Film / seriál

Tvář

Tvář – polské drama

Film inspirovaný příběhem mladíka, který podstoupí transplantaci obličeje, v režii Małgorzaty Szumowské, představuje tragikomický obraz polského venkova.

Polská kinematografie je v posledních letech stále kritičtější a střílí si z Poláků a spousty jejich nešvarů i stereotypů. Szumowska v tomto trendu pokračuje a tentokrát si bere „do parády“ venkov. Nečekejte však komedii v duchu šílených „troškovin“, Tvář je ve všech ohledech sofistikovanější film, v němž jde humor ruku v ruce s hořkostí.

Jacek (Mateusz Kościukiewicz) je sympatický mladík, který od života nechce nic zvláštního. Pracuje jako dělník na stavbě největší Kristovy sochy v Polsku (údajně by se měla alespoň vyrovnat té v Rio de Janeiru). Miluje heavy metal, svoji holku, svého psa a své stařičké maličké auto. Tragická nehoda však úplně změní jeho život. Po pádu na stavbě se probere v nemocnici a vůbec nechápe, co se stalo a proč je středem pozornosti lékařů i novinářů. Když se z vás stane první Evropan s transplantovaným obličejem, je to prostě nevídaná událost.

Jacek se chce vrátit domů a žít jako se „starým“ obličejem, jenže to nepůjde. Jeho snoubenka najednou neví, jestli ho ještě miluje. Jeho matka nevěří, že je to její syn, ale spíš sám Ďábel. Farář chodí k nim domů kvůli vymítání. A děti se Jackovi posmívají a pokřikují na něho kdykoli vyjde z domu. Jedinou oporu představuje Jackova sestra, která sama uvízla v nešťastném manželství a rozumí bráchovi, že se cítí jako v kleštích, ze kterých se nedá vymanit. 

Církevní discoshow   

Tvář je v mnoha ohledech poměrně drsný film, který ukazuje, jak dokážou být lidé sobečtí a zlí. Jakmile se setkají s něčím, co neznají, okamžitou obranou se stává útok.  Szumowska však svůj kritický pohled dokázala zjemnit humornými situacemi, které pravda nejsou také úplně lichotivé pro mnohé Poláky, ale určitě vás rozesmějí. Hlavními tématy jsou už jako obyčejně v Polsku církev, chování jejích oveček a rodinné vztahy. Na všem se dá najít mnoho chyb, ale také spousta dobrého. Záleží jen na úhlu pohledu. Jacekovi může nehoda změnit život k lepšímu, může z toho dokonce vytěžit peníze i popularitu, nebo ho jeho nová tvář může zničit. Záleží jen na něm, kterou cestu si vybere.

Zajímavost

Małgorzata Szumowska se podobnému „tělesnému“ tématu věnovala už ve filmu Tělo (2015). Opět se pustila do rodinných vztahů. Hlavní hrdinka bojuje s anorexií a otec s kořalkou.

Tvář

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,3 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Małgorzata Szumowska

Scénář Małgorzata Szumowska, Michał Englert

Obsazení Mateusz Kościukiewicz, Agnieszka Podsiadlik, Małgorzata Gorol, Anna Tomaszewska, Dariusz Chojnacki, Robert Talarczyk, Roman Gancarczyk

Délka 91 min.

Rok 2018

Film Europe+ HD sobota 25. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC