Film / seriál

Matrix Resurrections

Matrix Resurrections – americké akční sci-fi
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Tohle není déjà vu, tohle není chyba v systému, to je znovuzrozený Matrix. Se vší parádou, efekty, akcí a paradoxy, které k němu patří.

Je to už neuvěřitelných 23 let, kdy režisérské duo Laurence a Andrew Paul Wachowski představilo svou znepokojivou vizi reality, která vlastně žádnou realitou není. Tvrzení, že žijeme uvěznění v obří počítačové simulaci a lidská těla slouží jako zdroje energie strojům, jež ovládly Zemi, mělo dráždivou příchuť. Minimálně proto, že dokázat opak, není snadné. Příběh o hrstce odbojářů hledajících v labyrintu Matrixu Vyvoleného, který by dokázal probudit lidstvo z letargie a všudypřítomné iluze byl nejen originální, vizuálně úchvatný, ale zrcadlil také nově základní mýty, jež nás provázejí tisíce let. Lidé po zhlédnutí filmu vycházeli z kin s novým, lehce podezřívavým pohledem na realitu kolem sebe. Zrodil se generační popkulturní fenomén.

My jsme s tebou ale nepřišli vyjednávat. Přišli jsme předělat tvůj svět.

Miliardový úspěch 

Přitom v Hollywoodu neměli velká očekávání, mnozí projekt považovali za příliš složitý. Jenže film diváky doslova uhranul a nakonec vydělal o čtyři sta milionů více, než kolik stál. A tak není divu, že v roce 2003 přišli Warner Brothers s dalšími dvěma díly. Zatímco jedničku provázelo nadšené přijetí, druhý a třetí díl rozdělil fanoušky do dvou nesmiřitelných táborů, kteří vedou dodnes na internetu diskuse o kvalitách a záporech obou pokračování.

Zpátky v systému

Naopak čtvrtý díl, který měl premiéru v minulém roce, se dočkal veskrze kladných ohlasů. Málokdo si ho sice dokázal představit, málokterý z fanoušků v něj doufal, ale je tu. Děj navazuje na poslední události po neuvěřitelných 60 letech, které mezitím v realitě mimo Matrix uběhly. Neo zestárl a stal se opět platným článkem všudypřítomné neurální sítě. Má identitu slavného vývojáře populární hry Matrix a také psychické problémy. Vzpomínky skryté v podvědomí totiž občas vyplavou na povrch. I proto dochází k terapeutovi, který mu pomáhá nepochybovat o pravosti reality kolem něj. Každý den potkává Trinity (Carrie-Anne Moss), ale zatímco v realitě jsou k sobě osudově připoutáni, v Matrixu se nepoznávají. Jednoho dne však opět zaklepe na dveře Morpheus a Neo bude muset opět volit mezi červenou a modrou pilulkou, mezi příjemným snem a drásavou skutečností…

Z režisérů jsou režisérky

Nový rozměr vztahu Nea a Trinity, vydatná akce a osvěžující reflexe předchozích dílů – to jsou tři pilíře, na kterých scénář nového příběhu stojí. Nea opět hraje Keanu Reeves, Trinity, jak jinak, Carrie-Anne Moss. Naopak u jmen režisérské dvojice se děly věci! V mezičase se totiž z bratrů Wachowských staly sestry Wachowské. Starší Laurence (56) se v roce 2002 rozvedl a o pět let později prodělal změnu pohlaví, dnes vystupuje jako Lana Wachowski. Je to právě ona, kdo si vzal čtvrté pokračování Matrixu na starosti. Mladší Andrew Paul (54) je dnes Lilly Wachowski, zprávu o změně svého pohlaví vydala v roce 2016.

Keanu Reeves

Žije v Kanadě, ale narodil se v roce 1964 v libanonském Bejrútu. Když se v jeho dětství rodiče, matka tanečnice a otec geolog, rozvedli, zamířil s matkou a mladší sestrou Kim nejprve do New Yorku a poté do Toronta. Škola Reevese moc nebavila, zato miloval lední hokej. A také hudbu, což mu zůstalo, platí za zkušeného basového kytaristu. Filmů má na kontě desítky, mezi nejznámější patří kromě série Matrix také tři díly akční série John Wick, fantasy thriller Constantine nebo Ďáblův advokát.

Matrix Resurrections

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. and Village Roadshow Films North America Inc, HBO

Režie Lana Wachowski

Scénář Lana Wachowski, David Mitchell…

Obsazení Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris, Jada Pinkett Smith…

Délka 148 min.

HBO sobota 26. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC