Film / seriál

Na hraně

Město lží – kriminální drama
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Johnny Depp jako policejní detektiv a Forest Whitaker coby novinář se rozhodnou společně otevřít dvacet let starý nevyřešený případ smrti dvou černošských rapperů v L.A. Ve vynikajícím thrilleru se mísí divoká 90. léta i korupcí prosáklé nové tisíciletí.

Režisér Brad Furman se rozhodl převést na filmové plátno reálný příběh vraždy rappera, který si říkal The Notorious B.I.G. O tomto případu bylo v USA natočeno spoustu dokumentů, dlouho se o něm diskutovalo a Furman v podstatě všechny dosavadní poznatky shrnul do zajímavého, hudbou pulzujícího thrilleru. 

Město lží je v zásadě klasická detektivka, která rozkrývá korupci na nejvyšších místech, a ti, kteří se snaží dobrat pravdy stůj co stůj, jsou samozřejmě v ohrožení života. Nic nového pod sluncem. Takže proč stojí za to se na Město lží podívat? 

Hey guys, jdeme na to!

Důvody jsou především dva. Jedním je svět rappu a pouličních gangů. Pokud máte rádi filmy s touto drsňáckou tematikou, budete určitě nadšeni. Furman totiž využívá dvou časových rovin. Detektiv s novinářem otevírají už dvě dekády starý případ, takže se logicky musí snažit zjistit, co se v minulosti stalo. V takových chvílích přichází retrospektivní prostřihy a vy můžete sledovat dění na rappové scéně 90. let. Tehdy se rapp dostal na vrchol a borci se zlatými řetězy kolem krku a fakt drsnými texty platili za největší celebrity. 

Taková vražda se nevyřeší, pouze pokud ji policie nechce vyřešit.

Druhým tahákem filmu je policejní detektiv doslova posedlý touhou případ vyřešit. Na stříbrné plátno se touto rolí vrátil Johnny Depp. Mnozí už nedoufali, že v sobě ono fenomenální herectví ještě má, ale Depp to pořád umí rozjet. Role postaršího detektiva Russella Poolea mu sedla jako ulitá. Je urputný, neodbytný, a přitom očividně už dost unavený marným bojem s větrnými mlýny. Ví, že míří do vlastních řad a v lepším případě ho vyřešení případu bude stát jen místo, mnohem pravděpodobnější je, že i krk, ale nechce to vzdát. Tohle je Depp bez pitvoření a zbytečných excesů. Ale dobrým hereckým parťákem je také Forest Whitaker jako novinář Jack Jackson.

Město lží není nejoriginálnější thriller posledních let, ale má atmosféru. Opravdu skvělé jsou návraty do 90. let nejen hudebně, ale také vizuálně. Furmanovi bylo často vyčítáno, že film nepřináší žádné nové informace, ale přeci to není vyšetřovací spis ani dokument. Je to film a sakra dobrý.

Město lží

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Brad Furman

Scénář Christian Contreras

Obsazení Johnny Depp, Forest Whitaker, Toby Huss, Dayton Callie, Shea Whigham, Neil Brown Jr., Louis Herthum, Xander Berkeley, Shamier Anderson, Laurence Mason, Michael Paré, Amin Joseph, Glenn Plummer, Keith Szarabajka, Angela Gots, Marisol Sacramento, Rockmond Dunbar, Peter Greene, Julanne Chidi Hill, Wynn Everett, Van Epperson, Mario Cortez, Kevin Chapman, James Devoti, Obba Babatundé

HBO neděle 7. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC