Film / seriál

Komiksový Deadpool jede dál v nesvatém humoru

Komiksový Deadpool jede dál v nesvatém  humoru
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Antihrdina Wade Wilson alias Deadpool má prořízlou pusu a talent na rozřezávání lidí. Ve svém druhém filmu si ke šplíchancům krve, politicky nekorektním hláškám a popkulturním citacím přidává i cestování v čase.

Když Deadpool v roce 2016 ovládl kina, měl mnohé z rysů, které běžným komiksovým hrdinům většinou chyběly: byl drzý, sebelítostivý, neuvěřitelně ukecaný, sprostý a v neposlední řadě za sebou zanechával krvavou spoušť, kterou si ostatní komiksové adaptace kvůli přístupnosti pro dospívající publikum nemohly dovolit. Deadpool také disponoval dvěma nebývalými „superschopnostmi“. Dokázal prolamovat takzvanou „čtvrtou zeď“ a komunikovat skrz ni prostřednictvím zcizujících monologů přímo s publikem. A zadruhé se perfektně vyznal v popkultuře, kterou ostřeloval ze všech stran neutuchajícím proudem citací, narážek a parafrází.

Film tancuje na samotném okraji ožehavého humoru a politické korektnosti

Deadpoola se stal hit: při rozpočtu 58 milionů, na adaptaci příběhu komiksového superhrdiny celkem skromném, v kinech celosvětově utržil třičtvrtě miliardy a zlomil tak řadu rekordů. Potvrdil také, že i v komiksovém žánru je poptávka po „dospěláckém“ humoru, podobně jako deset let před ním prorazil filmový hit Nesvatbovi cestu mládeži nepřístupným romantickým komediím. Navíc Deadpool průkopnicky a úspěšně vyzkoušel nové cesty v propagaci filmu: místo obvyklých billboardů a upoutávek v televizním prime timu opanoval sociální sítě a lákal diváky parodickými videoklipy na nečekaná témata – například instruktážním šotem na samovyšetření varlat.

Druhý díl Deadpoola už nemůže šokovat tolik jako jednička, ale příjemně překvapuje jaksi postupně a průběžně. Jako celek je nový film vyrovnanější a soudržnější než první část, která byla neřízeným ohňostrojem nápadů, vtipů a čisté post-pubertální energie sršící na všechny strany.

I tentokrát se Deadpool neboli Wade Wilson hned na začátku ocitá na pokraji smrti. V jedničce bývalého člena speciálních jednotek a nájemného zabijáka sužovala rakovina v posledním stádiu. Z té se tehdy dostal pomocí experimentální léčby, která mu dala superschopnost regenerace, ale také ho znetvořila od hlavy k patě. Tentokrát truchlí kvůli smrti milované přítelkyně Vanessy a hodlá se sprovodit ze světa pomocí několika barelů vysoce hořlavého paliva. Dohromady ho (velmi doslova) dá kolega Colossus z týmu mutantů X-Men, k nimž se Deadpool nepříliš ochotně přidá. A na obzoru se brzy objeví komplikovaný případ. Je potřeba zpacifikovat nevyrovnaného mladého mutanta Russella Collinse alias Firefista, jenž se poněkud výbušně pokouší zpracovat traumata z toho, že byl v sirotčinci zneužíván. Firefistovi ale jde po krku kybernetický voják z budoucnosti Cable, kterému mládenec v jedné z možných paralelních realit zavraždil ženu a děti.

Motiv dětí a násilí na nich Deadpoolem 2 prostupuje na mnoha rovinách a je jedním z příkladů, jak film tancuje na samotném okraji ožehavého humoru a politické korektnosti. Je to ale právě tohle balancování na hraně vkusu, které sérii o Deadpoolovi odlišuje od jiných „komiksovek“. Jim se film naopak vyrovná frenetickou akcí (památný je například útok na konvoj převážející uvězněného Collinse). Ryan Reynolds svým gumovým herectvím v hlavní roli tentokrát ještě více připomíná Jima Carreyho v jeho nejlepších letech. A novým zdrojem humoru se vedle zmíněných narážek a citací stal tým X-Force, sestávající většinou z neschopných nešiků. Ti by se pro velký (ne)úspěch měli objevit i ve třetím díle, případně se dokonce dočkat vlastní série.

Ryan Reynolds

Kanadský herec začínal v komediích orientovaných na mládež jako Sexy párty nebo Zahulíme, uvidíme. Proslavil se rolemi v komiksových adaptacích Blade: Trinity a Green Lantern, i když na druhou jmenovanou by radši zapomněl. S herečkou Blake Lively má dvě děti.

Zajímavosti

Pokračování se začalo chystat tři dny před premiérou prvního Deadpoola, tedy ještě před tím, než se ukázalo, že nebývale krvavý a přisprostlý humor této komiksové adaptace u publika zabere.

Režisér jedničky Tim Miller z práce na druhém dílu odešel už ve fázi příprav kvůli „tvůrčím neshodám“ s představitelem titulní role Ryanem Reynoldsem.

Koukněte i na

Deadpool

Film o znetvořeném hláškujícím žoldákovi měl původně být jen spin-offem série X-Men, ale stal se komerčně nejúspěšnější mládeži nepřístupnou komedií všech dob.

Kat

Dávno před seriálem The Punisher vznikla nedoceněná adaptace téhož komiksu, v níž titulní hrdina stejně jako Deadpool přijde o vše a mstí se celému světu. Kat má ale podstatně jemnější humor.

Deadpool 2

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,6 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie David Leitch

Scénář Rhett Reese, Paul Wernick…

Obsazení Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T. J. Miller, Josh Brolin, Jack Kesy, Bill Skarsgård, Brad Pitt

Délka 119 min.

Rok 2018

HBO středa 13. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC