Film / seriál

Murdoch v sukni

Murdoch v sukni

Zdá se, že detektivky z výsluní oblíbenosti jen tak nezmizí, zvláště když je usadíte do dobových kulis, doplníte jazzem a z hlavního hrdiny uděláte hrdinku, třeba jako v novém seriálu Záhady Frankie Drakeové.

Tvůrci Murdocha se rozhodli, že elegánů v kvádrech už bylo dost a teď je třeba rozvlnit dámské sukně. Kanadská CBC přichází se seriálem, který je zábavný, nekomplikovaný, a přesto nesmírně zajímavý. Hlavní hrdinka Frankie Drakeová je odhodlaná dobýt ryze mužský svět a dokázat, že i žena může být dobrým detektivem.

Jde o okouzlující mladou dámu, která vám bude sympatická od prvního záběru. Její představitelka Lauren Lee Smith není mezinárodní filmová hvězda, a to je možná dobře. Frankie v jejím podání je maličko drzá, odvážná a hlavně inteligentní. Ví, že silou mužům konkurovat nemůže, ovšem ženskými zbraněmi a pohotovostí rozhodně ano.

Temperamentní žena překonává bariéry a neustálé střety ve světě, který na to ještě nemusí být připraven

Jako soukromé očko také ví, že musí pracovat výrazně tvrději než například páni policisté. Proto má parťačku Trudy Clarke (Chantel Riley) a společně se pouštějí do případů, které policie buď odložila, nebo je považuje za zbytečné prošetřovat. Kromě toho, že Frankie pomáhá nejrůznějším lidem dobrat se pravdy, pomáhá hlavně ženám. Seriál se totiž odehrává ve 20. letech minulého století, kdy feministky sice bylo slyšet a ženy nemusely jen stát u plotny, přesto nebylo jednoduché se z tradičních rolí vymanit.

Seriál Záhady Frankie Drakeové nepředstavuje sofistikovanou intelektuální podívanou. Případy, které se tu řeší, jsou vlastně docela jednoduché a vy jako diváci určitě nebudete mít příliš mnoho práce, abyste pachatele odhalili ještě dřív než Frankie. Tak proč stojí za to se na seriál dívat? Jistě, hlavní hrdinky jsou pohledné a mužské oko na nich rádo spočine, ale v prvoplánové líbivosti ono kouzlo není. Především je to inteligentní scénář, jenž z postav dělá živoucí a zábavné bytosti. Frankiiny občasné bonmoty jsou opravdu vtipné, nikoli samoúčelné. Stejně tak další ženské postavy vás budou bavit svou přirozeností a nadhledem, s nímž přistupují ke každodenním starostem. Nejde o nějakou feministickou agitku, ale o svérázný ženský svět, ve kterém je patrné, že se dámy bez mužů neobejdou, ale to neznamená, že muži jsou páni tvorstva.

Dalším obrovským plusem je opravdu skvělá výprava. O tom, že Carol Hay a Michelle Ricci umí „dobovky“, vás už přesvědčili v Murdochovi. Jenže teď si představte, že místo uhlazených košil a klobouků na vás čekají nádherné ženy v nádherných kostýmech, které zachycují bohaté módní trendy 20. let. Tady si přijdou na své zase divačky. Vše navíc dokresluje energická a rozmanitá hudba – jazz. Určitě budete mít aspoň na chvíli chuť vrátit se do minulosti a dát si v tehdejším Torontu třeba drink. Jen mít stroj času…

Záhady Frankie Drakeové jsou skvělou oddechovkou, kterou oceníte po práci. Nejsou zde žádné krvavé scény ani brutální vraždy. Všechno – děj, postavy, hudba – má svou lehkost, díky níž se budete těšit na nové díly. A dobrá zpráva je, že druhá série už se připravuje.

Seriál určitě zaujme ty, co mají rádi třeba Hercula Poirota, jen místo distingovaného elegána na vás čeká nespoutaná zrzka, která vás bude znovu a znovu překvapovat svou vynalézavostí a neohrožeností.

Lauren Lee Smith

Kanadská herečka Lauren Lee Smith začínala kariéru jako modelka, ale z módních mol velmi rychle utekla k filmu. Známá je zatím spíše z televizních projektů a seriálů, zahrála si v Kriminálce Las Vegas nebo v úspěšné sérii Láska je láska. V minulém roce se objevila také v oscarové Tváři vody.

Zajímavost

V několika epizodách se objeví postava Ernesta Hemingwaye (Steve Lund), který ve 20. letech v Torontu opravdu chvíli působil jako novinář.

Koukněte i na

Případy detektiva Murdocha

Seriál se odehrává v 19. století, kdy vědecké vyšetřovací metody nebyly příliš známé. Detektiv Murdoch je považován za podivína, protože se například snaží vytvořit portrét oběti podle lebky, a to vše velmi suverénně s ironií sobě vlastní.

Ripper Street

Ještě to není tak dlouho, co byla nalezena oběť Jacka Rozparovače a Londýnem už hýbou nové zločiny. Jacka Rozparovače sice detektivové nehoní, ale to neznamená, že v Londýně není dost jiných zločinců.

Záhady Frankie Drakeové

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama, Profimedia.cz

Režie Ruba Nadda, Norma Bailey…

Scénář Cal Coons, Michelle Ricci…

Obsazení Eugene Clark, Wendy Crewson, Rebecca Liddiard, Lauren Lee Smith, Derek McGrath, Sean Sullivan, Grace Lynn Kung…

Délka 11 × 50 min.

Epic Drama HD pondělí 5. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC