Film / seriál

Gattaca – Ne/vhodné geny

Gattaca – Ne/vhodné geny

Vybudovat si život podle našich představ dnes není žádný problém. Všechno je možné koupit, vyrobit, svět může vypadat tak, jak budeme chtít. A co lidé?

Gattaca je pro mnohé místo snů – chcete dítě, které bude mít dokonalou postavu, černé vlasy, zelené oči a k tomu bude geniálně hrát na klavír? Stačí si jej objednat. Znepokojivé, ovšem výborné sci-fi vám ukáže, jak taková firma na pěstování lidí může fungovat. Jenže vždycky se vloudí nějaká chybička, a tak i v dokonalém světě se občas narodí dítě z lásky – Vincent. Podaří se mu dostat mezi genetickou elitu a změnit svůj život?

Tohle je asi jedno z nejlepších sci-fi s prvky thrilleru, jaké bylo za posledních dvacet let natočeno. Vincent (Ethan Hawke), který se dostal mimo oficiální dokonalý systém a narodil se staromódním způsobem bez zkumavky, to nemá jednoduché. Už pár vteřin po porodu má život nalinkovaný, protože genetické testy ukazují, že má špatný zrak, srdeční problémy a životnost asi 30 let. Čeká ho maximálně kariéra uklízeče v kosmickém centru, ve kterém by chtěl raději pracovat jako kosmonaut. Jenže Vincent se nevzdá, nikdo by neměl. S pomocí obchodníka s DNA uzavře smlouvu s Jeromem (Jude Law), který má ty správné geny, ale ochrnul při nehodě. Jerome mu poskytne krev, vzorky moči a identitu a oběma se najednou otočí život o 360 stupňů.

Gattaca je pozoruhodným debutem spisovatele a režiséra z Nového Zélandu Andrewa Niccola, jehož film je inteligentní i vzrušující – skvělá kombinace – a také vizuálně přitažlivý. Napětí je budováno ve dvou linkách. Jednak neustále hrozí nebezpečí, že bude Vincent odhalen jako podvodník; místo, kde pracuje každý den dokonale čistí, a tak ho může prozradit klidně i jediná řasa. Jednak je ve vesmírném centru zavražděn ředitel a detektiv (Alan Arkin) začne hledat podezřelého mezi zaměstnanci. A samozřejmě nesmí chybět femme fatale, jež se jmenuje Irena (Uma Thurman). Jenže romantika je v dokonalém světě nebezpečná. Stačí jediný polibek a máte veškerý genetický materiál partnera k prozkoumání, můžete se o něm dozvědět absolutně všechno...

Sci-fi filmy se často zabývají spíš invazemi mimozemských civilizací, ale mnohem děsivější a přitom přitažlivější jsou vize budoucnosti, které jsou reálné. Genetické inženýrství se rozvíjí a všemožné „mutanty“ jsme schopni vytvořit i dnes. Co když je tedy za dveřmi doba, kdy si budou rodiče moci objednat dokonalého potomka? Brali byste raději přírodní „genový hazard“, nebo si objednali značku a model, jaké byste chtěli?

Gattaca

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,9 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Andrew Niccol

Scénář Andrew Niccol

Obsazení Ethan Hawke, Uma Thurman, Gore Vidal, Xander Berkeley, Jayne Brook, Elias Koteas, Maya Rudolph, Jude Law.

Délka 101 min.

Rok 1997

Cinemax středa 22. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC