Dokument

Odhalený Egypt

Odhalený Egypt

Monumentální pyramidy, tajemné sfingy, děsivé rituály. Myslíte, že všechny záhady starého Egypta jsou už odhaleny a popsány?

Pokud ano, pak vás příběh Roberta Bauvala vyvede z omylu. Už on sám je do jisté míry záhadnou postavou, neboť o sobě říká: „Narodil jsem se v Egyptě, musím ale hned dodat, že nejsem Egypťan.“ Kým tedy je? Egypťané to mají s národností maličko odlišné, musíte mít rodiče rodilé Egypťany, abyste se za ně mohli považovat i vy, a Bauval je po rodičích belgického a maltského původu. A další omyl by byl, pokud byste si mysleli, že vystudoval archeologii nebo egyptologii. Bauval začínal jako stavební inženýr v době, kdy se na Středním východě investovalo a stavebnictví představovalo lukrativní povolání. Studium pyramid ho zaujalo úplnou náhodou, díky satelitnímu snímku, který zahlédl v práci. Bauval je česky řečeno trochu „šťoural“, ona fotografie mu nedala spát, a tak začal přemýšlet, proč jsou pyramidy veliké tak či onak, proč dvě stojí v linii, a jedna ne, jací faraóni a proč si je nechávali stavět atd. Pro ostřílené egyptology se stal noční můrou, byl trochu jako dítě, které se snaží pochopit svět a dospělí mu říkají jen: je to prostě tak a víc se neptej. Jeho zvědavost a zcela jiná perspektiva nesvázaná akademickým myšlením ho přivedla k závěrům, které byl ochoten uznat pouhý zlomek egyptologů. To však nic nemění na faktu, že dnes je Robert Bauval považován za uznávaného odborníka, kterému se podařilo zbořit některé mýty spojené s pyramidami i starověkou civilizací.

Odhalený Egypt

Dokument
Foto Kino Svět
CS Mystery neděle 31. 3. Můj TV program Satelitní televize: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC