Film / seriál

Elvis

Elvis – životopisný hudební film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Zdá se vám, že je příběh krále rock’n’rollu známý a nemůže už ničím překvapit? Omyl. Tentokrát jej bude vyprávět plukovník Parker, mefistofelský promotér Elvise Presleyho, který jej provázel od prvních krůčků po jeho hořký konec.

Australský režisér Baz Luhrmann má pověst puntičkáře s čichem na projekty, které sice něco stojí, ale ještě více vydělají. Je jedno, jestli jde o divadelní hru, operu, či film. Jeho show jsou strhující a publikum je miluje. Ve svém posledním filmu Elvis dokázal zúročit to nejlepší ze svých předchozích trháků jako byly Moulin Rouge!, Velký Gatsby či Romeo a Julie. K nim přidal dokonalou střihovou choreografii díky níž si scény podávají ruku téměř nepostřehnutelně, dialogy přecházejí v hudební čísla, velkolepá show v intimní momentky, tragické tóny v humor a to vše ve svižném rytmu a za doprovodu nápadité grafiky a skvělé hudby. Není divu, že film je považován za vážného kandidáta při udělování letošních Oscarů. Uvidíme.

„Byl zrozen z prachu,“ řekl o Elvisovi režisér 

Jak už jsme prozradili výše, životní příběh Elvise Presleyho, talentovaného hocha z chudinské čtvrti, který miloval černošskou hudbu, je vyprávěn ústy jeho celoživotního promotéra, plukovníka Parkera. Tento charismatický hochštapler s čichem na velké talenty se protloukal s cirkusy a country kapelami po jižanských zapadákovech, dokud nenarazil na neznámého mladíčka s ulízlými vlasy a kytarou. Stačilo několik tónů, několik nezvyklých pohybů a mladíkovi ležely u nohou dívky od šestnácti do sedmdesáti let. Plukovník Parker pochopil, že narazil na zlatou žílu, kterou je potřeba si dobře pojistit a poté nemilosrdně vymačkat. 

Baz Luhrmann neměl v úmyslu stvořit životopisný snímek. Chtěl ukázat zrod první globální hvězdy, fenoménu, který byl výslednicí Elvisova hudebního talentu a Parkerova obchodního nadání. Co na tom, že je umělec důležitý jen potud, dokud je zdrojem příjmů. Taková jsou pravidla showbyznysu, v kterém nejsou místa pro soucit ani ohledy. „Je to absolutně americký příběh, máte tam vše, to pěkné, zlé i ošklivé, tedy to, co máte na Americe rádi,“ řekl k filmu na festivalu v Cannes Luhrmann.

Beze mě by nebyl žádný Elvis Presley.
Plukovník Parker

Dva roky příprav 

Roli Elvise získal třicetiletý Austin Butler, známý jako zabiják Tex z filmu Tenkrát v Hollywoodu. A byl to zásah do černého. Butler prokázal mimořádný cit pro hudbu i tanec . Postavu krále rock’n’rollu snad ani nehrál, on se jím na dvě a půl hodiny, co film trvá, stal. „Tahle role mě stála dva roky příprav, doslova jsem postavou Elvise žil,“ řekl Butler na tiskové konferenci v Cannes. 

Nicméně to, co vytěžil Tom Hanks z role plukovníka Parkera, se zapíše do análů světové kinematografie. „Líčili mě asi čtyři hodiny, ale výsledek stál za to,“ řekl o své roli. Zbytečná skromnost. To, že je postava „obchodního hajzlíka“ a stárnoucího gamblera více než důstojným sparingpartnerem velkému Elvisovi, je zásluhou především Hanksova hereckého mistrovtsví. 

Soundtrack napříč žánry

Kdo by čekal, že ve filmu zazní pouze Elvisovy skladby, bude překvapen. Luhrmann mixuje dobovou hudbu se současným rockem, popem i hip-hopem a funguje to báječně. „S elektrizujícími výkony Austina Butlera jako Elvise a Toma Hankse jako plukovníka Parkera je biografický snímek Baze Luhrmanna doslova filmový dynamit,“ napsal pro The Guardian kritik Mark Kermode. Zlatá slova.

Austin Butler (* 17. srpna 1991)

Herec, zpěvák a model se narodil v Kalifornii. Herectví se věnuje od třinácti let. Začínal v seriálu Hannah Montana, diváci ho mohli vidět také v epizodách seriálů Kriminálka Miami a Kriminálka New York. Z filmů připomeňme Příšerky z podsvětí, Narušitelé či Tenkrát v Hollywoodu. 

Elvis

Film / seriál
Hodnocení FDB 82 % Hodnocení redakce
Foto Warner Bros. Ent. © 2022 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved, HBO Max

Režie Baz Luhrmann

Obsazení Tom Hanks, Kodi Smit-McPhee, Luke Bracey, Austin Butler, Olivia DeJonge, Dacre Montgomery, David Wenham

Délka 159 min.

Rok 2022

HBO neděle 25. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC