Film / seriál

Pes Indiana Jonese

Dobrodružný film Volání divočiny
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Já vím, že dneska se knížky už moc nečtou, takže omladina román Volání divočiny od Jacka Londona znát nebude. Ale nechť ví, že to je vpravdě legendární dílo. Nebo aspoň bylo. Takže když se letos dočká filmového zpracování jedním z předních světových studií, je to událost.

Pro ty neznalé, přibližme děj. Začíná to psem, který je sympatický, ale dost zmlsaný. Vyrůstá v rodině, která ho rozmazluje jako své dítě. Takže vypadá skvěle, srst se mu jenom leskne a brzy ho tedy unesou překupníci.

Ten pes poslouchá více svoje instinkty než příkazy svého pána
Z teplé Kalifornie se tak dostává do Yukonu, což je sice taky hezké místo, ale je tam permanentně zima. Je to totiž až „nahoře“ v Kanadě. Chudák tam musí dvoumetrovými závějemi tahat saně, ale aklimatizuje se, uteče a spřátelí se s jakýmsi dobrodruhem, se kterým se člověk na jeho cestách nenudí, i když jde často o čenich jak jeho, tak jeho nového pána. 

Jack London

Tenhle pán psal takové ty dobrodružné příběhy, kde hrdinové jsou hrdinští, západy slunce vždy krásné a dobrodružství čeká za každým rohem. Eposu a romantiky není nikdy mnoho a kdo má za pasem nůž, je muž. Takže není divu, že když se jeho dílo zpracuje do filmu, hlavního hrdinu nemůže hrát nikdo jiný než představitel nejslavnějšího filmového dobrodruha Indiana Jonese. Harrison Ford se tedy ve svých téměř osmdesáti převlékl do koženého kabátu a jal se pobíhat před kamerou po zasněžených pláních Yukonu.

Podívaná epických rozměrů

Je to jeden z těch filmů, kde se nešetřilo. Nejspíš se to plánovalo jako hit léta, což, nebýt viru, se mohlo podařit. Stálo to spoustu miliard, protože bylo třeba zaplatit toho Indianu, Omara Sy, Karen Gillian a podobná nákladná jména. Celé to je veliké a dramatické, což taky nebylo levné, už podle traileru se točilo všechno, na co si režisér vzpomněl a nikdo mu jeho epické nápady nerozmlouval. Což pro producenty představovalo výzvu, režíroval to totiž Chris Sanders, člověk kovaný animací, kde se divokými nápady hází okolo bez limitů, protože naanimovat se dá cokoliv, že ano. Mimochodem, zmiňovaný umělec stojí například za úspěšnými snímky Jak vycvičit draka nebo Lilo & Stitch. Což jsou animované filmy, ale to se tady hodilo.

Znamená to, že ten pes…

…bude animovaný? Ano. A co si budeme povídat, technologie je sice pokročilá, ale oči, ty oči… Sečteno podtrženo, animovaný pes vypadá animovaně a bude to chtít trochu zvykání a zapomínání, abyste se přes to přenesli. Pokud tak učiníte, čeká na vás sladká, zajímavá, rodinná podívaná, při které se pěsti budou napětím zatínat a nakonec jedno oko nezůstane suché.

Takže vidět?

To jo. Není pravděpodobné, že by se z filmu stal hit, který definuje rok 2020. Na to není ani správná doba, ani se nejedná o tak výjimečný film. Recenzenti jej hodnotí okolo šedesáti procent, což znamená, že to je fajn, ale do síně slávy se to nezapsalo. To ale není důvod se filmu vyhýbat – i když to jako celek není světoborné, pracovaly na tom špičky v oboru, takže z hlediska řemesla to bude vynikající. A že vás příběh nechytne za srdce tak, jak si tvůrci možná přáli? To nevadí. Od toho jsou tu jiné. 

Michael Green

O scenáristech se tolik nepíše, pojďme tedy do toho. Green stojí za takovými peckami, jako nový Blade Runner nebo Logan: Wolverine a taky detektivkou Vražda v Orient expresu. Má na kontě Oscara, což je vzhledem k tomu, že pro film začal psát před cca deseti lety, úctyhodné.

Zajímavosti

Natáčelo se v Yukonu a Britské Kolumbii, vzhledem k efektové náročnosti ale veliká část natáčení probíhala v Kalifornských studiích.

Tohle je historicky první film, ve kterém studio 20th Century Studios nemá v názvu obvyklé Fox. Disney je totiž od Foxu koupil. Vtipné je, že film Volání divočiny z roku 1935 byl posledním filmem, který studio natočilo, před tím, než jej koupil právě Fox.

Koukněte i na

Indiana Jones

To jinak ani nepůjde. Po zhlédnutí tohoto snímku budete mít na příběhy starého dobrého dobrodruha takovou chuť, že nebude trvat dlouho, než se s ním k obrazovce vrátíte.

Blade Runner 

Ten nový. Ten starý v sobě sice obsahoval Harrisona Forda, ten nový v sobě ale, jak bylo zmíněno, obsahuje toho scenáristu. Vzdejte mu hold zhlédnutím pár jeho filmů, je to profesionál, jehož tvorba stojí za to.

Volání divočiny

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,5 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Chris Sanders

Scénář Michael Green

Obsazení Karen Gillan, Harrison Ford, Dan Stevens, Bradley Whitford, Wes Brown, Jean Louisa Kelly, Terry Notary

Délka 104 min.

Rok 2020

HBO sobota 10. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC