Film / seriál

Joker

Americký thriller Joker
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Víte, my bychom neradi, aby tento článek vyzněl jako nezřízená chvála. Takže to, že se jedná o film, na který se bude vzpomínat jako na událost desetiletí, řekneme jen jednou a dál se k tomu nebudeme vracet.

Doufáme, že si uměleckou hodnotu Jokera nijak neidealizujeme, na druhou stranu pokud ano, idealizuje si ji s námi i celkem slušný dav, který film ohodnotil jak hvězdičkami, tak penězi. Joker se prostě stal přes noc oblíbeným filmem, který vzbuzuje podobně nekritické ohlasy jako třeba projekty Christophera Nolana.

Zajímavé je, kam se nám ty superhrdinské filmy posunují. Nejdřív jsme tu měli Supermany v upnutých kostýmech, kteří ostřížím okem koukali do dáli a zachraňovali svět. Tomu ale dneska lidi už moc nevěří. Tak se nám superhrdinové trochu zlidštili a Nolanův Batman už má i lidské chyby. A nakonec je tu Joker, což je stoprocentní člověk, se všemi zápory, které k tomu patří. Film nepůsobí jako tzv. superhero film, ne nutně proto, že se nebojuje s futuristickými zbraněmi, ale proto, že je cítit lidsky, velice lidsky. Je to sociální drama, komentář, realisticky působící portrét. Což je super, protože pokud v takové chvíli přijde superhrdina, který bude opravdový, bude to superhrdina ve špinavém, lidském světě. Ne superhrdina, který žije ve světě krásných žen, každodenních rudých západů slunce a bezmrakých nocí, na kterého se koukáte z dálky.

Jokera asi znáte, ne? Je to hlavní padouch z Batmana, zlý, přezlý pán a tento film by vám jej měl pomoci pochopit. Ono totiž není moc špatností, které by se nedaly částečně obhájit, když znáte jejich původ. Budete tedy sledovat, jak (a proč) se z hodného, bezelstného člověka, stal padouch. Kdybyste viděli jen jeho konečnou podobu, sympatie nenajdete. Ale protože jste s ním celou cestu jeho přeměny, chápete, proč se co stalo a na konci vám to všechno dává velký smysl. Což je znepokojivé, ale neuvěřitelně originální. Tento výjimečný film nejde popsat bez zmínky o herci Joaquinu Phoenixovi, který mu společně s režisérem vdechl život. Hrát duševně vyšinutého člověka není jednoduché, když to přeženete, bude to trapné, když do toho nedáte dost, nebudete vypadat vyšinutě. Phoenix má naštěstí zkušenosti se zosobňováním lidí, kteří žijí víc uvnitř své hlavy než kde jinde, takže jeho Joker je ještě o něco děsivější, než ten od Heatha Ledgera.

Vždycky jsem si myslel, že můj život je tragédie. Než jsem pochopil, že je to komedie

Režisér Todd Phillips „umí“ lidské momenty. Dlouho jsme si mysleli, že je zvládá hlavně v komediích, ale evidentně dokáže totéž napříč různými žánry. Všechny ty Pařby ve Vegas nefungovaly jen proto, že by byly vtipné, ony byly v první řadě citlivě a lidsky zrežírované. Sledovat Phillipsovy filmy je nezapomenutelný požitek, protože prostě fungují. A tak můžeme jen doufat, že mu producenti svěří i druhý díl Jokera. Bylo by totiž skvělé ve stejném světě, (tedy světě ne nepodobném tomu, který vidíme na televizních obrazovkách skrze hledáčky reportážních kamer), vidět superhrdinu. O něco podobného se úspěšně pokouší seriál The Boys, vypráví o superhrdinech, kteří jsou tak zkorumpovaní, jak by někdo s nadlidskými schopnostmi nevyhnutelně byl. A další Joker by mohl právě tuhle ideu prozkoumat ještě více zblízka.

Emma Tillinger Koskoff

To jste nečekali, co? Tahle paní, jejíž jméno jste asi ještě nikdy neslyšeli, je producentka, která spolupracovala hlavně s Martinem Scorsesem. Za svůj život posbírala několik ocenění, ať už jde o BAFTA, Oscary, nebo podobně zvučné sošky. Je až strašidelné, jak konsistentně dobrá je. Takže pokud chcete tip na dobrý film, vygooglete si ji. Neuděláte chybu.

Zajímavosti

Na filmu se podílelo zhruba 4 000 komparzistů.

Z nějakého důvodu je tohle už druhý film, ve kterém herec Phoenix zavraždil svého rodiče.

Koukněte i na

Temný rytíř trilogie

Není Joker jako Joker. Dva nejlépe zpracovaní v historii jokerství přišli shodou okolností skoro těsně po sobě. Tak zhodnoťte, který se vám líbí víc. Obecně se tvrdí, že se tyhle dva výkony moc srovnávat nedají, protože jsou oba skvělé, každý jiným způsobem.

Sebevražedný oddíl

Jeden z nejhorších Jokerů, na druhé straně, je právě v tomhle filmu. Hlavní herec prý nesl nelibě Phoenixův úspěch, protože mu vadilo, jak neikonickou se jeho interpretace stala a jakým hitem byla ta Phoenixova, která přišla jen o chvilku později.

Joker

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Todd Phillips

Scénář Todd Phillips, Scott Silver

Obsazení Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Cate Jolie, Douglas Hodge, Brett Cullen, Frances Conroy

Délka 122 min.

Rok 2019

HBO čtvrtek 15. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC