Film / seriál

Sherlock v  sukni

Historický seriál Slečna Scarletová a Vévoda

Vyrazit si v noci do Londýnských ulic v 50. letech 19. století chtělo docela odvahu. V Londýně řádil Jack Rozparovač, a tak si nikdo nemohl být jistý svým životem.

Drobná blondýnka Eliza (Kate Phillips) ze seriálu Slečna Scarletová a Vévoda to však zcela ignoruje. Vychovával ji především otec, který provozoval soukromou detektivní praxi, a Eliza tak sice chodí oblékaná jako pravá dáma, zná etiketu a je velmi inteligentní, ale upjaté chování jí není vlastní. Naopak je velmi odvážná a na svou dobu snad i drzá, když se nebojí stavět na roveň mužům. Ve chvíli, kdy jí zemře otec sice truchlí, ale zároveň se jí v hlavě zrodí téměř ďábelský plán – bude pokračovat v otcově odkazu a stane se první ženskou vyšetřovatelkou zločinu v Londýně. Téměř všem, komu se se svým plánem svěří, to připadá šílené, ale Eliza nepatří k lidem, kteří by se lekali překážek.

Okouzlující historie

Seriál se odehrává ve viktoriánském Londýně, a to je tak asi vše, co odpovídá realitě, tedy kulisy, móda, technické výdobytky. Jinak jsou veškeré příběhy smyšlené, takže se rozhodně nenamáhejte ověřováním správnosti událostí. Sem tam se zde mihne nějaká ta historická postava, ale to je vše. 
Tím hlavním, oč tu běží, jsou záhadné zločiny, které vyšetřuje energická, emancipovaná a samozřejmě hezká Eliza. Proto ji bylo potřeba doplnit nějakým protipólem, nejlépe mužským. Svého „parťáka“, inspektora Williama Wellingtona (Stuart Martin) ze Scotland Yardu, si vybrala velmi dobře. Je to sice bonviván, opilec a svůdník, ale jinak mu to pálí a společně tvoří výbornou detektivní dvojici, navíc to mezi nimi neustále jiskří. 

Jste ta nejtvrdší žena, kterou jsem kdy potkal

To vše je samozřejmě skvělé, bohužel to však není Sherlock, takže mnohé z událostí se dají snadno předvídat. Je jasné, že slušná, ale rázná dívka se dá dohromady s tím nejhorším z detektivů Scotland Yardu. Je jasné, že vždycky si všimne něčeho, čeho si muži nevšímají, a díky tomu případy vyřeší. Je také jasné, že i když její otec pracoval jako soukromé očko celé roky, teprve jeho dcera se připlete k nejzapeklitějším případům své doby. A tak by se dalo pokračovat dál.

Jenže, dobové kulisy, tajemná atmosféra potemnělého Londýna, přitažliví herci (Martin vypadá jako dvojče Hugha Jackmana) a vtipné dialogy dělají z tohoto seriálu opravdu zábavnou podívanou. Navíc si sem Britové propašovali ještě další typicky ostrovní věc, a to ducha. Elizu při jejím vyšetřování občas „navštěvuje“ zesnulý tatík a její počínání glosuje s typickým anglickým humorem. Celkově je Slečna Scarletová a Vévoda seriálem, který představuje kombinaci filmového Sherlocka Guye Ritchieho a seriálové verze Jak prosté, jen zde „šustí“ víc sukní.  

Historický seriál vás přenese do Londýna 19. století, kdy byly noční temné ulice doslova rejdištěm zločinců. Atraktivní historické kulisy, a především představitelka neohrožené první detektivky slečny Scarletové vás určitě budou bavit.

Kate Phillips

Britská herečka Kate Phillips je doma známá hlavně televizním divákům. Uměleckou dráhu začala hned po dokončení studií na The Guildhall School v Londýně. Postavy v historických seriálech jsou zřejmě jejím osudem. Začínala v seriálu Wolf Hall (2015) o nástupu k moci Thomase Cromwella, ale proslavila ji především gangsterská série Gangy z Birminghamu (2013–2019). Zahrála si také v několika epizodách první řady populárního seriálu Koruna (2016–2020).

Zajímavost

Historikové Kate Phillips kritizovali za roli v seriálu Wolf Hall, kde hrála manželku Jindřicha VIII. Prý byla na tuto roli příliš hezká.

Koukněte i na

Vraždy na přelomu století

Polský historický seriál se odehrává v Krakově na počátku 20. století, kam se vrací po osmi letech Jan Edigey-Korycki, aby se naposledy rozloučil se svou matkou. Zjišťuje však, že tragická smrt jeho matky je velmi podivná a pustí se do vyšetřování.

Případy bratra Cadfaela

V seriálu se ponoříte do dějin Velké Británie, konkrétně do 12. století, kdy v Anglii zuří občanská válka a o trůn se vedou spory mezi dědici. Tehdy přichází na scénu benediktýnský bratr Cadfael, který začne vyšetřovat záhadná úmrtí a stává se takovým prvním Sherlockem Holmesem.

Slečna Scarletová a Vévoda

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama, Profimedia.cz

Režie Declan O'Dwyer

Scénář Rachael New, Ben Edwards

Obsazení Kate Phillips, Stuart Martin, Cathy Belton, Danny Midwinter, Andrew Gower, Kevin Doyle, Matthew Malone…

Délka 6 × 44 min.

Epic Drama HD úterý 15. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC