Film / seriál

Singapurská smetánka

Sevření Singapuru – historický seriál

Zatímco v Evropě zuří válka, jak se zdá, v Singapuru běží život nerušeně dál. Jenže zdání často klame…

Výpravné historické seriály jsou stále oblíbenější, ale většinou se drží na evropském nebo americkém kontinentu. Sevření Singapuru vás zavede oproti konvencím do Asie, konkrétně do 40. let, kdy se v těchto končinách dramaticky proměňovaly nejen politické poměry. 

Toto je konec jedné éry.

Děj seriálu začíná na přelomu let 1941 a 1942, kdy město bombardovali Japonci. Druhá světová válka konečně doputovala i do jihovýchodní Asie a fatálně ovlivnila životy nejen místních obyvatel. Ještě než se ale naplno rozběhne bitevní vřava, vrátíme se o pár měsíců zpět, abyste se mohli dokonale seznámit s rodinou Blackettů.

Asijské panství Downton

Blackettovi jsou prominentní britská rodina, které se v tehdejší britské kolonii více než dařilo. Užívají si bohatství a života na vysoké noze a příliš je nezajímá, co se děje v Evropě. Válka je pro ně na hony vzdálená, ale samozřejmě jen na krátko. Seriál tak v mnohém připomíná novější rodinné ságy z ranku různých Dynastií, kde se žije v honosných sídlech, dámy nosí okázalé róby, pánové zase perfektně sedící obleky a co je nejhlavnější, všichni proti všem neustále intrikují. Akorát je celý děj zasazen do historických kulis, což celému seriálu jen přidává na přitažlivosti. 

Základní konflikt se točí kolem podílů ve společnosti, kterou vlastní Blackettovi spolu s Webbovými. Když je Webb starší zbaven svých práv, přechází jeho podíl na Matthewa, který se zatím o obchod moc nezajímal a všichni ho mají jen za lehkomyslného flákače. Především Walter Blackett je vzteky bez sebe a snaží se Matthewa vyšachovat ze hry všemi možnými způsoby. 

Samozřejmě do děje zasahují také dámy a nejrůznější milostné pletky, domluvené sňatky nebo tajemné milenky. Seriál Sevření Singapuru je opravdu v pravém slova smyslu rodinnou ságou, kde prim hraje majetek a společenské postavení. Exotické prostředí jihovýchodní Asie už je jen pomyslnou třešničkou na dortu v jistě nákladné výpravě. Ovšem je škoda, že místní obyvatelé i běžný kolorit nedostali v seriálu větší prostor. Scenárista Christopher Hampton adaptoval původní román s citem a důrazem na historické souvislosti rozpadu britských kolonií, ale je otázka, jestli tohle je pro dnešní diváky to nejzajímavější. 

Historický seriál výborně ukazuje, jak dokáže životy lidí hýbat nejen historie, ale především rodinné intrikování. Skvělý vizuál, rychlé střihy a parádní výprava jsou navíc divácky velmi atraktivní.

Charles Dance

Jestli je někdo ztělesněním britské elegance i jisté aristokratické umírněnosti, je to britský herec Charles Dance. Tento elegán začínal jako spousta dalších na divadelních prknech, dnes je však hojně obsazován nejen britskými produkcemi. Na filmové plátno prorazil v roce 1981 v bondovce Přísně tajné. Objevil se i v českém filmu Tmavomodrý svět (2001). Seriálovým fandům určitě neunikl v oblíbené Hře o trůny (2011–2019) nebo v současnosti v Koruně (2019–2022).  

Zajímavost

V rozhovoru pro Daily Mail režisér Tom Vaughan řekl: „Je to, jako by Jane Austen napsala společenskou komedii – ale pak Japonci začnou s bombardováním!“

Koukněte na

Nálet na Čchung-čching (2018)

Japonské bombardování během druhé světové války zažilo více asijských měst. Historické drama zachycuje Číňany bránící se japonské invazi až s neuvěřitelnou tvrdohlavostí. V tomto výpravném eposu si zahrál jednu z hlavních rolí Bruce Willis.

Dopisy z války (2015)

Jak vypadala válka na druhé straně světa? Na severoamerickém kontinentu sice válečné fronty nebyly, přesto válka ovlivňovala každodenní životy všech i v malém městečku San Joaquin, kde je čtrnáctiletý Homer odhodlaný stát se nejrychlejším doručovatelem telegrafních zpráv.

Sevření Singapuru

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Tom Vaughan

Scénář Christopher Hampton

Obsazení Charles Dance, David Morrissey, Colm Meaney, Luke Treadaway…

Délka 6 × 44–46 min.

Epic Drama HD neděle 7. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC