Film / seriál

Konec je vlastně začátek

Den pro mou lásku – české drama

Civilní, jednoduché, přesto působivé psychologické drama českého režijního mága Juraje Herze ukazuje, jak se lze vyrovnat se smrtí někoho blízkého.

Mladá rodina žije téměř bezstarostný život. Marie (Marta Vančurová) je fotografka na mateřské a Petr (Vlastimil Harapes) dodělává vysokou školu. Mají spolu čtyřletou dceru Marušku, okatou, zvídavou a upovídanou holčičku. Nikoho z nich by ani ve snu nenapadlo, že je může v životě potkat něco těžkého, jenže zažijí asi to nejhorší, co rodina zažít může. Malá Maruška dostane zánět mozkových blan a zemře.

Je lhostejné, jestli se tento příběh odehrává před čtyřiceti lety, nebo se stal nedávno. Smrt dítěte a veškeré emoce s ní spojené budou vždy stejně tíživé. Juraj Herz dokonale zachytil všechny pocity a proměny, jimiž manželé i jejich nejbližší procházejí. Den pro mou lásku se možná lehce z Herzových filmů vymyká svou civilností, ale jinak nese všechny stopy jeho poetiky, hlavně v důrazu na detaily co se kamery, ale také scénáře týče. 

Intimní drama

Kromě toho, že budete sledovat, jak se jednotlivé postavy vyrovnávají se smrtí (dojde i na zkušenosti vdov), budete sledovat také proměny vztahu Marie a Petra. Se smrtí dcery se musí vyrovnat nejen každý sám, ale především spolu jako rodiče a životní parťáci. Což se ukazuje možná jako to nejtěžší. Navíc se film neubránil lehkému klišé, kdy se žena klasicky zmítá v moři emocí a muž utíká raději k práci, čímž se odcizují a mají problém spolu o dceři mluvit. Přesto se zvláště Martě Vančurové podařilo najít polohu, která je uvěřitelná. Otázkou trochu zůstává, čím byl herecky v dobách minulých tak přitažlivý Vlastimil Harapes (kromě svého vzhledu), ale kupodivu roli Petra zvládá se ctí. Role tchýní si zahrály další vynikající herečky, Jiřina Šejbalová a Dana Medřická.

Celkově je Den pro mou lásku velmi citlivý až poetický film. Závěr nemusel být tak přešťastný, přesto je tento nepříliš známý československý snímek zajímavý.

Zajímavost

Juraj Herz hledal prostředky, jak obraz co nejvíce změkčit, zvláště u retrospektivních vzpomínkových scén. Na objektivy kamer se proto používaly různé filtry, a dokonce se na ně mazalo i sádlo. 

Den pro mou lásku

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,5 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Juraj Herz

Scénář Markéta Zinnerová

Obsazení Marta Vančurová, Vlastimil Harapes, Sylva Kamenická, Jiřina Šejbalová, Dana Medřická, Lubomír Černík, Žofie Veselá

Délka 88 min.

Rok 1976

Film Europe+ HD neděle 6. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC