Film / seriál

Pearl Harbor

Pearl Harbor
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Láska si svůj čas nevybírá, lidé se zamilovávají v dobách klidných i uprostřed zuřící válečné vřavy.

Hollywoodský trhák ze začátku tisíciletí Pearl Harbor připomíná dramatické události, které vedly k zapojení USA do druhé světové války. Historické dění však není v tomto snímku tím nejdůležitějším, hlavní dějová linka naopak vypráví příběh lásky a přátelství. Danny (Josh Hartnett) a Rafe (Ben Affleck) se znají od dětství a oba milují letadla. Oba se stanou piloty a když vypukne v Evropě válka, Rafe se rozhodne přihlásit k pilotům RAF v Anglii. Jak se zdá, jejich přátelství může rozbít snad jedině smrt, jenže do cesty oběma vstoupí sestřička Evelyn (Kate Beckinsale)…

Téměř tříhodinová velkolepá podívaná je klasickým hollywoodským mixem emocí a akce. Sledujete dva malé kluky, kteří milují letadla a sní o tom, jak jednou budou vládnout nebeským výšinám z kokpitů svých strojů. Střih. Hoši vyrostli a jejich sny se splnily. Jenže místo bezstarostné akrobacie svět zachvátila válka, i když zatím zuří především za oceánem v Evropě. Střih. Mladí letci se setkávají s krásnou zdravotní sestřičkou a oba k ní zahoří prudkou láskou. Ona si vybírá staršího Rafa, který se však rozhodne narukovat do Anglie. Jejich láska tak nebude mít dlouhého trvání. Střih. Rafe je mrtev. Střih. Danny a Evelyn truchlí po Rafovi, ale zároveň se do sebe zamilovávají. Střih. Rafe je zpět, živ a zdráv. Střih. Konec lásky, konec přátelství, konec všeho. Střih. Japonci útočí na Pearl Harbor a Danny s Rafem sedají do letadel. Střih. Rafe opravdu umírá. Přichází smíření a požehná Dannymu a Evelyn.
Teď už víte, oč ve snímku Pearl Harbor běží.

Hollywoodská franšíza

Pearl Harbor se stal kasovním trhákem začátku tisíciletí. Upřímně, která pubertální dívka neměla doma plakát buď Afflecka, nebo Hartnetta, nebo nejlépe obou? Jenže když se zbavíme adolescentních růžových brýlí, co z megahitu zůstane? Trochu rozpačitá podívaná. Samozřejmě že se jedná o film, nikoli o dokument, takže historické události nemusí být vykresleny přesně a do detailů. Ale na to, jak velkorysou stopáž snímek má, je ve filmu až příliš mnoho zjednodušení.

V roce 1941 nebyl na Havaji ani jeden Asiat? A opravdu musí být v každém snímku aspoň jeden Afroameričan, který bojuje za svá práva? A jsou Japonci jen postavičky na klíček mechanicky vykonávající rozkazy? V tomto ohledu si režisér Michael Bay a scenárista Randall Wallace příliš dobrou reklamu neudělali. Pearl Harbor je velmi ambiciózní snímek, který se snaží cílit na romantické duše i akční drsňáky, ale bohužel to příliš nevychází. V mnohém připomíná Titanic nebo Armageddon (pod nímž je podepsán opět Bay).

Ale ať jen nehaníme, film má i své silné stránky. Především velkolepá výprava zachraňuje mnohé. Tam, kde drhne scénář, se aspoň můžete kochat dobrou kamerou a pěknými scenériemi. Ani soundtrack není marný. Škoda jen, že se dobrá práce kameramanů a dalších techniků víc nepotkala se scénářem a režií.

Ale jako letní oddechovka je film naprosto v pořádku. A pokud se na něj budete dívat jako na absolutní fikci, užijete si prostě romantický příběh na pozadí válečné vřavy.

Zajímavost

Jedna ze stíhaček P-40B díky umístění v opravárenském hangáru přežila japonský útok a dnes je jediným letuschopným exemplářem této verze. Je součástí sbírky válečných veteránů v britském Duxfordu.

Pearl Harbor

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,8 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Michael Bay

Scénář Randall Wallace

Obsazení Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, Cuba Gooding, Tom Sizemore, Jon Voight, Colm Feore

Délka 183 min.

Rok 2001

HBO pátek 2. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC