Film / seriál

BOMBAstické tajemství

Dramatický seriál Manhattan

Během druhé světové války zásadní souboje neprobíhaly jen na frontách nebo na poli diplomacie. Do vývoje událostí nakonec fatálně zasáhli také vědci.

Seriál Manhattan v mnohém připomíná spíš románové sci-fi vize, ale jeho děj je založen na reálných událostech. Během druhé světové války vznikla v Novém Mexiku jakási tajná laboratoř, v níž se vyvíjela atomová bomba a zároveň zde svého druhu testy podstupovali také lidé žijící v nedalekém městečku Los Alamos. 

Ožehavé osudy

Seriál nabízí výpravnou podívanou do minulosti, která je lákavá z hlediska módy, dobové hudby i celkových kulis, ale většina dramatických situací a zápletek je velice současná. Vše se točí kolem ústřední postavy doktora Franka Wintera (John Benjamin Hickey), který řídí jeden z týmů pracujících na vývoji atomové bomby. I když jim pod rukama vzniká zřejmě nejničivější zbraň, jakou lidé kdy sestrojili, snad ještě ožehavější témata musí řešit po návratu z práce domů. Manhattan je totiž seriál hlavně o lidských vztazích a rodinách, kterým atomová bomba fatálně zasáhla do životů ještě dřív, než reálně vznikla. 

Míru bude dosaženo pomocí mozků, ne války

Život v městečku kdesi uprostřed pouště není žádný med. Všichni mají sice domečky jako z cukru, všechno je patřičně idylicky „načančané“, jenže za tím vším se skrývají rozpadající se manželství, nervozita a obavy z budoucnosti (přeci jen za mořem zuří válka). A do tohoto světa přijde také mladý vědec, fyzik Charlie Isaacs (Ashley Zukerman), jenž se stane svým způsobem Winterovým konkurentem, jelikož vede další tým vyvíjející atomovku, jen na trochu odlišných principech.

Jestliže je Winter ztělesněním určité zkušenosti a až fanatické oddanosti věci, Isaacs představuje v přeneseném slova smyslu svědomí celého projektu. Možná proto, že naskakuje už do rozjetého vlaku, mnohem jasněji si uvědomuje úskalí a nebezpečí vývoje takové zbraně, stejně jako vidí, že život v Los Alamos není žádná idyla. Vždyť jsou odříznuti od světa, dostávají jen kusé informace o tom, co se děje v laboratořích, co se vlastně v poušti vyvíjí a testuje, navíc jejich svět vymezuje ostnatý drát…
Manhattan tak nabízí nejen pohled do minulosti, ale pokládá divákům také zásadní morální otázku: Opravdu mohli vědci tehdy věřit, že vývoj zbraně, která zabije tisíce civilistů, je přiměřená oběť za ukončení války? I když ne všechny postavy jsou reálné, podařilo se zde vytvořit svět, který vám jednoznačnou odpověď nenabízí. A to je dobře, realita nikdy není jen černobílá.

Seriál Manhattan bude pro mnohé jistě přitažlivý skvělou dobovou výpravou. Jeho hlavní kouzlo je však v důrazu na mezilidské vztahy a snaze podívat se na minulost s rozumným odstupem.

Rachel Brosnahan

Americká herečka Rachel Brosnahan patří k současným především seriálovým hvězdám. Herectví se věnuje od střední školy a už během studií na univerzitě se jí podařilo získat role v populárních seriálech jako Super drbna, Dobrá manželka či Chirurgové. V seriálu Domek z karet původně měla hrát jen epizodní roli, ale nakonec zaujala natolik, že scenáristé její postavu rozepsali. Prozatím největšího úspěchu dosáhla v seriálu The Marvelous Mrs. Maisel.

Zajímavost

Herci Katja Herbers a Ashley Zukerman, hrající Helen Prins a Charlieho Isaacse, jsou opravdu pár. Zamilovali se do sebe na place.

Koukněte i na

Tlusťoch a Chlapeček

Projekt Manhattan se v televizích či kinech objevil vícekrát. Tajný vývoj atomové bomby v americké poušti mapuje také tento vynikající snímek, kde si jednu z hlavních rolí zahrál Paul Newman.

Operace „Blue Sky“

Tento snímek se odehrává po druhé světové válce, ale atomová bomba, její testování i život na odlehlých základnách jsou opět ústředními tématy. Navíc jde o poslední snímek oscarového režiséra Tonyho Richardsona, v němž exceluje rovněž oscarová Jessica Lange.

Manhattan

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,3 % Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Thomas Schlamme, Daniel Attias, Christopher Misiano, Bill D'Elia, Simon Cellan Jones, Andrew Bernstein, Paris Barclay, Julie Anne Robinson, Rosemary Rodriguez, Michael Uppendahl, Daniel Stern

Scénář Noelle Valdivia, Tailinh Agoyo…

Obsazení Rachel Brosnahan, Michael Chernus, Christopher Denham, Alexia Fast, Katja Herbers, John Benjamin Hickey, Ashley Zukerman

Délka 23 × 42–56 min.

Rok 2014

Epic Drama HD čtvrtek 25. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC