Film / seriál

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil: Pořádná femme fatale

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Psychopatická kráska Eva Green dohání muže k šílenství v pokračování drsné detektivky, na které se čekalo příliš dlouho.

V roce 2005 režisér Robert Rodriguez spolupracoval s autorem komiksové předlohy na nádherně stylizované adaptaci Sin City – města hříchu. Takřka výhradně černobílá kombinace krvavých příběhů o násilí, pomstě a smrti měla skoro všechno, dokonce v ní nechyběl ani Bruce Willis v jedné z hlavních rolí. Chybělo jenom jediné: pořádná femme fatale. 

Žádná Angelina

První film ze světa Sin City byl úspěšným experimentem se stylem a zároveň krví potřísněným milostným dopisem žánru noir. Navzdory úspěchu trvalo téměř deset let, než se podařilo dát dohromady rozpočet i herecké obsazení. Nějakou dobu se například mluvilo o tom, že titulní roli dostane Angelina Jolie. Frank Miller má s odklady ve filmovém světě zkušenosti. Podobně dlouho se čekalo i na pokračování 300: Vzestup říše, které stejně jako první díl a všechno s názvem Sin City vzniklo podle jeho úspěšných komiksů. I v tomto pokračování mimochodem hraje Eva Green, která se stala titulní Ženskou, a je taky tím nejlepším, co ve filmu uvidíte. 
Tentokrát Rodriguez a Miller vybrali části druhé komiksové knížky Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil a doplnili je jedním kraťasem a dvěma „povídkami“ speciálně napsanými pro tento film. A tak kromě toho, že se drsňák Dwight (Josh Brolin) zaplete se smrtonosnou Avou (Eva Green), Johnny (Joseph Gordon-Levitt) hraje poker o vlastní život, striptérka Nancy (Jessica Alba) šílí z touhy po pomstě, zažívá Marv (Mickey Rourke) těžkou amnesii. 

Když Ava, tak Eva

Eva Green nahotu nijak zvlášť neřeší. V případě téhle hlavní role to ostatně asi bylo podmínkou. Být nahá i v tak hodně stylizovaném filmu pořád znamená být nahá od hlavy až k patě. Dokonce i původní plakát k filmu, na kterém se krásně vyjímá v průhledném negližé, musel být na příkaz cenzury decentně „zneprůhledněn“. „Nahota má svůj důvod,“ říká herečka. „Ava využívá své přednosti jako zbraně. Pro jednoho muže je sexy kočičkou, pro jiného představuje bohyni. 
Může být křehkou holčičkou a pak najednou prásk – a je z ní drsná mrcha! Všechny ženy mají mnoho podob, ale ona je tím skoro postižená. Je tak trochu šílená!“  Hrát femme fatale je něco, co si Eva Green očividně užívá. Ava sice nevelí zástupům krvelačných Peršanů jako její Artemisia v eposu 300: Vzestup říše,  ale i tak je pořádnou zmijí, která jako správná podvodnice parádně mění výrazy podle toho, jakého nebožáka se zrovna rozhodla využít a zničit. Pokud jde o Dwighta, tentokrát si v jeho kůži místo Cliva Owena „užívá“ Josh Brolin. Owen prostě nakonec neměl čas, ale změna tváře se stejně přesně shoduje s jedním z filmových zvratů, který nebudeme prozrazovat. Navíc Ženská, pro kterou bych vraždil se koneckonců odehrává před prvním filmem.

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Film / seriál
Hodnocení FDB 76.5 %
Foto HBO

Režie Frank Miller, Robert Rodriguez

Obsazení Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin, Joseph Gordon-Levitt, Rosario Dawson, Bruce Willis, Eva Green

Délka 103 min.

HBO pátek 3. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC