Film / seriál

Zelená kniha vypráví o černobílém světě

Zelená kniha vypráví o černobílém světě
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Černošský pianista a bílý vyhazovač spolu na počátku 60. let brázdí rasově rozdělený Jih Spojených států. Komediální road movie s Mahershalou Alim a Viggem Mortensenem letos získala tři Oscary.

Protiklady se přitahují a odlišnosti nás mohou spojovat a obohacovat, místo aby nás rozdělovaly. Základní poselství Zelené knihy je jasné a film Petera Farrellyho je předkládá velmi výchovným způsobem. Ale jak ukázaly letošní Oscary, kde vedle Zelené knihy bodoval například i snímek Spikea Leeho BlacKkKlansman a kde se v nominacích jen pomalu daří prosazovat silnější zastoupení jiných etnicit, než je bílá, trumpovská Amerika zůstává v mnoha ohledech pořád stejně rasově rozdělená jako v roce 1962. Návodně podaný příběh o toleranci, natočený podle skutečných událostí, v ní kupodivu padl na úrodnou půdu: Zelená kniha vydělala v USA přes 85 milionů dolarů.

Návodně podaný příběh o toleranci, natočený podle skutečných událostí

V roce 1962 se na koncertní turné po Středozápadě a Jihu Spojených států vydávají známý pianista „Doc“ Don Shirley a jeho řidič Tony „Pysk“ Vallelonga. Těžko by se našlo nesourodější duo. Doc má tři doktoráty, studoval v Leningradě a dvakrát byl pozvaný na audienci do Bílého domu. Tony, na druhé straně, může být rád, že prolezl základní školou v Bronxu, a lidi z domů spíš vyhazuje: ještě donedávna pracoval jako ochranka ve slavném newyorském klubu Copacabana. Kultivovaný Afroameričan versus buran s italskými kořeny, jeden odtržený od rodiny, zatímco druhý si život bez té své nedovede představit, citlivý umělec na jedné straně a týpek, co vyrůstal na ulici a pro ránu nejde daleko, na straně druhé…

Doc velmi dobře tuší, že na segregovaném Jihu bude mít s barvou své pleti problémy, a Tony brzy pochopí, že bude mnohem víc než jen šoférem: musí zastat práci ochranky, nárazníkové zóny, vyjednavače a vůbec holky pro všechno. Prospěšní si ti dva jsou nicméně navzájem. Doc například za Tonyho stylizuje romantické dopisy jeho manželce a vůbec se snaží toho rasistického umaštěnce poněkud zkultivovat. Zelená kniha strukturu road movie využívá k odvyprávění série epizod, které jsou milé, zábavné i výmluvné. A to i přes svou předvídatelnost. Setkání s agresivními primitivy v maloměstském pajzlu, incident s policejní brutalitou, střet s pokrytectvím příslušníků vyšší „bílé“ třídy, kteří si sice pozvou pro zábavu úspěšného umělce, ale už ho u sebe doma kvůli jeho barvě pleti nenechají najíst nebo dojít na záchod, problémy s hledáním ubytování… Přinejmenším v posledním bodě jim pomáhá právě publikace, jejíž jméno film nese: Zelená kniha byla skutečná příručka, která cestovatelům tmavé pleti poskytovala rady, kde se dá v Americe najíst a přespat bez větších rasově motivovaných problémů.

Pro režiséra Petera Farrellyho jde o nečekaný úkrok od nenáročných komedií k vážnějšímu žánru. Filmař dokáže spojit to nejlepší z obou světů a svůj smysl pro komediální načasování a vedení herců dává do služeb myšlenkovému přesahu o nutnosti tolerance. Viggo Mortensen a Mahershala Ali byli za své herecké výkony nominováni na Oscary, Ali vyhrál (přičemž jednu sošku už má za vedlejší roli v dramatu Moonlight). Oba herci jsou ve svých rolích tak působiví proto, že přistoupili na to, že Doc i Tony jsou ve scénáři (rovněž oceněném Oscarem) spíše určité stylizované lidské typy než postavy z masa a kostí, a hrají je proto s jasnou nadsázkou. I díky tomu je Zelená kniha, podobně jako žánrově spříznění francouzští Nedotknutelní, v první řadě příjemnou podívanou, jejíž hlubší roviny představují jakýsi bonus pro pozornější diváky.

Peter Farrelly

Se svým bratrem Bobbym napsal a režíroval řadu nekomplikovaných komedií jako Blbý a blbější, Něco na té Mary je, Těžce zamilován nebo Bratři jak se patří. Často spolupracuje s Jimem Carreym. Působí také jako spisovatel.

Zajímavosti

Viggo Mortensen pro roli Tonyho přibral přes dvacet kilo a „vyžíral“ se i během natáčení: při scéně závodu v pojídání hotdogů jich skutečně patnáct snědl a prosadil si i scénu pojídání pizzy vcelku.

Skutečný Tony „Pysk“ Vallelonga hrál v seriálu Rodina Sopránů a v několika filmech Martina Scorseseho.

Koukněte i na

Řidič slečny Daisy

Bohatá a tvrdohlavá Židovka a černošský šofér k sobě vzájemně hledají cestu na pozadí rasového tání v Americe 50. let. Laskavý film s Jessicou Tandy a Morganem Freemanem získal čtyři Oscary.

Smrtonosná zbraň

Černošský seržant Murtaugh (Danny Glover) je kliďas a rodinný typ, bílý polda Rigs (Mel Gibson) je neřízená střela. Do oka si nepadli, ale spolupracovat musejí. Úspěšná krimikomedie se dočkala tří pokračování.

Zelená kniha

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Peter Farrelly

Scénář Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie…

Obsazení Mahershala Ali, Viggo Mortensen, Linda Cardellini, Don Stark, Sebastian Maniscalco, Brian Stepanek, Nick Vallelonga

Délka 130 min.

Rok 2018

HBO čtvrtek 21. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC