Film / seriál

Když hvězda hasne

3 dny v Queiberonu – životopisné drama

Herečka Romy Schneider byla pro diváky celý život hlavně sladkou císařovnou Sissi. Životopisné drama režisérky Emily Atef ji však zachycuje jako zralou ženu zmítající se mezi vlastními problémy.

Marie Bäumer hraje dlouho opěvovanou herečku Romy Schneider v hluboké životní krizi, v níž se ocitá při pobytu v Quiberonu, malém přístavním městečku v Bretani. Je rok 1981. Její bývalý manžel, Harry Meyen, se před rokem oběsil, vztah s jejím novým manželem Danielem Biasinim také není žádná idylka a její syn si rovněž drží od matky odstup. A přesto je Schneider stále řazena do škatulky rozkošné Sissi, kterou hrála v 50. letech, ale kterou už prostě nechce být.

Citlivý portrét

Schneider podobně jako spousta dalších hvězd propadla alkoholu i drogám. Ve filmu 3 dny v Quiberonu se však snaží o změnu. Hledá nejen klid, ale také chce dát vale ničivým závislostem. Jednu věc však nikdy neopustí, být vždy v záři reflektorů. Proto souhlasí, že poskytne rozhovor pro německý časopis Stern. A tady začíná drama. 

Režisérka Emily Atef rozehrála velmi zajímavou hru se čtyřmi hlavními postavami. Víc nepotřebovala. Vzhledem k tomu, že vše se reálně odehrálo a z rozhovoru i pobytu existují černobílé fotografie, rozhodla se ponechat rovněž celý film v černobílé. A tak se v Quiberonu setkávají dva novináři, reportér Michael Jürgs a fotograf Robert Lebeck, se slavnou hvězdou a její dlouholetou přítelkyní Hildou.

Nejzvláštnější je, že už ani nevím, jestli se to opravdu stalo. Nebo to byla scéna z filmu. 

Obsazení hlavní čtyřky je vynikající. Marie Bäumer dokazuje, že může nabídnout mnohem víc než jen svou vnější podobnost s Romy Schneider. Stává se excentrickou a často nevyzpytatelnou Schneider i s jejím charakteristickým smíchem. Birgit Minichmayr, která hraje Hildu, tvoří protipól divoké herečky. Hilda je klidná a starostlivá. Přesto Schneider nedbá jejích varování před reportéry, kteří jí v honbě za senzací mohou velice ublížit. Robert Gwisdek jako reportér Michael Jürgs představuje dokonale cynického a bezohledného novináře bez špetky empatie. A posledním ze čtyřlístku je Charly Hübner jako fotograf Robert Lebeck. Je ohleduplnější než jeho kolega, jelikož se Schneider kdysi prožil románek. 

K tomu, aby se 3 dny v Quiberonu staly citlivou meditací o životních krizích jedné velké, i když velmi křehké ženy, nepotřebuje režisérka Emily Atef víc než tyto čtyři postavy. Vytvořila působivý portrét Romy Schneider, se kterou budete vše prožívat zcela autenticky. Trpíte s ní, když se vrátí k pití. Jste v rozpacích z otázek reportéra. Zasníte se při vzpomínkách. A nepřestanete se divit, jak mocná jsou média a co vše s lidmi dokážou udělat.

3 dny v Quiberonu

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Emily Atef

Scénář Emily Atef

Obsazení Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner, Robert Gwisdek, Denis Lavant, Yann Grouhel, Christopher Buchholz

Délka 115 min.

Rok 2018

Film Europe+ HD středa 9. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC