Film / seriál

Nacismus dětskýma očima

Satirická komedie Králíček Jojo
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Ale ne jako Hanebný pancharti. Zatímco Tarantino se věnoval alternativní historii a šel do toho s válečným řevem, režisér Králíčka Taika Waititi jde po mezilidských vztazích v době druhé světové s láskou k milým absurditám sobě vlastní.

Příběh nám představuje malého německého chlapce jménem Jojo, hocha v jádru čistého, ale kvůli všudypřítomné indoktrinaci prostě zfanatizovaného, navíc nadšeného člena Hitlerjugend. Jojo navíc vyznává nacistické ideály do té míry, že jeho nejlepším přítelem a rádcem je jakýsi imaginární Hitler. S ním řeší situace, v nichž potřebuje podpořit nebo se sžít s pro dítě nepochopitelnými situacemi. 

Není dobrá doba na to být nacistou

Když zjišťuje, že jeho vlastní matka, kterou miluje nadevše, není do nacismu zrovna nadšena, a dokonce u nich doma schovává mladou židovku, musí se hodně zamyslet nad tím, jak to s těmi ideologiemi vlastně je.

Nakouknout Hitlerovi pod sukně

Že byl nacismus ve svých nápadech naprosto zrůdný sice víme, na druhou stranu není nad to vypíchnout nesmyslné aspekty ideologie za použití dítěte, jehož neposkvrněná mysl je otevřena čemukoliv. Když tedy vidíme, jak se struktury, které se v dospělosti těžko zpochybňují, formují u malého dítěte, nesmyslnost té které ideologie je najednou zřejmější. Celá obludnost nacistického Německa je tak vyprávěna naivní optikou malého kluka.

Král něžné komedie

A kdo lepší se hodí na zpracování takového tématu než Waititi. Muž, který má jednak k látce blízko, protože je částečně židovského původu a jednak ovládá takový ten milý druh komedie, která se skrývá v mikropříbězích a krásných nesmyslech běžného života. To dokázal už v komedii Co děláme v temnotách, kde realisticky zachycuje těžkosti života upírů v jednadvacátém století, a pak rovněž ve snímku Thor: Ragnarok, kde diváky překvapoval komediálními momenty i ve chvílích absolutního superhrdinského heroismu – Waititi prostě vidí úsměvnost všude.

Příliš brzy?

Říká se, že komedie je tragédie plus čas. Už během natáčení se objevily v hlasu veřejnosti protesty, že prý by se neměla z druhé světové a vůbec židovské otázky dělat legrace. I když stojíte na jejich straně. Prostě humor témata, o kterých je, relativizuje a to se nenosí. Waititi si to rozhodně nemyslí, berte tenhle odstavec ale jako varování, pokud vy ano.

Je to dobré?

V tomto případě není nutné se obávat, že by snad film nestál za to a byl pouhou ztrátou času. Jojo byl nominován na šest Oscarů a jednoho vyhrál… A i když ano, slyšíme ty z vás, kteří křičí, že Oscaři jsou politická věc, vězte, že špatné filmy se mezi ně stejně většinou nedostanou. Navíc tento příběh je absolutně a neodolatelně milý, Scarlett Johansson v něm hraje rovinu, kterou málokdy, a Waititiho komedie v tomto satirickém projektu prostě funguje na sto procent. A jak bývá jeho stylem, obklopil se Waititi štábem hvězdných tvůrců, od skladatele Michaela Giacchina po kameramana Mihai Mălaimare, vskutku kouzelníků řemesla filmového.

Podpořte Waititiho

Jediné, co lze režisérovi vytknout, je pocit, že stále nedosáhl maxima svého potenciálu. Možná totiž to nejlepší, co tento herec, komik, scenárista a režisér kdy natočil se zhmotnilo v jeho krátkém filmu z roku 2003 Dvě auta, jedna noc. Jeden z jeho prvních počinů vůbec stvořil ve svých devětadvaceti letech a ihned si vysloužil nominaci na Oscara. Nechápejte to špatně, v podstatě všechny Waititiho filmy jsou skvělé, ale protože víme, že umí víc, vy vězte také, že umí víc. Je tedy důležité jeho filmy hltat i dál, abychom dali producentům jasný signál, že jsme hladoví a Waititi točil dál. Jednou totiž přijde absolutní hit. A my budeme vědět, že jsme si vybrali správně již před lety.

Roman Griffin Davis

Protože režisérovi jsme se věnovali dost, pojďme k představiteli samotného Joja. V době natáčení mu nebylo moc přes deset let a předtím nikdy v ničem nehrál. Waititi si ho vybral, čímž vsadil hodně na divokou kartu, ale vzhledem k tomu, že Davis od vydání filmu sbírá jedno ocenění za druhým, byla to dobrá volba.

Zajímavosti

Veliká část filmu se natáčela v Čechách, protože zdejší lokace vyhovovaly. Díky tomu byla použita ve vedlejších rolích i celá řada českých herců.

V rámci propagace sdílel Waititi na sociálních sítích známou, často parodovanou scénu z filmu Pád Třetí říše, v téhle verzi se Hitler rozčiloval nad tím, že jej hraje v Jojovi žid.

Koukněte i na

Dvě auta, jedna noc

Má to jen něco málo přes deset minut, ale slibujeme vám, že je to jeden z nejcitlivějších krátkých filmů, které jste kdy viděli. I tahle krátká stopáž dává jasně najevo, že režisér má co říci, a k tomu v nezaměnitelném stylu.

Hanebný pancharti 

Film Jojovi ne nepodobný, také přivádí do tématu druhé světové jisté komediální, či satirické prvky. Nicméně pokud jste toho názoru, že by se z tragédií žerty tropit neměly, na Pancharty nekoukejte. A na Joja taky ne.

Králíček Jojo

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,8 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Taika Waititi

Scénář Taika Waititi

Obsazení Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Sam Rockwell, Scarlett Johansson, Rebel Wilson, Alfie Allen

Délka 108 min.

Rok 2019

HBO neděle 6. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC