinematografický zázrak se nekoná. To však neznamená, že by Armageddon měl být spálen.

A ještě něco musí mít každý správný katastrofický snímek ‒ romantiku! Bez srdceryvného příběhu lásky, loučení milenců a radostného shledání by to přeci nebylo ono. Ústřední dvojici si zahráli Liv Tyler a Ben Affleck. Liv hraje dceru Bruce Willise, hlavního předáka, který má pod palcem všechny ty drsné chlapy, kteří navzdory pudu sebezáchovy a často i logice jdou do sebevražedné mise. Affleck je Willisův nejlepší parťák, jenž se vyzná v ropných vrtech a půdě jako málokdo. A tady musí přijít trochu Shakespeara, aby byli diváci udržováni ve správném napětí. Ben a Bruce jsou sice kámoši, ale dceru rozhodně mladému podřízenému za ženu dát nemíní, to by ho raději zabil. Ach, Romeo, proč jsi jen Romeo...

Konec dobrý, všechno dobré

Ale abychom Armageddonu jen neškodili. Když od něj nečekáte umělecký zážitek, ale jen akční podívanou s dobrými efekty, budete spokojeni. Minutáž je sice trochu delší (150 min.), ale dnes jsme zvyklí i na těžší filmové kalibry trvající klidně tři hodiny. Nutno podotknout, že třeba Steve Buscemi si svou roli lehce vyšinutého týpka, jehož by za normálních okolností nikdo nepustil ani do letadla, natož do vesmírné lodi, náležitě užívá. Nejvtipnější hlášky rozhodně scenáristé ponechali jemu. A jeho postava je také nejméně předvídatelná. Nikdy nevíte, jestli si na blázna jen hraje, aby si kryl vlastní záda, nebo jím opravdu je. Škoda je maličko Liv Tyler, z níž scenáristé Hensleigh a Abrams udělali jen totální naivku. O jejím hereckém talentu nikdo nepochybuje, ale zde ho, želbohu, vůbec nevyužili.

Tak či tak Armageddon patří do ranku hollywoodských kasovních trháků, které patří do devadesátkového kánonu, a s kupou pop cornu je to celkem zábavná podívaná.

Armageddon

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Michael Bay

Scénář Jonathan Hensleigh, J.J. Abrams

Obsazení Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Liv Tyler, Chris Ellis, Jason Isaacs, Will Patton

Délka 150 min.

Rok 1998

HBO čtvrtek 10. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC