Film / seriál

Hříšný ráj

Sci-fi seriál Westworld / třetí série
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Představte si svět, ve kterém je vše dovoleno. Chcete si vyzkoušet někoho zabít? Přijďte do Westworldu!

Úžasný futuristický projekt města, v němž se můžete ocitnout na Divokém západě a zajít si do saloonu na panáka, zaskočit do vykřičeného domu za lehkými děvami nebo si vyzkoušet práci na farmě, byl jako zjevení. Návštěvníci se jen hrnuli. Hlavním lákadlem byla pak především možnost, splnit si jakékoli přání, a to beztrestně. Je libo vraždu? Prosím, zde máte zbraň. Máte jiné násilnické sklony? Tady máte osobu a „pracujte“ s ní, jak uznáte za vhodné. Chcete si užít s manželem nějaké zakázané dobrodružství? Cokoli si přejete, se zde může stát skutečností. A jak je to možné? Jednoduše, všichni obyvatelé Westworldu jsou totiž androidi, dokonalé lidské kopie, kterým je každou noc vymazána paměť. A vše by bylo nekonečně zalité sluncem, kdyby si jednoho dne někteří z nich nezačali vzpomínat…

Komplikovaný, ale nádherný svět

Tak rozehrála seriál Westworld první série a do středu dění zasadila Dolores (Evan Rachel Wood), postavu, která zůstala stěžejní i v následujících dvou řadách. Westworld je naprosto jedinečný futuristický seriál, který nese jasný „nolanovský otisk“. Tvůrci zde míchají brutální scény s filozofickými disputacemi mezi lidmi a stroji. Jaká je hodnota života? Jaká je hodnota lidského a jaká umělého života? To jsou otázky, které prostupují velkou částí seriálového děje. Nakonec bohužel zjišťujeme, že jsou na tom všichni stejně, jelikož rozhodující roli hrají přece jako vždy peníze. A ty koneckonců stojí za celým světem Westworldu. 

Westworld představuje nejen skvělou podívanou, ale pořádně vám také zavaří mozkové buňky

Co ještě lze považovat za charakteristický rys Nolanovy ságy? Rozhodně nesčetně dlouhou řadu popkulturních referencí a také třeba odkazů na antiku (bludištěm v půdorysu obrovského areálu počínaje a některými vztahovými archetypy konče). K dalším specifikům seriálu patří i obecně známý fakt, že v prvních dvou sériích se řadě fanoušků i kritiků zdálo, že je děj příliš komplikovaný. Občas si nejen postavy, ale hlavně diváci připadali, jako kdyby propadli králičí norou a ocitli se ve zcela neznámém a trochu šíleném světě. Tuto „kaňku“ na jinak dokonalém dílu se ale naštěstí tvůrcům v poslední sérii podařilo odstranit.

A teď znovu a srozumitelně

Třetí série totiž přichází se zcela novým pojetím Westworldu, které by bylo možné označit jako jakési tvůrčí „zeštíhlení“. Děj jednotlivých epizod je najednou mnohem přehlednější a divák už tolik netápe, co je repetice, co je sen a co je skutečnost. To ale neznamená, že by vymizely ty prvky, kvůli kterým jste si seriál oblíbili. I nadále se můžete těšit na popkulturní narážky a na naprosto fascinující vizuální složku seriálu. Ostatně, v tomto ohledu, jsou všechny řady naprosto dokonalé. Nolanovi a jeho týmu se podařilo dokonale spojit western, thriller i sci-fi nejen na úrovni příběhu, ale také obrazové linky. Netrčí tu okatě žádné speciální efekty, naopak vše působí velmi realisticky. Navíc třetí série opouští „hypersexuální“ vražedný park. A výprava za jeho hranice se, jak se zatím zdá, daří. Vše se posouvá ještě více do budoucnosti, takže westernoví fanoušci trochu ostrouhají, ale budoucnost laděná do stylu 50. let minulého století také není marná. Malé upozornění závěrem, Westworld si rozhodně pusťte od první série. Je to totiž skutečně „plnotučný“ seriál v nejlepším slova smyslu.

Jonathan Nolan

Jméno Jonathan Nolan představuje ve filmovém světě pojem. Kromě toho, že tvoří zcela originální duo se svým bratrem Chrisem, věnuje se i svým vlastním projektům. Sám o sobě tvrdí, že má raději „zákulisí“, a proto bývá podepsán spíše pod scénářem či režií. K jeho nejznámějším projektům patří Interstellar (2014) nebo Temný rytíř (2008).

Zajímavost

Luke Hemsworth, starší bratr Liama a Chrise Hemsworthových, se vrací ve třetí sérii Westworldu jako důstojník Ashley Stubbs.

Koukněte i na

OA

Další z ranku mysteriózních seriálů vypráví příběh Prairie, která se zničehonic po letech objeví v rodné vesnici. Je celá pokrytá jizvami a netuší, co se s ní děje. V době zmizení byla totiž slepá a nyní odmítá svěřit svůj příběh jen tak někomu.

Dark

Seriál z německo-britské produkce opět tematizuje záhadné zmizení. Tentokrát v malé vesnici zmizí malá holka a podezřívat se začnou všichni navzájem – sousedé, rodiny, přátelé i nepřátelé. Postupně se vynořují fakta, která objasňují třicet let starou záhadu.

Westworld / třetí série

Film / seriál
Hodnocení FDB 82 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Jonathan Nolan, Richard J. Lewis…

Scénář Jonathan Nolan, Lisa Joy…

Obsazení Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Ed Harris, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Aaron Paul…

Délka 8 × 56 min.

Rok 2016

HBO středa 15. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC