Film / seriál

Hořké a sladké zároveň

Vzpomínky na Itálii – romantická komedie
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Liama Neesona jsme si uvykli vídat v rolích tvrďáků, kteří nechodí pro ránu daleko a slovo cit znají jen z Webstrova slovníku anglického jazyka. V tomto snímku je to trochu jinak.

Možná proto, že téma filmu je Liamovi Neesonovi a jeho synovi Micheálu Richardsonovi, který je zde svému otci hereckým sparingpartnerem, skutečně blízké. Stejně jako otec a syn na plátně se i oni dva v reálném světě museli vypořádat s tragickou smrtí své manželky a matky, herečky Natashy Richardson. Ostatně Micheál si změnil své příjmení z Neeson na Richardson právě na její počest. Přesto není tón filmu tragický. Příběh mužů, kteří čelí rodinné tragédii tím, že pohřbí své zoufalství hluboko v sobě a ztratí schopnost spolu mluvit, je provázen lehkým humorem, malebnou krajinou Toskánska, sluncem a po okraj provoněný vínem, olivami a sýrem. Ale popořádku.

Spříznění osudem, ne volbou

Robert Frost (Liam Neeson), kdysi uznávaný malíř, se po smrti své ženy stáhl do ústraní. Dávno už netvoří. Bez ambicí, bez přátel i rodiny, v malém londýnském domku nechává lhostejně plynout jeden den za druhým. Tu a tam přijímá malé, nuzné radosti, které se mu připletou do cesty, a to je vše. Ani jeho syn Jack (Micheál Richardson) neprožívá nejšťastnější období. Nejenže se rozvádí, ale vypadá to, že přijde i o svou milovanou galerii. Má měsíc na to sehnat peníze, aby odvrátil její prodej. Jediný způsob, jak přijít k potřebné sumě, je prodat starý rodinný dům v Toskánsku, který vlastní napůl se svým otcem. A tak se oba vydávají na cestu do Itálie. Dva muži v jedné kabině auta, a přesto každý na opačné straně vesmíru. Zdá se, že si nemají co říct, nebo to spíše neumějí. 

My chlapi nemáme ponětí, kým se vlastně staneme

Čelní náraz s realitou

Dům se mezitím proměnil v neprodejnou ruinu plnou prachu, suti a vzpomínek. Doporučení lakonické realitní agentky Kate zní jasně – zvýšit komerční potenciál domu. Stačí do něj přivést elektřinu, vsadit domovní dveře, vyhnat z kuchyňské linky zabydleného tchoře, opravit střechu, narovnat okenice, omítnout místnosti, vymalovat. Takový plán vyžaduje spolupráci. Otce se synem a syna s otcem. A s rázovitými fachmany z okolí. Že se k tomu připlete ještě krásná Natalia provozující nedalekou restauraci je snad v rámci žánru logické a pro kouzelné Toskánsko typické.

Přesto rekonstrukce zchátralého domu není to nejhorší, co naše hrdiny potká. Mnohem těžší bude otevřít dveře – doslova i obrazně – do zapomenuté komnaty, která skrývá Robertovu i Jackovu ztracenou minulost a tím i možnost, jak se s ní vyrovnat. Jen je potřeba najít odvahu otočit klíčem v zámku.

James D‘Arcy 

Za snímkem stojí James D‘Arcy, herec, kterého jste mohli vidět ve filmech jako Avengers: Endgame, Dunkerk nebo Atlas mraků. Vzpomínky na Itálii jsou jeho režisérským debutem. 

Vzhledem k pozitivnímu ohlasu, s jakým se film setkal, to vypadá, že jsme svědky D‘Arcyho nové profesní kapitoly. Odvaha mu rozhodně nechybí, jak dokazuje jeho volba obsadit zaškatulkovaného „zabijáka“ Neesona do role citlivého umělce ve vztahové, relaxační komedii.

Vzpomínky na Itálii

Film / seriál
Hodnocení FDB 35 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie James D'Arcy

Scénář James D‘Arcy

Obsazení Liam Neeson, Micheál Richardson, Valeria Bilello, Lindsay Duncan, Marco Quaglia, Gian Marco Tavani, Helena Antonio

Délka 94 min.

Rok 2020

HBO pondělí 26. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC