Film / seriál

3D Pokémon závislý na kávě

Rodinný film Pokémon: Detektiv Pikachu
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Už to bylo na spadnutí. Téma Pokémonů zažívalo revival v podobě super populární hry, která vyhnala počítačovou mládež do parků, legendifikaci skrz internetové memy, které počítačová mládež tvořila, když se z parků vrátila. A vůbec, bylo jasné, že veřejnost potřebovala film a lačně se natáhne po čemkoliv, co jí bude studii nabídnuto.

Ne, že by veřejnost nebyla kritická. Nepleťte si lačnost s ochotou odpustit byť sebemenší úkrok do strany. Když oživujete staré koncepty, bruslíte na tenkém ledě a pokud nebudete poslouchat vox populi, dostanete po papuli. Jako třeba Lví král, který byl lidem odmítnut, či Ježek Sonic, který, poučen precedenty, investoval miliony dolarů do toho, aby přeanimoval hlavního hrdinu poté, co fanoušci svolali hněv nebes na render, který studio vypustilo do světa v ukázkách.

Stateční

Přesto se Legendary Pictures obrnili pancéřem ziskuchtivosti a pustili se do boje. Historicky první hraný celovečerní film na téma Pokémonů dostal název Pokémon: Detektiv Pikachu a vypráví příběh chlapce Tima, který pátrá po svém zmizelém otci. V tom mu pomáhá právě Pikachu, se kterým si Tim zázračně rozumí (jakože slyší, co Pikachu říká) i přes to, že ostatní Pokémoni jen tak nějak divně hýkají. Je to samozřejmě dobrodružné a zábavné, barevné a libě znějící. A Pikachu je navíc vtipný tvor, který miluje kofein. Dobře, otázka je, co na to veřejnost?

Wow…. ty mi rozumíš? Umíš moji řeč?

Nic moc

Takhle – vydělalo to tak třikrát víc, než to stálo. Což je u tři a půl miliardového rozpočtu dobré. Jenže to se dá přičíst hypu, který okolo tématu byl už dekády. Přeci jen, takovou fanouškovskou základnu má jen máloco. Ale že by diváci padali na kolena se říct nedá. Film si vysloužil vlažných šest z deseti, což je málo na to, aby to někoho zajímalo a moc na to, aby někoho zajímal hate. To o tom zpackaném Sonicovi se aspoň pořádně propralo v médiích a studio, které se vykoupilo změnou animace, pak bylo za hrdinu. No a teď si představte, kolik z těch hvězdiček je tam díky tématu. Ti, kteří nepatří mezi příznivce Pokémonů, hlasují pro ještě nižší hodnocení. Nostalgie a automatická loajalita zde hrála velkou roli, což je pro tvůrce velké štěstí, díky kterému si trochu zdřímli na vavřínech, i když se nejednalo o vyložený spánek.

Co dál?

Žádné mosty se zde nespálily, takže je možné, že se bude pokračovat. Akorát si tentokrát tvůrci musí dát pozor, aby filmové adaptace Pokémonů nepohřbili úplně. Další film, pokud bude skvělý, může znamenat začátek něčeho vpravdě velikého. Pokud však bude stejně průměrný jako ten poslední, lidi to prostě přestane zajímat a vrátí se ke sledování kreslených seriálů. Což je u námětu takhle legendárního vyloženě promarněná příležitost.

Co vás čeká…

...pokud tomu dáte šanci? Hlas Ryana Reynoldse, který hraje například Deadpoola, slavný Bill Nighy či neméně veliký Ken Watanabe. Technicky je film samozřejmě zpracován dobře, vizuálně a hudebně je všechno na úrovni, kterou byste od takového rozpočtu čekali. Což znamená, že pokud to všechno pojmete tak nějak odpočinkově a nebudete chtít nic opravdu extra, pobavíte se, místy se usmějete, času u televize litovat nebudete, ale upřímně, budete doufat, že vás pokračování ohromí více. Téma, kterému propadly masy a které je živé tak dlouho, si přece zaslouží pecku.

Rob Letterman

Americký režisér a scenárista, který začal jako spolurežisér Příběhu žraloka, který mu přinesl ocenění, díky nimž mohl pořádně nastartovat kariéru. Nejdříve se zabýval animací, pak se pustil do silně efektových filmů, jako například Gulliverovy cesty z roku 2010.

Zajímavosti 

Na filmu se podílel R.J. Palmer, fanoušek a kreslíř, který před pár lety nahrál své kresbičky na internetové fórum, kde si jich všimli tvůrci a vzali ho do týmu.

Kromě hlasu Pikachua hrál Ryan Reynolds i roli otce, po kterém se ve filmu pátrá.

Koukněte i na

Ježek Sonic

Sonic byl veřejností přijat o něco lépe než Pikachu. Nejednalo se o vyloženou pecku, ale takhle to vypadá, když se studio pustí do dlouho očekávaného tématu postaveném na něčem, co už je v myslích fanoušků dekády. A povede se to.

Stůj při mně

Parta kluků z maloměsta se vydává na dobrodružnou výpravu do lesů, kde chtějí najít mrtvolu, která tam prý leží. Místo toho ale každý objeví kus sebe sama… Citlivý film podle předlohy Stephena Kinga ukazuje, že „král hororu“ umí i jemnější žánry.

Pokémon: Detektiv Pikachu

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,1 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Rob Letterman

Scénář Rob Letterman

Obsazení Suki Waterhouse, Kathryn Newton, Justice Smith, Bill Nighy, Rob Delaney, Karan Soni, Ken Watanabe

Délka 104 min.

Rok 2019

HBO sobota 18. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC