Film / seriál

A vrahem se stává…

Mysteriózní drama Inspektor se vrací

Detektivky byly a budou oblíbeným žánrem, ať už je lidé čtou, chodí na ně do divadla, nebo je sledují na obrazovkách.

A všechny tyto polohy nabízí výborná detektivka Inspektor se vrací. Dramatickou předlohu napsal J. B. Priestley, takže mnozí Britové hru velmi dobře znají z divadelních prken, mohli si ji také přečíst a na televizních obrazovkách se její adaptace rovněž neobjevuje prvně. Tentokrát příběh nabývá více na mysterióznosti až hororovosti, což je jen ku prospěchu.

Napínavá dobová detektivka vás uhrane svou atmosférou i hereckými výkony

Vše začíná v roce 1912, kdy se jeden temný podvečer sejde rodina Birlingových na zásnubní večeři. Nic nenasvědčuje tomu, že by večer neměl proběhnout poklidně. Ovšem pouze do chvíle, než se na scéně objeví inspektor Goole (David Thewlis). Jedna z dělnic v Birlingově továrně totiž spáchala sebevraždu a pan inspektor si je jistý, že to nebyla obyčejná sebevražda. Jakmile se začne všech přítomných ve vile vyptávat, zjistí, že všichni mladou dívku znali a minimálně nepřímo jí k sebevraždě dopomohli. Znepokojující fakta, co říkáte. Navíc samozřejmě na povrch vyplouvají další a další temná rodinná tajemství.

Agatha Christie v kalhotách

Televizní adaptaci režírovala Aisling Walsh a o úpravu scénáře se postarala Helen Edmun­dson, společně vytvořily detektivní příběh se společenským přesahem a nezaměnitelně temnou atmosférou. Především pro Brity musí být některé pasáže nepříjemné, když se ukazuje, jak vyšší třída absolutně přehlíží ty chudší, aniž si při tom uvědomuje, že jejich činy a chování je někdy fatálně ovlivňují. Ale nemusíte se bát, že by zde byla nějaká dramaticky moralizující místa, tohle vše se odehrává na pozadí vyšetřování a vy si jen skládáte jednotlivé výpovědi jako puzzle a s napětím očekáváte, kdo bude obviněn.

Postava inspektora v podání Davida Thewlise je skvělá. Inspektor Goole je až poirotovsky klidný a vždy má situaci pevně pod kontrolou. Na nikoho ihned neukazuje prstem, pouze nastíní scénář událostí, a rozehrává tak se všemi působivou hru, kdy viník nakonec odhalí sám sebe. I když, závěr pro vás asi bude dost překvapivý, ale více spoilovat nebudeme. V tomto snímku má každý detail svůj význam, a tak k zásadním postavám patří třeba i služebná Edna (Lucy Chappell). Goole, stejně jako třeba Poirote, dobře ví, že ti nejméně viditelní většinou vidí a vědí nejvíce…

Kromě skvělého Davida Thewlise se můžete těšit na plejádu britských hereckých hvězd jako Ken Stott a Miranda Richardson, Sophie Rundle, Kyle Soller či Finn Cole.

Napínavá dobová detektivka vás uhrane svou atmosférou i hereckými výkony. Divadelní předloha je v ní čitelná, ale ani v nejmenším to neubírá filmu na působivosti a napětí.

David Thewlis

Britský herec David Thewlis chtěl být původně rockovým muzikantem, ale naštěstí se nakonec dal na herectví. Proč naštěstí? Už od začátku své kariéry se mu daří získávat role ve vynikajících dramatech: Život je sladký (1990), Úplné zatmění (1995), Big Lebowski (1998). I když trochu paradoxně nejvíce si ho diváci všímali díky sérii o Harrym Potterovi, kde ztvárnil roli profesora Lupina. V poslední době jste ho mohli vidět např. v Teorii všeho (2014).

Zajímavost

Filmovým fajnšmekrům by neměla uniknout starší, ještě černobílá, adaptace z roku 1954.

Koukněte i na

Vražda v Orient expresu

Ikonický příběh Agathy Christie s postavou nepřekonatelného detektiva Herculea Poirota dostal nedávno „nový kabát“. Spektakulární podívané tentokrát velí Poirot v podání Kennetha Branagha.

Kingsman: Tajná služba

Další z ryze britských detektivek s elegantním agentem v padnoucím obleku a vytříbeným vkusem dostala tentokrát trochu komediálnější nádech. V hlavní roli agenta, jenž nepotřebuje žádné nuly, se představí nepřekonatelný Colin Firth.

Inspektor se vrací

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 % Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Aisling Walsh

Scénář J. B. Priestley

Obsazení Sophie Rundle, Lucy Chappell, Miranda Richardson, Ken Stott, Finn Cole, Chloe Pirrie, Kyle Soller

Délka 86 min.

Rok 2015

Epic Drama HD sobota 21. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC