Film / seriál

Nový papež

Nový papež
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Papeže Pia XIII. vystřídá umírněný Jan Pavel III. Ten ale skrývá mnohá tajemství a Pius XIII. také ještě neřekl poslední slovo. Seriál Nový papež režíruje stejně jako Mladého papeže Paolo Sorrentino.

Oblíbený seriál Mladý papež s Judem Lawem v roli nejvyššího představitele katolické církve měl být původně jednorázovou řadou, ale jeho úspěch si vynutil pokračování s názvem Nový papež. O jeho natočení se rozhodlo už v říjnu 2016, tedy sotva pár týdnů po uvedení první epizody původní série. Výroba druhé řady trvala od podzimu 2018, zatímco ta první se produkovala téměř tři roky.

Další várka intrik kolem papežského stolce

Novým papežem je sir John Brannox, umírněný, okouzlující a sofistikovaný anglický aristokrat, který přijme jméno Jan Pavel III. Předchozí papež Pius XIII. je totiž od konce minulé série v kómatu. Brannoxe na trůn dosadí mocný kardinál státní sekretář Voiello, jehož snaha ovládat Pia XIII. se ukázala být do značné míry fatální. Ani s Brannoxem však kardinál neudělá žádné terno: nový papež pod zdánlivě dokonalou fasádou skrývá mnohé slabiny a tajemství. Brzy si také uvědomí, jak obtížné bude nahradit svého charismatického a význačného předchůdce, jenž svou konzervativní linií sice mnohé vatikánské mocné zaskočil, ale zároveň si mezi prostými věřícími získal obrovskou oblibu. A když Pius XIII. začne ze svého nemocničního lůžka vysílat podivné zprávy, stane se v očích mnohých dokonce modlou.

Voiello se mezitím ze všech sil snaží spravovat církev sužovanou nejen skandály, které by mohly všem předním představitelům zlomit vaz, ale i hrozbami zvenčí. Ukáže se, že některé postavy známé už z Mladého papeže jako Sofia a Esther jsou úplně jiné, než se mohlo zdát, zatímco jiné pokračují v zavedené linii: například kardinál Gutierrez i nadále bojuje se svými vnitřními rozpory.

V roli Pia XIII., občanským jménem Lennyho Belarda, se vrací Jude Law, který se v roli už minule dokonale našel: pojal prvního papeže amerického původu a někdejšího arcibiskupa newyorského jako mladého a šarmantního muže, jenž se však ukáže být tím nejzáhadnějším a nejkomplikovanějším papežem vůbec. Dokáže být vychytralý a zároveň naivní, ironický i pedantský, melancholický i bezcitný, respektuje historii a přitom hledá nové cesty – a v mnoha rozhodnutích a činech ho definuje trauma z dětství. Postavy podobně „nečitelného“ Jana Pavla III. se ujal John Malkovich, na obrazovky se pak vracejí Silvio Orlando (Voiello), Cécile de France jako šéfka marketingu Svatého stolce Sofia nebo Ludivine Sagnier coby Esther, významná manželka jednoho z členů Švýcarské gardy. Další výraznou ženskou postavu v prostředí ovládaném tradičně muži má ztvárnit Sharon Stone.

Režisér a jeden ze scenáristů Paolo Sorrentino se tradičně spíše než na příběhy soustředí na vytváření atmosféry a pompézních vizuálů. V prvních trailerech Nového papeže například ukazuje, jak sošný Jude Law v miniaturních bílých slipech kráčí ve zpomaleném záběru po pláži mezi dívkami v plavkách s volejbalovými míči. Lze tedy předpokládat, že i Nový papež bude stejně jako jeho předchůdce směsí temného dramatu, melodramatu, černé komedie, satiry na společenské instituce a šklebící se frašky.

„Jsem fascinován katolickou církví právě proto, že o ní nic nevím, že odpovědi neznám. A ani po první sérii jsem všechny odpovědi nenašel, proto vznikla i druhá.“ říká Sorrentino, který podle svých slov věřící není.

Paolo Sorrentino

Filmař z Neapole se přes řadu snímků uváděných na festivalech propracoval k zatím největšímu triumfu své kariéry – opulentní podívané Velká nádhera, která získala Oscara, Zlatý glóbus a cenu BAFTA za nejlepší neanglicky mluvený film. Úspěch slavil i se satirou Mládí.

Zajímavosti

Nový papež měl premiéru na prestižním festivalu v Benátkách, kde byly letos mimo soutěž promítnuty dva díly. Vůbec prvním seriálem, který se do oficiálního výběru Benátek kdy dostal, byl před třemi roky Mladý papež.

V Novém papeži má mít nemalou roli i hudebník a herec Marilyn Manson. Podle fotek by měl hrát rockera s podobně výstřední image, jakou na pódiu sám používá.

Koukněte i na

Máme papeže!

Z trochu odlehčenějšího soudku! Z dílny režiséra Nanniho Morettiho pochází komediální drama o tom, jak Vatikán slaví nového papeže. Jenže cesta k jeho zvolení nebyla vůbec jednoduchá, po smrti dosavadní hlavy církve se totiž jeho další nástupce sveřepě odmítá ujmout své role. Nikomu ale nechce říct proč, a tak je do Vatikánu povolán psychiatr, aby budoucímu nositeli rybářského prstenu pomohl se na jeho roli připravit. Máme papeže!

Nový papež

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Paolo Sorrentino

Scénář Paolo Sorrentino

Obsazení Jude Law, Javier Cámara, Cécile De France, Kika Georgiou, Massimo Ghini, Henry Goodman, Mark Ivanir

Délka 10 × 60 min.

Rok 2020

HBO úterý 14. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC