Film / seriál

Láska je silnější než živly a politika

Láska je silnější než živly a politika
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Retro pohádka Tvář vody o lásce dvou outsiderů na pozadí amerických 60. let je dokonalým únikem od problémů současného světa. Z ohromujících třinácti nominací na Oscara proměnila čtyři.

Oscarová akademie dlouho čelila výtkám, že ve svých nominacích a oceněních zanedbává menšiny – herce jiné barvy pleti, postavy minoritních sexuálních orientací, postižené osoby a další. Na jubilejním devadesátém ročníku se tedy rozhodla ukázat svou otevřenost ve velkém, ale zachovala se poněkud šalamounsky. Nasypala velkorysých třináct nominací na Oscara filmu, který sice odlišnost oslavuje na mnoha frontách, ale zároveň se odehrává v prostředí tak stylizovaném, že jeho případné přesahy do palčivých problémů dneška nikdy pořádně nedosáhnou.

Elisa Esposito, hlavní hrdinka Tváře vody, je němá Hispánka a nalezenec k tomu. Mladá žena žije v americkém Baltimoru v bytečku přímo nad kinem a tahá noční šichty jako uklízečka v přísně tajné vládní laboratoři. K utajování a strachu z prozrazení důležitých tajemství je důvod: píše se rok 1962, svět drží v kleštích studená válka a Karibská krize hrozí přerůst v jadernou katastrofu.

Tvář vody je až dětsky čistou romancí, které však ve vyústění v duchu „a žili spolu šťastně až do smrti“ brání pečlivě vystavěné dobové kulisy

Uzavřená Elisa má jen dva blízké lidi, kteří se podobně jako ona vymykají mainstreamové společnosti. Kolegyně Zelda je Afroameričanka a soused Giles homosexuál; obojí není v Baltimoru 60. let úplně běžné. V Elisině životě se však objeví ještě někdo další, daleko „jinačejší“. Do laboratoře totiž za obrovských bezpečnostních opatření přivezou tajemnou bytost: jakéhosi žabího muže. Doma v Amazonii ho domorodci uctívali jako boha, teď ho nelítostný plukovník Strickland hodlá podrobit „vědeckému výzkumu“, připomínajícímu spíš mučení. O bytost má velký zájem také vědec Hoffstetler, tajný sovětský špión. A zrovna do tohohle obojživelníka se Elisa zamiluje.

Režisér a spoluautor scénáře Guillermo del Toro Tvář vody natočil na základě svého dětského okouzlení béčkovým hororem Netvor z černé laguny (1954). Jeho snímek je skutečně až dětsky čistou romancí, které však ve vyústění v duchu „a žili spolu šťastně až do smrti“ brání pečlivě vystavěné dobové kulisy. Del Toro přebírá mnohé z faktorů svých předchozích úspěšných snímků jako Hellboy (2004) a Faunův labyrint (2006), zejména trojkombinaci láska, válka a fantasy či herce Douga Jonese v roli hlavní příšery, ale zasazuje příběh do konkrétnějšího časoprostoru než dřív.

Pečlivá evokace 60. let v USA je pastvou pro oči. Jednotlivá prostředí perfektně souzní s jejich obyvateli: Elisin byt je nasáklý její osamělostí, chladnokrevný padouch Strickland má zase sterilní domácnost jako z reklamy na dokonalou rodinu. Bistro na rohu i laboratoř jako by vypadly z dobových béčkových bijáků. Jak se Elisa potápí do lásky k vodnímu tvorovi, všechny barvy tmavnou a získávají zelený nádech.

V roli němé ženy, která touží aspoň po pár kapkách něhy, aby mohla naplno rozehrát svou tajenou živočišnost, exceluje Sally Hawkins, jež se paradoxně proslavila spíše konverzačními rolemi. A vedlejší herci v čele s Michaelem Shannonem coby Stricklandem své role přesně balancují na hraně patosu a záměrného kýče. Tváři vody se svým univerzálním poselstvím o lásce, která vodu přenáší, podařilo vedle oscarové akademie přesvědčit i festivalovou porotu v Benátkách, kde snímek získal Zlatého lva, a také běžné publikum: film s rozpočtem 20 milionů dolarů vydělal desetinásobek.

Sally Hawkins

Rodačku z Londýna proslavil nezávislý režisér Mike Leigh, který jí dal menší role ve snímcích Všechno nebo nic a Vera Drake a hlavní postavu ve smutné komedii Happy-Go-Lucky, za niž herečka získala Zlatý glóbus. Nominaci na Oscara má vedle Tváře vody i za film Woodyho Allena Jasmíniny slzy. Zazářila také v životopisném dramatu Maudie.

Zajímavost

Režisér Guillermo del Toro na filmu pracoval už od roku 2011 a neváhal do něj investovat vlastní peníze. Vývoj podoby vodního tvora a design laboratoře zaplatil ze svého.

Koukněte i na

Faunův labyrint

Španělsko trhá na kusy občanská válka a dvanáctiletá Ofélie od temné reality utíká do pohádkové říše. V ní se však začnou dít ještě děsivější věci než ve skutečnosti.

Střihoruký Edward

Citlivý Edward je výtvorem starého vynálezce, který zemřel dřív, než ho stihl dokončit. Mladík s břity místo rukou se stane terčem maloměstské omezenosti.

Tvář vody

Film / seriál
Hodnocení FDB 66 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Guillermo Del Toro

Scénář Guillermo del Toro, Vanessa Taylor

Obsazení Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg, Doug Jones, David Hewlett

Délka 124 min.

Rok 2017

HBO středa 2. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC