Film / seriál

Další a další prachy

Dramatický seriál Miliardy / 5. řada
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Začali v roce 2016 a od té doby se spolehlivě každý rok vrací, aby přinesli novou porci seriálu Miliardy. Málokteré dílko je takhle polarizované – lidi jej buď považují za odpad, nebo se nebojí dát mu čtyř až pětihvězdičkové hodnocení.

Kam patříte vy? Mezi ty, kteří tvrdí, že navzdory výbornému obsazení tenhle projekt nefunguje, že seriál, jehož ústředním motivem jsou peníze a čísla, je předem odsouzen k záhubě a sledovat jej je asi tak stejně zábavné jako číst zprávy z Wall Street? Nebo mezi ty, kteří si užívají mocenské boje těch, v jejichž žilách proudí zlato a touha po moci a bohatství je jediným motivem pro to vstát ráno z postele? Z nějakého zvláštního důvodu tady neexistuje zlatá střední cesta. Buď na to jste ten typ, nebo ne.

Kvíz

Důležité je tedy zjistit, do kterého tábora patříte, abyste buď zbytečně nemarnili čas, nebo zbytečně nepřišli o seriál, který vás zabaví na dobu neurčitou. Začněme herci. V hlavní roli exceluje Paul Giamatti, muž, který většinou představuje ztroskotance a křiváky. Jakkoliv nelíbivý je, tyhle role hraje skvěle, čímž si vysloužil lásku davů. Vedle něho v roli neméně důležité vidíme Damiana Lewise, Brita, který sice hraje často, ale jestli ho znáte, je to s největší pravděpodobností ze seriálu Bratrstvo neohrožených jako majora Richarda Winterse. Druhým jeho zásekem je samozřejmě titulní role v oceňovaném seriálu Ve jménu vlasti. Seriálově se mu vůbec obecně daří víc než filmově. Oba tito pánové jsou mimochodem velmi dobře vzdělaní, jeden z Yale, druhý z Etonu. Na židli s nápisem „director“ usedají také zajímavá jména, ať už je to Neil Burger, nebo Neil LaBute, či další podobně zvučná jména. I jména scenáristů a showrunnerů jsou zde kvalitní.

Mé srdce bije pro dolary

Tenhle seriál se obecně zařazuje mezi projekty jako Vlk z Wall Street nebo Wall Street: Peníze nikdy nespí či nedoceněný Den před krizí. Pokud považujete tahle témata za nudná, není to pro vás.

Buďte nezranitelní, nebo zemřete
Pokud ne, šance tu je – nečekejte od toho však stejnou pecku, jako je třeba zmiňovaný Scorseseho Vlk, přeci jen, mluvíme tu o seriálu. Ale komu se líbí sledovat postavy v oblecích, jak přemýšlejí o tom, kterak spekulacemi vydělat na Rolls-Royce, který pak nemají čas řídit, je na správné stopě.

Je to dobré?

Jak jsem zmínil, tady jde spíš o specifický vkus než o něco, na co by šel vynést obecný soud. Seriál je to objektivně dobrý, o tom nejde pochybovat. Ti, kteří nesouhlasí, tak činí kvůli tématu, ne zpracování. Ti, kteří souhlasí, souhlasí nahlas a nadšeně. A to nadšení seriál živí již několik let. To se vždy říct nedá. Jestli jste na vážkách, dejte tomu šanci. Je tu nová řada a s ní snad noví diváci.

Andrew Ross Sorkin

Vtipné je, že tenhle pán vlastně nezačal jako filmař – je to novinář, který psal pro New York Times v sekci financí. Pak napsal knihu Too Big to Fail, která kritizuje monstrózní finanční instituce a na ní je seriál Miliardy založen. Je tedy jasné, že od reality tenhle seriál nebude daleko.

Miliardy / 5. řada

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Neil Burger, James Foley, Scott Hornbacher, Neil LaB… 

Scénář Wes Jones, Peter Blake, Andrew Ross Sorkin, David L.…

Obsazení Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, Malin Åkerman, Toby Leonard Moore, Liz Celeste…

Délka 12 × 52–60 min.

HBO pondělí 3. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC