Film / seriál

Kniha džunglí – listování stránkami nádherného světa

Postavy Knihy džunglí
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Dobrodružství chlapce Mauglího, kterého vychovávají vlci, patří k nejkrásnějším literárním dílům vůbec a bylo několikrát úspěšně zfilmováno. Asi nejslavnější adaptaci z roku 1967 má na svědomí studio Walt Disney. To letos přišlo s dalším filmovým zpracováním příběhu.

Pojďme si na úvod připomenout slavnou knihu spisovatele Rudyarda Kiplinga: Mauglí žije spokojeným životem v indické džungli s vlky. Náhle se však objeví zlý tygr Šér Chán, který má špatnou zkušenost s lidmi, a proto považuje Mauglího za hrozbu. Mauglí už proto není v džungli dále vítaný.

Ke smutku své vlčí „rodiny“ svůj domov opouští a vydává se na dobrodružnou výpravu, na níž kromě okolního světa lépe poznává také sám sebe. Na cestě ho doprovází dobrosrdečný medvěd Balů a přísný panter Baghíra. Při svém putování se setkává také se zákeřnou krajtou Ká, která svým uhrančivým hlasem i pohledem lidské mládě fascinuje, nebo orangutaním králem Ludvíkem, jenž po Mauglím vyzvídá tajemství červeného květu neboli ohně. Animované postavy ve filmu jsou namluvené hereckými osobnostmi první třídy – Bill Murray svůj hlas propůjčil medvědu Balůovi, Ben Kingsley se představuje jako Baghíra, Idris Elba jako Šér Chán, Lupita Nyong'o jako Rakša, Scarlett Johansson svým hlasem oživila krajtu Ká, Christopher Walken zase krále Ludvíka, jenž je tu ztvárněn tak, že vám nejvíce ze všeho připomíná slavného King Konga. Nejzářivější hvězdou filmu je však jednoznačně samotný Mauglí. Toho ztvárnil newyorský chlapec Neel Sethi. Vzešel z náročného a dlouhého konkurzu, který se pořádal v mnoha zemích po celém světě, což se bez diskuzí vyplatilo. Uvidíte, jak brzy si vás svým jedinečným a bezprostředním kouzlem okamžitě získá a fandíte mu od první vteřiny, jen co se objeví na plátně.

Velká očekávání vzbuzovala samozřejmě také výtvarná stránka filmu. Tu vytvořil tým špičkových expertů ze společnosti Moving Picture Company, kteří se v minulosti podíleli třeba na filmech jako Avatar, Pí a jeho život nebo Gravitace. Nutno říct, že animátoři rozhodně nezklamali a podařilo se jim vytvořit skvostnou podívanou, která místy skutečně bere dech. Tento úchvatný svět, v němž tvůrci věnovali stoprocentní pozornost každému detailu, vás snadno pohltí a nebude se vám z něj chtít odejít. Jde vlastně o podobný efekt, který se naposledy podařil vytvořit Jamesi Cameronovi ve filmu Avatar. Dodejme, že v podstatě vše, co vidíte ve filmu (až na lidského představitele hlavní role), vzniklo ve studiu.

Co se samotného vyprávění týče, je sympatické, že tvůrci respektovali původní předlohu a neměli potřebu přidávat do vyprávění zbytečné odbočky a snažit se ho „vyšperkovat“ vlastním autorským vkladem. Zároveň se jim podařilo vybalancovat temnější a tísnivější linku příběhu (je možné, že zvláště menší děti se budou u televize trochu bát) s tou hravou a dětsky naivní.

Film je rozhodně jednou z událostí roku; mimořádně poutavou rodinnou podívanou, ve které si každý najde to svoje. Milovníci filmových triků budou v extázi nad novými možnostmi 3D animace, ti, co se rádi dojímají, si tu hned několikrát popláčou. Najde se tu i spousta jiskřivých vtípků stejně jako životní pravdy – příběh je vlastně alegorickým podobenstvím o přátelství, lásce a pomoci, ale i o náročném a složitém procesu dospívání. A děti se samozřejmě budou skvěle bavit – třeba u chytlavé a půvabné písničky Moudrost medvědí, kterou neodolatelným způsobem zpívá pohodář medvěd Balů.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Kniha džunglí

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,7 %
Foto HBO

Režie Jon Favreau, Andy Serkis

Scénář Justin Marks podle předlohy románu Rudyarda Kiplinga

Obsazení Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Christopher Walken

Délka 106 min.

HBO neděle 25. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC