Film / seriál

Chodí šašek okolo, nedívej se na něho!

Chodí šašek okolo, nedívej se na něho!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Největším nepřítelem je vlastní strach – zvlášť pokud ho umí vycítit miliony let staré zlo z vesmíru. To, nová adaptace slavného románu Stephena Kinga, děsí krvavými scénami i psychologickými portréty vyšinutých jedinců.

Postava „To“ nemá jméno. Ale pokud se zjeví ve své nejčastější vizáži upovídaného klauna s balónky vždy po ruce, říká se mu Pennywise. To na sebe umí vzít roztodivné podoby – většinou toho, čeho se člověk nejvíc bojí nebo po čem nejvíc touží. To nejvíc touží po lidské krvi. Žije už celé věky na místě, kde se dnes rozkládá americké městečko Derry. Jednou za sedmadvacet let se probudí, nakrmí se a ve spánku pak čeká na opakování cyklu.

Je jaro roku 1989 a v Derry se opět začínají ztrácet lidé. Jak to, že si děsivé události z několika posledních staletí spojí dohromady jen vnímavý kluk Ben?

Aby členové party mohli čelit zlu z vesmíru, musejí se postavit prozaičtějším hrozbám všedních dnů

Ben patří do skupinky místních outsiderů, kteří si říkají Klub Nul. Patří do ní jediný černošský kluk z širokého okolí, dívka vysmívaná kvůli údajné promiskuitě a další otloukánci. Partu vede Bill Denbrough, který před několika měsíci tragicky přišel o mladšího brášku, jehož tělo se nikdy nenašlo. Členové party postupně zjistí, že mají co dočinění se zlem kosmického rozměru. Ale aby mu mohli čelit, musejí se nejdříve postavit vlastním úzkostem a daleko prozaičtějším hrozbám všedních dnů.

Autor tisícistránkové předlohy filmu To Stephen King je stejně zkušený ve vytváření napětí jako v drobnokresbě postav. Hrůzu tak ve čtenáři či divákovi vyvolává vlastně nadvakrát: prostřednictvím až komiksově přehnaných a notně krvavých scén, v nichž Pennywise nahání děti, i daleko civilnějším líčením jejich nelehké každodennosti. Klub Nul je totiž spletený z osudů dětí odstrkovaných, zanedbávaných a zneužívaných. Outsideři musejí například čelit šikaně ze strany staršího spolužáka Henryho, který si na slabších vylévá vztek plynoucí z toho, že je sám týraný otcem. Dospělí v Derry na děti obecně dost kašlou a vlnu násilí zametají pod koberec. Tohle všechno je daleko děsivější než nějaký klaun. To, že dospělí ubližují dětem často nevědomky, mimo jiné i svou lhostejností, je stejně důležitým tématem jdoucím napříč Kingovou bibliografií jako motiv klukovské party nebo postav, které se svých dětských traumat nedokázaly zbavit ani po dovršení plnoletosti.

A protože touha, zvlášť erotická, může být stejně silná jako strach ze smrti, To umí do děje velmi chytře zakomponovat propukající fascinaci druhým pohlavím a klučičí soupeření o pozornost Beverly, jediné dívky v partě. Knižní i filmové To dokonce obsahuje sexuální scény na hraně, které způsobily řadu kontroverzí; jde tady přece o děti pod zákonem. Filmové To tak neustále útočí na smysly. Hororové scény zpočátku působí poněkud dětinsky, ale to je v řádu věcí: to, že se děti bojí tmy, může dospělým připadat směšné, ale nic to neubírá na skutečnosti hrůzy, kterou děti cítí, a na děsivosti věcí, jež ve tmě vidí. Čachry rozšklebeného klauna v podání Billa Skarsgårda tak opravdu postupně naberou jistou působivost. Scény erotického jiskření pak v sobě mají kouzlo a intenzitu objevování neznámého a zapovězeného. Do třetice se film nebrání ani věrohodnému zachycení pubertálního humoru: ano, ve třinácti nám někdy připadaly vtipné i pěkně nechutné věci.

Do scénáře Kingovu bichli převedl Cary Fukunaga, známý jako autor první řady Temného případu. Protože se román odehrává ve dvou časových obdobích sedmadvacet let od sebe, Fukunaga příběh plný odboček a peripetií rozumně rozdělil do dvou dílů. Druhý bude mít premiéru v září 2019.

Andy Muschietti

Když režisér argentinského původu natočil v roce 2008 tříminutový horor Máma, vyděsil jím filmaře Guillerma del Tora natolik, že mu slavný kolega pomohl natočit celovečerní verzi v Hollywoodu. Později měl Muschietti režírovat Mumii s Tomem Cruisem, ale radši zvolil ambicióznější To.

Zajímavosti

To za první promítací víkend v severoamerických kinech vydělalo 123 milionů dolarů, čímž stanovilo pro horory nový rekord. Zároveň mělo druhý nejvýdělečnější víkend mezi mládeži nepřístupnými filmy; lepší byl jen Deadpool.

Představitel klauna Pennywise Bill Skarsgård byl velmi opatrný, aby dětské herce příliš neděsil. Průběžně zjišťoval, jestli svůj výkon nepřepískl, a s dětmi občas po práci vtipkoval.

Koukněte i na

To

Televizní minisérie z roku 1990 je prvním filmovým zpracováním Kingova románu.

Stůj při mně

Parta kluků z maloměsta se vydává na dobrodružnou výpravu do lesů: chtějí najít mrtvolu, která tam prý leží. Místo toho ale každý objeví kus sebe sama…

To

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,5 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Andy Muschietti

Scénář Cary Fukunaga, Chase Palmer…

Obsazení Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Javier Botet, Chosen Jacobs, Nicholas Hamilton, Megan Charpentier, Jaeden Lieberher

Délka 135 min.

Rok 2017

HBO středa 7. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC