Film / seriál

LEGO® příběh 2

Animovaný film LEGO® příběh 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Všichni jsme si s tím hráli… a ti, kteří ne, přišli o hodně. Legendární stavebnice z Dánska, která je neoddělitelnou součástí tolika dětství, dostala před několika lety filmový kabát. Plastové figurky oživly a získaly si srdce stamilionů lidí. No a teď je to tu podruhé.

Pochopitelně se budeme zabývat stejnými hrdiny, jako v prvním díle. Přirostli nám k srdcím a neradi bychom obraceli list. A vůbec, druhý díl působí v podstatě jako zcela přirozený vývoj. Obyvatelé Bricksburgu musí čelit nepřátelům jiné rasy – LEGO DUPLO®, humpoláčtí obři, kteří se chovají jako malá děcka, zato mají neobvyklou sílu. K vyřešení této zapeklitosti bude samozřejmě třeba hodně zpívat a hodně stavět. A to je koneckonců důvod, proč jsme si jedničku zamilovali.

Proč to funguje?

Dvojky jsou často zklamáním. Zvlášť, když se jedná o pokračování, které má navázat na úspěch. To ale neplatí v případě snímku LEGO® příběh 2. Producenti do režijního křesla posadili Mikea Mitchella a režiséry jedničky nechali opět napsat scénář. Obměna malá, ale ve výsledku naprosto zásadní. Právě díky ní totiž film brnká na stejné struny, jako jeho starší bratr, ale navíc přináší dost novoty na to, abychom neměli pocit, že sledujeme to samé.

Dvojky jsou často zklamáním. To ale neplatí v případě snímku Lego® příběh 2

O čem to je?

Pokud jde o děj dvojky, je možné, že první polovinu budete trochu zmateni. Příběh si ale posléze pomalu sedne a vám už nic nebude bránit v tom, abyste si ho v klidu vychutnali. Čeká vás spousta narážek na jiné filmy, Bruce Willis si střihne parádní cameo, vaše oči ohromí mraky barviček a je jasné, že přijde i na skládání a boření. Samozřejmě, že nemůže chybět ani povinná dávka příjemně vtíravých písní, ač je třeba přiznat, že hitovku z jedničky – Všechno je tu boží – už nic nepřekoná. Pak to vše začne do sebe zapadat a vy už se můžete jen usadit a v klidu nechat unášet vstříc nezbytnému happy endu.

Pár drobků pro odpůrce

No dobře, pojďme se chvilku věnovat těm, kteří budou stát za jedničkou, ale dvojku si do svých srdcí nepustí. Toto je názor, který, ač neradi, dokážeme pochopit. Co totiž v pokračování filmu o stavebnici chybí je podtext, který během jedničky naznačuje, že se jedná o výplod fantazie malého chlapce. Ve dvojce tento element překvapení pochopitelně chybí, víme to totiž již od začátku a to filmu trochu ubírá napětí. Od prvních minut konfliktu je známo, že boj dvou odlišných leg je manifestace chlapce Finna a jeho malé sestry, která si s ním chce hrát, ale její dětské lego do Finnova světa prostě nějak nemůže zapadnout. Stejně tak lze pochopit, že animované lego člověka zasáhne napoprvé, ale když to vidíte podruhé, je to už trošku ohrané. Nezapomínejme ale, že mládež, pro kterou je dvojka určena, si s těmito výtkami hlavu povětšinou nedělá.

Není to ale nakonec dobře?

Ona i jistá míra ohranosti bývá někdy užitečná. Pravda, Emmeta už sice znáte, a tak vás nepřekvapí jeho pozitivní postoj ke všemu, znáte i Lucy, takže ze seznamování s její dobrodružnou náturou taky nepřijde žádné nadšení. Na druhou stranu jste s nimi ale v minulosti strávili pár hodin, znáte jejich motivace a charaktery, a proto jsou vašemu srdci o kousek bližší. Je to jako vztah starý pár dní versus ten, který trvá již léta. Novota versus společná historie.

A co třetí díl

Na ten se těšíme. Stejně jako Matrix, jehož jednička byla skvělá, dvojka trochu slabší a trojka opět výborná, je třeba třetího vydání, abychom se definitivně rozhodli, jestli franšízu bezvýhradně milujeme, nebo jen máme rádi. My věříme v to první.

Phil Lord a Christopher Miller

Tito dva tvůrci, kteří stojí za celým projektem, jsou sice primárně scenáristi, ale na režijní stoličku občas usednou. Přinesli nám 21 a 22 Jump Street, Zataženo, občas trakaře, seriál Jak jsem poznal vaši matku, všechny Lego filmy a Brooklyn 99. Jsou stále mladí, a tak se můžeme těšit, že jako spolehlivý tandem budou fungovat ještě dlouho.

Zajímavosti

Animátoři vytvořili přes tři miliony kostiček, které pak skládali. Většině také museli dodat patinu, škrábance, skvrny, aby docílili realistického vzhledu.

Ve filmu je pět set dvacet tři (!) postav. Tomu se říká pořádný štáb.

Koukněte i na

LEGO® příběh 

První díl LEGO® příběhu. I jestli jste ho viděli, opakování je matka moudrosti a legový maraton nikdy není od věci.

LEGO® Batman film

Je to právoplatná součást franšízy a neuškodí si ji dát znovu, než se pustíte do druhého dílu.

Lego® příběh 2

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,8 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Mike Mitchell

Scénář Phil Lord, Christopher Miller

Obsazení Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish, Stephanie Beatriz, Alison Brie, Nick Offerman…

Délka 107 min.

Rok 2019

HBO pondělí 13. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC