Film / seriál

Když chceš malovat, maluj

Když chceš malovat, maluj
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Díla naivní malířky Maud Lewis (1903–1970) se dnes prodávají za desetitisíce dolarů a obraz si u ní objednal i pozdější prezident Nixon. Maudie, citlivý životopis kanadské národní ikony, stojí na hereckém souznění Sally Hawkins a Ethana Hawkea.

Maud by si na nepřízeň osudu stěžovat mohla, ale díky své dobromyslné nátuře se na svět dívá radostnýma očima a nachází smysl v tom, že po svém zachycuje jeho krásu. Narodila se v přímořské kanadské provincii Nové Skotsko a už v dětství jí celé tělo zkroutila revmatoidní artritida. Rodině byla na obtíž, a tak utekla dělat hospodyni mrzoutskému podomnímu prodavači ryb. V jeho titěrném domečku u silnice, který si celý pomalovala po svém, strávila většinu života.

„Okno… Miluju okna. Kolem proletí ptáček. Nebo čmelák. Pokaždé je to jiné. Jako by byl celý život už dopředu zarámovaný.“ Film irské režisérky Aisling Walsh si bere malířčino až dětsky čisté vidění světa za své a je vyprávěn nekomplikovaně a přímočaře. S Maud se setkáváme, když je jí něco přes třicet. Po smrti rodičů se o ni stará teta Ida. Není zlá, jen nechápe, že neteř postižená na těle není zároveň omezená na duchu a že by se dokázala postarat sama o sebe, kdyby jí to upjatá společnost dovolila. Když malířka jednoho dne ve venkovském krámku zaslechne, že by mohla pracovat za byt a stravu u starého mládence Everetta, nakráčí před práh jeho chatky a nedá se odehnat jeho nevrlostí ani nadávkami. Žena, která vypadá jako pochroumaný skřítek, má hlavu tvrdší, než by jeden čekal.

Portrét kanadské lidové umělkyně Maud Lewis je stejně bezelstný a přímočarý jako její malířská tvorba

Jen zdánlivě nerovný vztah mezi Maud a Everettem je srdcem celého filmu, i když ten se jmenuje jen po ní. Ona je dobrosrdečná, vstřícná a plná lásky ke všemu živému, ať už to jsou psi za domem, nebo květiny na louce. On je nedůvěřivý, zatažený do sebe a hrubý k okolí – hlavně ze strachu, aby mu neublížil někdo jiný.

Sally Hawkins předvádí vzdáleně podobnou hereckou polohu jako ve fantasy filmu Tvář vody, který zvítězil na letošních Oscarech: žije napůl ve světě své představivosti, nic si nedělá z vlastního postižení a dychtivýma očima hltá jednoduchou krásu kolem sebe. Ethan Hawke, obsazený proti svému obvyklému typu hezouna, má coby Everett za úkol hlavně bručet a peskovat, ale nevděčný úkol sloužit své spoluhráčce jako odrazová deska zvládá s pokorou a grácií.

Přestože je dnes Maud Lewis považována za ikonu kanadské lidové tvorby a z domu, kde se svým manželem žila, se stalo vyhledávané muzeum, film o ní rozhodně není bezživotným mramorovým pomníkem. Sestává z nenápadných scén každodenního soužití, hašteření a usmiřování. Milý je například výstup, v němž Everett až nečekaně hladce přijme fakt, že se mu po zdech domku začaly plazit malované květiny. Úsměv vzbudí moment, kdy dvojice naplno přijme nový „obchodní model“, v němž Maud živí rodinu prodejem obrazů, zatímco Everett vykonává domácí práce. Tvůrci pro film vytvořili pečlivou kopii domku i s malbami a naplno vytěžili krásu krajiny kolem něj.

Sally Hawkins

Britská herečka opakovaně spolupracovala s Mikem Leighem a Woodym Allenem. Za postavu optimistické Poppy v Leighově filmu Happy-Go-Lucky získala cenu z Berlinale a Zlatý glóbus. Letos byla nominovaná na Oscara za hlavní roli ve filmu Tvář vody.

Zajímavosti

Ethan Hawke roli Maudiina manžela přijal, ještě než vůbec četl scénář. Na plac dorazil přímo z natáčení žánrově úplně jiného filmu – akčního westernu Sedm statečných.

Sally Hawkins v rámci příprav na postavu Maud malovala až čtyři hodiny denně a učila se hýbat jako osoba postižená artritidou. Z fyzicky i psychicky náročné role se pak dostávala jógou.

Koukněte i na

Poslední rodina

Bizarní rodinná kronika vznikla podle skutečných osudů malíře Zdzisława Beksińského. Ten tráví šedivá 80. léta v panelákovém bytě ve Varšavě a maluje děsivé vize.

Píseň za chudého chlapce

V církevní polepšovně chovance týrá sadistický vychovatel bratr John. Do konfliktu se s ním dostane učitel William.

Maudie

Film / seriál
Hodnocení FDB 68 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Aisling Walsh

Scénář Sherry White

Obsazení Sally Hawkins, Ethan Hawke, Kari Matchett, Gabrielle Rose, Zachary Bennett, Billy MacLellan, David Feehan

Délka 115 min.

Rok 2016

HBO sobota 31. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC