Film / seriál

Kokain a nulová tolerance

Kriminální seriál Nula nula nula
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Svět drog, drogových kartelů a mafie je pořádně drsný, nic pro slabé žaludky. A drsný je také špičkový seriál Nula nula nula, který někteří dokonce označují za „gangsterskou událost roku“.

V této hře mohou být jen tři skupiny hráčů – prodávající mafiáni, dealeři a závislí. Všichni jsou ale součástí jediného (dodavatelského) řetězce, který drží pohromadě peníze, a to pořádné peníze. Seriál Nula nula nula se odehrává na třech kontinentech a hlavní komoditou je všude kokain. Jde jen o to dovézt ho, zaplatit, rozdistribuovat a inkasovat. Jenže žádná vysoká hra, byť s jednoduchými pravidly, není jednoduchá. A jestli přemýšlíte o tom, jak se stát závislými, nebudete potřebovat drogy. Stačí, když se zamilujete do tohoto nadupaného seriálu, kde se to drsňáky a popravami jen hemží.

Není nad rodinný byznys

Nejdříve se seznámíte s rodinkou, která pilně buduje svou malou firmičku. Jejich byznys stojí a padá s dodávkami kokainu z Jižní Ameriky, které putují dál do Evropy, do Itálie, a odtud zase do Afriky. V centru „podnikání“ stojí sourozenecká dvojice Emma (Andrea Riseborough) a Chris (Dane DeHaan). Díky nim se dozvíte hodně o pozadí tohoto sice výdělečného, ale dost nebezpečného obchodování. Emma se navíc snaží prorazit v ryze mužském prostředí, takže musí mít o to ostřejší lokty. Její mladší bratr zase bojuje se svými vnitřními démony, a tak je jejich rodinná „firma“ docela adrenalinový podnik. 

Skvělý seriál, který drogové prostředí vidí hodně drsně, ale asi není daleko od pravdy. Pozor, nic pro romantické povahy!

Asi nejdrsnější na celém seriálu je autentické zobrazení Mexika jako ideálního místa pro špinavý byznys. Místní kartely se zde s nikým nepářou, když už, tak člověka doslova rozpárají. Věší se tu lidé pro výstrahu, střílí se jak na pouti a kdo nedělá pro kartel, je v podstatě už předem mrtvý. Hlavním vůdcem všeho je zde Manuel (Harold Torres), který dříve patřil k druhé straně, k mužům zákona. Díky svým zkušenostem a speciálnímu výcviku je proto ještě zákeřnější a pro policii téměř nepolapitelný. Přezdívá se mu proto Upír. Pak je tu sice ještě partička Italů, ti ale ve srovnání s americkými sourozenci a Upírem působí jako sebranka amatérů. I oni ale mají v řetězci své místo a bez nich by z kokainu nikdo nevymáčkl takové peníze.

Každého poznáte zblízka

Seriál je mimořádně originální také specifickým způsobem vyprávění. Nejde totiž o klasický thriller nebo kriminálku, kdy sledujete obchody, zločiny, zničené závislé a toky peněz. Každý díl se zaměřuje na jednu z postav a vrací se do minulosti tak, abyste mohli pochopit jejich jednání, proč jsou takoví a co je na tuto cestu přivedlo. Nejde však o žádné uhozené flashbacky plné dojemných záběrů ze zpackaného dětství. Opět před vámi vyvstává drsný svět zločinu, který prostě plodí další drsné lidi, kteří se ani při nejlepší vůli nemohou živit prodejem plyšových medvídků.  

Italská produkce si dala záležet nejen na skvělém scénáři a propracovaných postavách. Také hudba zde kongeniálně doprovází děj (soundtrack pochází od Mogwai) a vrcholem všeho jsou pak širokoúhlé záběry téměř z celého světa. Nečekejte oddychový seriál, ale pořádnou nálož akce i zločinu, však také od drogových magnátů nelze čekat nic jiného. 

Dane DeHaan

Americký herec patří k nadějím herecké generace třicátníků. Debutoval na divadelních prknech na Broadwayi, kde posbíral nejedno ocenění. Na televizních obrazovkách se objevil v roce 2008 v několika epizodách úspěšného seriálu True Blood: Pravá krev. Na filmovém plátně zazářil v dramatu Amigo (2010), ale zahrál si i v Lincolnovi (2012) nebo hlavní roli v mysteriózním hororu Lék na život (2016).

Zajímavost

Stále přetrvává přesvědčení, že kokainovou velmocí je Kolumbie, ale v Jižní Americe se karty rychle obrací. Dnes je hlavní velmocí Peru.

Koukněte i na

Narcos

Pablo Escobar patří k nekorunovaným králům drogového podsvětí. Tento drogový baron a narkoterorista ovládal trh s kokainem především v 80. letech, kam se seriál také vrací a Pabla odhaluje v plné kráse i hrůze.

Zrádci

Česká kriminální minisérie odhaluje pozadí fungování drogových gangů a varen u nás i práci speciálních policejních jednotek. Seriál zaujme nejen tématem, ale také netradičním vizuálem. 

Nula nula nula

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,7 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Janus Metz, Pablo Trapero, Stefano Sollima

Scénář Max Hurwitz, Maddalena Ravagli…

Obsazení Andrea Riseborough, Giuseppe De Domenico, Dane DeHaan, Harold Torres, Diego Cataño, Antonio Alveario, Adriano Chiaramida

Délka 58 min.

Rok 2019

HBO pátek 10. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC