Film / seriál

Nepřítel: Pozor na dvojníky!

Nepřítel
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Co se stane, když Jake Gyllenhaal začne obsesivně pronásledovat Jakea Gyllenhaala? Tak bizarní věci si ani nedokážete představit!

Hned dva filmy uváděli spolu americký herec Jake Gyllenhaal a kanadský režisér Denis Villeneuve na podzim 2013 na festivalu v Torontu. Drama Zmizení a podiv(uhod)ný thriller Nepřítel. V prvním si Gyllenhaal zahrál detektiva vyšetřující únos dvou dívek. Ve druhém dostal dokonce dvojroli – univerzitního profesora historie a herce, který jako by mu z oka vypadl. Mladý ale mrzutý profesor žije vcelku rutinní život, ač má po boku krásnou ženu v podání Melanie Laurent. Proto, když jednou doma ve filmu uvidí svého dvojníka, rozhodne se ho kontaktovat. Tím rozpoutá řetězec bizarních událostí, v jejichž víru mu hrozí, že ztratí sám sebe.  
Hypnotický surreálný thriller s děsivou pointou vychází z románu Dvojník José Saramaga, nositele Nobelovy ceny. Připomíná k tomu i Kafkovu Proměnu a další autory zaměřené na absurditu existence, nejistotu a podvědomí. Film vyhrál pět Canadian Screen Awards, včetně těch za nejlepší film, režii a scénář. Někteří recenzenti ho přirovnávali k Nolanově Mementu a oceňovali, že o jeho pochopení se musí diváci dost snažit. Režisér nicméně v rozhovorech obecenstvu aspoň napověděl – podle něj je Nepřítel především příběhem o opakování, konkrétně o problému, jak žít a učit se, aniž bychom stále opakovali ty samé chyby.  

Nepřítel

Film / seriál
Hodnocení FDB 41.1 %
Foto HBO

Režie Denis Villeneuve

Obsazení Mélanie Laurent, Jake Gyllenhaal, Jane Moffat, Joshua Peace, Tim Post, Kiran Friesen, Loretta Yu

Délka 90 min.

HBO pátek 24. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC