Film / seriál

Takové to domácí zápasení

Souboj s rodinou – americká komedie

Kopance, podpásovky, přetlačovaná, protiútok. V každé domácnosti to občas vypadá jako na bojišti. Jenže v téhle rodině nejde o žádné amatérské půtky, nýbrž o profesionální wrestlery.

Podíváme-li se na definici wrestlingu, dozvíme se, že jde o sportovní disciplínu „s dramatickými prvky.“ A právě o ně není v americké komedii Souboj s rodinou nouze – stejně tak jako o humor a dobře nadávkované emoce. O co tu jde? Bývalý wrestler Ricky a jeho manželka Julia se živí zápasením v ringu. Spolu s nimi vystupují i jejich děti Paige a Zak. Těm se jednoho dne naskytne možnost zúčastnit se konkurzu do WWE, což je zkratka pro World Wrestling Entertainment, americkou společnost, kterou v osmdesátých letech proslavil opálený svalnatec Hulk Hogan. Sourozenci postupně zjišťují, že vstoupit do světa profesionálních zápasníků není zrovna procházka růžovým sadem.

Boj o místo na výsluní

Místo ve výcvikovém programu nakonec získá jen ambiciózní Paige, která musí opustit bezpečné zázemí rodiny a popasovat se s drsným světem wrestlingu. Divák sleduje dívčinu cestu plnou peripetií, při níž si musí sáhnout až na samotné dno, pustit se do boje o svou rodinu, aby se nakonec po zdolání řady překážek stala skutečnou hvězdou.

Jmenuju se Paige a tohle je teď můj dům!

Hvězda vedle hvězdy, hláška vedle hlášky

Snímek, který vznikl na motivy skutečných událostí, napsal a režíroval Stephen Merchant. Zatím nejslavnějším dílem tohoto britského komika, režiséra, spisovatele a moderátora je kultovní televizní seriál Kancl, na kterém spolupracoval se známým komikem Rickym Gervaisem. Svůj jedinečný humor vtiskl Merchant i do filmu Souboj s rodinou. 

Hercům jako by napsal role přímo na tělo – ostatně Dwayne Johnson hraje sám sebe. Jako o život tu hrají však všichni: vynikající Florence Pugh si možná pamatujete ze znepokojivého snímku Slunovrat, nadějného skotského herce Jacka Lowdena zase z velkofilmu Dunkerk. Září tu i Lena Headey – ano, ta zlá královna Cersei Lannister ze seriálu Hra o trůny. Se svým filmovým manželem v podání Nicka Frosta (Soumrak mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení) to mezi nimi jiskří a jejich hlášky mají šťávu. 

Zajímavost

Fanoušci heavy metalu jistě ocení, že ve filmu najdou dvě kultovní skladby v jejich oblíbeném stylu. Jednou z nich je „Bring Your Daughter… to the Slaughter“ od kapely Iron Maiden, tou druhou pak „Born to Raise Hell“ od hardrockové legendy Motörhead. 

Dwayne Johnson 

Dwayne Johnson, který ve filmu hraje sám sebe, má přezdívku „The Rock“ neboli „Skála“. Začínal jako wrestler a v ringu skvěle uplatnil nejen své tělesné proporce, ale také neodolatelné showmanství. Díky němu se stal miláčkem publika a dostal se až k filmu. Masivní popularitu filmových fanoušků získal hlavně nezapomenutelnými rolemi ve filmech Mumie se vrací, Vítejte v džungli nebo Kráčející skála.

Souboj s rodinou

Film / seriál
Hodnocení FDB 64,5 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Stephen Merchant

Scénář Stephen Merchant

Obsazení Dwayne Johnson, Nick Frost, Lena Headey, Florence Pugh, Jack Lowden, Leah Harvey, Hannah Dodd

Délka 108 min.

Rok 2019

Cinemax2 pátek 18. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC