Film / seriál

Klícka nebo spíše klec?

Klícka – britské drama
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Fenomenální Jude Law a skvělá Carrie Coon v temném dramatu o ničivé posedlosti bohatstvím.

Liberální 80. léta minulého století umožnila mnoha dobrodruhům vydělat pohádkové jmění přes noc. Svou šanci vycítí i úspěšný manhattanský obchodník s komoditami Rory (Jude Law). Když mu bývalý šéf nabídne skvělou pozici v londýnském City, neváhá ani na okamžik. Vidině bohatství je ochoten obětovat vše, svůj dosavadní život, reputaci a posléze i rodinu.

Vzdušné zámky 

Sotva se Rorymu podaří přesvědčit váhající manželku Allison (Carrie Coon), aby se s dětmi přestěhovali ze slunné americké farmy na zádumčivý anglický venkov, věci naberou nečekaný spád. Rozlehlé panské sídlo ze 17. století, které nadšený Rory pronajme, je chladné, plné temných zákoutí i tajných chodeb. Luxusní kožich, jezdecký kůň, privátní škola pro děti, Roryho důvěra ve svou šťastnou hvězdu, nic z toho nevyváží obavy a posléze i strach, které se zmocní Allison a jejich dětí. 

Zlověstná a nevysvětlitelná znamení, která se ve starém domě začínají množit, předznamenávají Roryho neúspěchy v práci. Rodině brzy začnou docházet peníze a Allison si uvědomí, že je se svými dětmi, uprostřed cizího a chladného světa, odkázána jen na sebe samu. Rory mezitím spěje od jedné prohry ke druhé. V zoufalství vrší lež na lež a přitom bezmocně sleduje, jak se mu žena s dětmi odcizují. Vysněný dům se mění v klec. 

Co děláte za práci? Předstírám, že jsem bohatý.

Horor, nebo drama?

Kanadský režisér a scenárista Sean Durkin nechrlí filmy jak na běžícím pásu. Od uvedení jeho oceňované prvotiny Martha Marcy May Marlene uběhlo dlouhých devět let. Čekání se ale vyplatilo. Tíživý příběh o postupném rozkladu dosud šťastné rodiny a jejím pádu na sociální dno, je v mnoha ohledech výjimečný. Durkin v něm mísí prvky dramatu s mysteriózními momenty, občas pustí ke slovu i hořký humor. Hmatatelně tísnivé atmosféře všudypřítomného napětí a blížící se tragédie napomáhají nejen skvělé herecké výkony Judea Lawa a Carrie Coon, pečlivě stylizované záběry, ale také originální hudba Richarda Reeda Parryho z Arcade Fire. Těžko říct, o jaký žánr se jedná, ale funguje to výborně. Přes pozvolné tempo spěje film nezadržitelně k rozuzlení, v němž se kromě finančního bankrotu hraje i o krach vztahů mezi Rorym a zbytkem rodiny.

Jude Law

Jeden z nejpopulárnějších a jistě také nejtalentovanějších herců dneška, jemuž se, bůhví proč, vyhýbají filmová ocenění, která by si zcela jistě zasloužil. Debutoval v televizi už v roce 1989, do povědomí však vstoupil díky sci-fi filmu Gattaca z roku 1997. Brzy následovala role v neméně pozoruhodném filmu Davida Cronenberga eXistenZ. Jeho filmografie čítá desítky titulů, od hitů jako A.I. Umělá inteligence, Road to Perdition po Návrat do Cold Mountain. Podílí se také na úspěšných televizních seriálech jako je např. Mladý papež. 

Klícka

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Sean Durkin

Scénář Sean Durkin

Obsazení Jude Law, Carrie Coon, Charlie Shotwell, Oona Roche, Adeel Akhtar, Michael Culkin, Anne Reid

Délka 107 min.

Rok 2020

HBO neděle 31. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC