Film / seriál

Velký bratr

Snowden – životopisný thriller

Tajné služby by tady měly být od toho, aby nás chránily, ale je tomu opravdu tak?

Není to tak dlouho, co světem zahýbalo zveřejnění přísně tajných materiálů amerických tajných služeb, které dokazovaly, že jsme všichni neustále pod dohledem Velkého bratra. Nic, oč by tajné služby stály, a tak se ten, kdo informace zveřejnil, stal prakticky nejhledanější osobou na světě. Byl jím Edward Snowden, jehož životní příběh vypráví právě snímek Snowden. 

Film režíroval Oliver Stone, u něhož jsme zvyklí na originální a netradiční zpracování všemožných témat i příběhů. V případě Snowdena se ale žádná překvapení konat nebudou. Je to standardně natočený životopisný film, který shrnuje zhruba posledních deset let života hlavního hrdiny, tedy období začátku nového tisíciletí až do roku 2013. 

Terorismus je jen výmluva

Vše se odehrává na jednoduchém půdorysu – Snowden (Joseph Gordon-Levitt) se ukrývá v hongkongském hotelu, odkud rozesílá tajné dokumenty a informace. Zároveň k sobě pustí několik novinářů, kteří se chtějí dozvědět nejen proč tohle dělá, ale také víc o něm samotném. Jde o Lauru Poitras (Melissa Leo), Glenna Greenwalda (Zachary Quinto) a Ewena MacAskilla (Tom Wilkinson). Během jejich rozhovoru se Snowden vrací ke klíčovým událostem ve svém životě, takže ho nejen oni, ale také vy, diváci, lépe poznáte.

Zrádce, nebo hrdina

Je otázkou, kdo vlastně Snowden je. Patřil k tajným zpravodajským službám, prošel výcvikem, sám byl tedy součástí celé mašinérie, takže pak zradil své kolegy? Nebo je tím, kdo pochopil, jak zrádný je celý systém a stal se hrdinou, který riskoval vlastní krk? Stone se ve svém filmu kloní spíš k druhé variantě, ale musíme mít na paměti, že film je pořád jenom film, ne realita. Hodnocení Snowdena tedy necháme na vás. Co však hodnotit můžeme, jsou herecké výkony. A tady jako vždy Stone nešlápl vedle. Gordon-Levitt je překvapivě trochu upozaděn a herecky se mnohem víc prosazují jeho kolegové v rolích novinářů či tajných agentů. Je to však logické, jelikož Snowden je trochu jakási šedá eminence v pozadí, která jen tahá za ty důležité nitky. Po delší době si střihl také zajímavou roli Nicolas Cage, který není typicky akčním tajným agentem, ale spíše zpravodajem bravurně ovládajícím psychologii. 

Celkově má film velmi dobře budovanou napínavou atmosféru, i když trochu víc akce by takovýto typ filmu určitě unesl, zvláště se Stonem na režisérské židli. A výborný je také poslední záběr, ale nebudeme spoilovat, ať se máte na co těšit. 

Snowden je ukázkou brilantně natočeného politického thrilleru s hvězdným obsazením. Sice se vymyká z tradiční poetiky Olivera Stonea svou přímostí a civilností, ale to nic nemění na tom, že je to skvělý film.

Oliver Stone

Režisér a scenárista Oliver Stone platí v Hollywoodu už za jakousi značku. Jeho filmy však nejsou nikdy typicky hollywoodské, jelikož si rád vybírá kontroverzní témata nebo názory, které Američany často spíše popuzují. K slavným, a v ledasčem i netradičním, filmům patří Četa (1986), Narozen 4. července (1989), prezidentské portréty JFK (1991), Nixon (1995). A zcela jiného ražení je zase například muzikálová Evita (1996). 

Zajímavost

Joseph Gordon-Levitt byl na začátku natáčení velmi překvapen. Bez jakýchkoli příprav musel absolvovat vojenský trénink, který původně absolvoval také Snowden. 

Koukněte na

I.T. 

Co všechno dokážou moderní technologie a lidé, kteří je ovládají, je námětem také tohoto thrilleru. Mike Regan (Pierce Brosnan) má vše, co si kdy mohl přát. Jednoho dne však přijde o to nejdůležitější – soukromí a bezpečí.

Teror na síti 

Nejen tajné služby mohou zneužít naše údaje. Novodobým fenoménem se stává také kyberšikana. Mladičká Casey čelí útoku hackera, který hrozí, že zveřejní její nejintimnější tajemství. Co vše je mladá dívka ochotná obětovat?

Snowden

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,3 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Oliver Stone

Scénář

Oliver Stone, Kieran Fitzgerald

Obsazení Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Zachary Quinto, Rhys Ifans

Délka 134 min.

Rok 2016

Film Europe+ HD neděle 4. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC