Film / seriál

Nemožné mise plníme na počkání – zn.: popáté

Tom Cruise na motorce
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Americká špionážní agentura Impossible Mission Force (IMF) to má nahnuté. Její členové v čele s Ethanem Huntem (Tom Cruise) pracují sice efektivně, ale za použití poněkud neortodoxních metod a se značnými vedlejšími škodami.

Státním úředníkům proto dojde trpělivost a IMF rozpustí. Jenže zároveň po světě roztahuje chapadla tajemná organizace Syndikát – a to by Hunt nebyl Huntem, kdyby se jejímu řádění nepokusil přijít na kloub.

IMF měla problémy s autoritami a nadřízenými už v minulém díle akční série Mission: Impossible. Pátý díl cyklu jde ještě dál: Ethan se stává lovnou zvěří CIA. Jinak je vše na svém místě: na tenhle populární seriál je spoleh. Film s lákavým podtitulem Národ grázlů začíná jako obvykle strhující akční scénou. Tentokrát v ní Hunt visí za holé ruce ze startujícího obřího letadla, zatímco jeho kolega Benji dole na zemi zkouší na dálku otevřít dveře na palubu. Snímek se opět odehrává v luxusních či supermoderních lokacích po celém světě, například v Rakousku, Maroku či Anglii. A prohlubuje se motiv týmové práce, který zpopularizovala série Rychle a zběsile: Hunt stále hraje první housle, ale bez svého týmu by byl mrtvý už v první scéně.

Hlavním cílem Národu grázlů je pochopitelně uchvátit diváka ještě napínavějšími a originálnějšími eskapádami. Ve Vídni se odehraje komplikovaný pokus o vraždu rakouského kancléře, který odkazuje na klasiku od Hitchcocka. V Casablance dojde už v polovině stopáže k odvážné krádeži počítačového čipu z podzemního sejfu obklopeného vodou.

Tam, kde by jiný akční film vrcholil, se tady teprve začíná rozehrávat hra na kočku a myš: Ethan neustále naráží na tajemnou a krásnou Ilsu Faust, u níž není jisté, pro koho vlastně pracuje. Hlavní záporák, šéf Syndikátu sestávajícího z odpadlých tajných agentů, je dostatečně padoušský, finále náležitě strhující… Přesto se jeden nemůže ubránit dojmu, že pátá Mission: Impossible je cvičením v žánru, filmem, který ubíhá podle jízdního řádu. V rámci série jde „jen“ o průměrný díl – což však zároveň znamená explozivní podívanou, která strčí do kapsy většinu konkurence.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Mission Impossible – Národ grázlů

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,3 %
Foto HBO

Režie Christopher McQuarrie

Scénář Christopher McQuarrie

Obsazení Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Ving Rhames, Asim Ahmad, Simon Pegg, Sean Harris

Délka 131 min.

HBO středa 11. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC