Film / seriál

Hobit – Šmakova dračí poušť: Další návrat do Středozemě

Hobit: Šmakova dračí poušť
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Knížka o cestě jednoho hobita a třinácti trpaslíků tam a zase zpátky sice čítá jenom 250 stran, Peter Jackson se ji ale rozhodl zadaptovat velkolepě, propojit s Pánem prstenů a vydělat na tom co nejvíc. A tak i hobití putování je rozloženo do tří filmů. Šmakova dračí poušť je prostřední z nich.

Jak název napovídá, tentokrát se nám představí už i obávaný a prohnaný drak Šmak, který si ustlal na zlatě v bývalém trpasličím království a nechce se z něj hnout. Což neblaze ovlivňuje život v nedalekém smutném Jezerním městě, kde bydlí i odvážný a ztepilý Bard. Než se tam ale Bilbo s trpaslíky dostanou, budou hodovat u podivného stvoření jménem Medděd a zajmou je ne zrovna přátelští elfové z Temného hvozdu. Do děje se v tom okamžiku zapojí i další starý známý z Pána prstenů, Legolas, stále v podání Orlanda Blooma. A další elf, či spíš elfka, doplní příběh o náznak milostného příběhu. 
Legolase v knize Hobit nehledejte, ale po prvním filmu už všichni čtenáři Tolkienova oblíbeného dětského románu z 30. let asi vědí, že od Jacksona nemůžou čekat věrnou adaptaci. Spíše prequel jeho verze fantasy o souboji dobra a zla Pán prstenů, která tohoto novozélandského filmaře na začátku tisíciletí proslavila. Všechny díly nové filmové trilogie na sebe těsně navazují, popisují totiž souvislý příběh, odehrávající se ve Středozemi šedesát let před událostmi ze Společenstva prstenu. Scénář psala stejná trojice jako v případě Pána prstenů, doplněná však o mexického filmaře Guillerma Del Tora, který měl Hobita původně režírovat. 
Ve druhém Hobitovi je víc akce, dobrodružství i postav než v jedničce, která spoustu času strávila zpíváním a mytím nádobí u Bilba v kuchyni. Teď už události nabírají na intenzitě, cesta se stává nebezpečnější a akce je vynalézavější, především ta, zahrnující sjíždění řeky v sudech během útoku skřetů. Osamělá hora se svým zlatem také začíná probouzet korupci a hamižnost některých hrdinů. Jen Bilbo zůstává stejně bezelstným, obyčejným hrdinou a Martin Freeman ho navíc hraje neodolatelně roztomile. Mimochodem jeho kolega ze seriálu Sherlock Benedict Cumberbatch v originále namluvil Šmaka – a také Necromancera, z něhož se stane Saruman, zlo z Pána prstenů.

Hobit: Šmakova dračí poušť

Film / seriál
Hodnocení FDB 84.9 %
Foto Profimedia.cz

Režie Peter Jackson

Obsazení Martin Freeman, Ian McKellen, Andy Serkis, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans

Délka 161 min.

HBO pondělí 2. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC