Film / seriál

A. I. Umělá inteligence

A. I. Umělá inteligence

Čím dokonalejší stroje lidstvo vyvíjí, tím jednodušší je život. I když jednu věc žádný stroj nahradit neumí – lásku.

V budoucnosti, až bude naše planeta připomínat spíše technickou laboratoř než živoucí organismus, se lidé bez strojů a hlavně dokonalé „umělé inteligence“ neobejdou. Takový je i svět, do něhož se narodil David. Vychovávají ho milující rodiče, sousedé se k němu chovají velmi mile, s běžnými starostmi jim pomáhají roboti a on je jednoduše šťastný. Jenže jednoho dne přijde zvrat, David totiž není obyčejné dítě, on se nenarodil, ale byl sestrojen. Prostý pokus, který má prokázat, jestli lidé dokáží vyrobit také nenahraditelný cit, lásku.

Dokonale lidský

Nedokáží, ovšem iluze vyrábějí dokonale. David zahraný Haleym Joelem Osmentem je rozhodujícím prvkem filmu. Ostatní androidi, včetně Joea (Jude Law), jsou vyrobeni tak, aby vypadali uměle s make-upem a dokonalými vlasy, ale David takový není. On je nejdokonalejší „výrobek“ společnosti Cybertronics. Spielberg díky Osmentovi vytvořil dokonalou iluzi, z počátku vás ani nenapadne, že by mohl být robotem, později jste na vážkách, jestli nějakého malého Osmenta Spielberg sám nestvořil, podobně jako dinosaury v Jurském parku.

– Co bude dnes k večeři?
– Víš, že nejíš.
– Vím, ale rád sedím u stolu.

David byl naprogramován, aby miloval. Jakmile je aktivován kódem, stane se středobodem jeho života jeho nová maminka (Frances O'Connor). A protože je to opravdu velmi sofistikovaný android, jeho rodiče mu začnou věřit. Ve skutečnosti však David nikoho nemiluje a necítí lásku, jen prostě odráží své kódování.

Roboti vs. lidé

Umělá inteligence vlastně není filmem o lidech. Je o androidech, umělé inteligenci, o jejich „životě“. Jenže myslící stroj nemůže myslet. Jediné, co dělá, je spouštění algoritmů, které mohou být dostatečně sofistikované, aby nás přesvědčily, že myslí, cítí… Veškeré emoce ale patří bytostně jen lidem. Proto když se Martin (Jake Thomas), nemocný syn Davidových „adoptivních“ rodičů, uzdraví, začne David toužit po jediném, být jako on, aby jeho naprogramovaná láska byla znovu opětována. Ve své naivitě zajde tak daleko, že Martina málem utopí. Nejde o projev zlosti, nenávisti nebo něčeho podobného, vždyť na to není naprogramován. Je to jen snaha plnit zadání, které mu bylo vloženo do paměti.

Pinocchio, nebo Otesánek?

Příběhy o dětech vytvořených třeba ze dřeva jsou součástí různých vyprávění po staletí. Většinou šlo o touhu lidí mít potomka, který jim nebyl dopřán, a často to nedopadalo dobře. Spielberg však jde dál, jeho David není jen jakýmsi zdviženým prstem a poučením, ať se nepouštíme do věcí mimo lidské schopnosti. On nechává Davida žít další tisíciletí, aby se nakonec stal jedinou připomínkou lidské existence a snad i jakési podoby lásky. Tato moderní pohádka vás bude chvílemi děsit a chvílemi fascinovat. Každopádně si znovu připomenete, že Spielberg je filmový génius.

A.I.: Umělá inteligence

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,1 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Steven Spielberg

Scénář Steven Spielberg

Obsazení Haley Joel Osment, William Hurt, Jude Law, Frances O'Connor, Sam Robards, Brendan Gleeson, Jake Thomas

Délka 146 min.

Rok 2001

Cinemax úterý 4. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC