Film / seriál

Co je horší než terorismus?

Hrdinové filmu Tajemství jejich očí – Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman a Julia Roberts
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Nejstrašnější obavou každé matky je, že se jejímu dítěti stane něco zlého. A neustálý strach pravidelně přiživují zprávy o únosech, znásilnění a vraždách.I detektivové, kteří řeší všechny tyhle hrůznosti, jsou nejspíš něčí rodiče. Ray a Jess se v FBI soustředí na potírání terorismu.

Když se v těsné blízkosti ostře sledované mešity najde tělo nezletilé dívky, jsou přivoláni k prošetření, zda vražda nějak nesouvisí s jejich případem. Vyšetřování se ale v samém počátku změní v noční můru. Tělo znásilněné a brutálně zavražděné dívky totiž Jessin parťák indentifikuje jako její jedinou dceru.

Ray se do případu zakousne a podaří se mu realativně rychle vypátrat pachatele zrůdného činu, Marzina. Místo očekávané úlevy ale přichází další šok. Vrah je zároveň velmi důležitým informátorem FBI v případu radikální skupiny napojené právě na sledovanou mešitu. Státní zástupce se tak rozhodne upřednostnit, ve jménu vyššího zájmu, životy potenciálních obětí nad jedním již zmařeným. Marzin tak svobodně odchází bez jakéhokoli postihu. A Ray se rozhodne odejít od FBI. I tak ale po dalších 13 let po Marzinovi na vlastní pěst pátrá. Ve chvíli, kdy se mu ho podaří opět najít, žádá o znovuotevření případu. S překvapením ale zjišťuje, že sama Jess jeho návrh striktně odmítá. Skutečně se nechce po dlouhých letech vracet k bolestné události, nebo má odlišnou představu o spravedlnosti?

Filmoví nadšenci při pohledu na název filmu, Tajemství jejich očí, pravděpodobně zpozorní. Stejný název totiž nesl již v roce 2009 snímek argentinského režiséra Juana José Campanelly, který zároveň získal Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Remake z americké produkce má na svědomí režisér a scenárista Billy Ray. Po režisérské stránce se jedná o relativního nováčka s pouhými třemi zářezy v režijní filmografii. Ta scenáristická ale skrývá trháky jako Hartova válka, Hunger Games nebo Kapitán Phillips, za kterého si Ray vysloužil dokonce nominaci na Oscara. Své scenáristické zkušenosti uplatnil také při úpravě originálního příběhu, ve kterém byl původně hlavním hrdinou právník, který přišel o svou ženu. A právě díky tomuto posunu se může divák těšit na hvězdné obsazení s oscarovou Julií Roberts v hlavní roli, doprovázenou Nicole Kidman a Chiwetelem Ejioforem (Ray), známým z hitu 12 let v řetězech.

Je až škoda, že se Rayovi nepodařilo z takového slibného obsazení vyždímat úplné maximum. Julia Roberts je přesvědčivá v roli ženy zlomené ztrátou dítětě a vzácně ji divák uvidí v syrové podobě, zbavenou její oslnivé krásy. Příběh je ale roztříštěn mezi další dvě postavy v podání Kidman a Ejiofora, o jejichž charakteru se bohužel dozvídá minimum. Ideálně nejsou vyřešeny ani skoky v čase, ve kterých se pozorný divák zorientuje až podle Ejioforových šedin. Rayova režisérská nezkušenost je ze snímku tedy stále znát. Těm, kteří ale argentinský originál neviděli, ani tyto drobné mouchy na kráse nezkazí napínavou a silně emotivní podívanou. 

5 dramat s Julií Roberts

Noci s nepřítelem

Když si Laura brala Martina, netušila, že se vdává za tyrana, který ji promění život v peklo. Navenek jsou dokonalý pár – krásná žena v domácnosti s pohledným a svůdným manželem – takže není jednoduché se ze vztahu vymanit. Laura je ale schopna riskovat cokoli, i vlastní život. 

Případ Pelikán

Darby je studentkou práv, která náhodou přijde na stopu vraždám dvou soudců. Poté, co se její teorie dostane do rukou FBI, zemře náhle její přítel a sama se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Do případu jsou totiž zapleteni i vysoce postavení politici.

Erin Brockovich

Erin je rozvedená matka tří dětí, které se podaří získat místo sekretářky v advokátní kanceláři Eda Masryho. U jednoho ze zdánlivě beznadějných případů se jí podaří objevit nové důkazy, díky kterým Ed dosáhne výhry v soudním sporu s obří elektrárenskou společností. Hlavní role v příběhu podle skutečných událostí přinesla Julii právem prvního Oscara.

Blízko od sebe

Drama o rodině Westonových z Oklahomy, jejíž členové se setkávají na pohřbu hlavy rodiny. Děj se zaměřuje na charakteristiku jednotlivých postav, složitosti mezilidských vztahů a odhalování tajemství, která se ukrývají v každé normální rodině. 

Hra peněz

Thriller ze zákulisí televizního vysílání, které v přímém přenosu naruší ozbrojený zkrachovalý finančník. Moderátor Lee Gates v podání George Clooneyho a producentka Patty, Julia Roberts, se musejí v přímém přenosu vyrovnat nejen se samotným útočníkem, ale také odhalit pravdu o konspiraci v rámci globálních obchodních trhů.  
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Tajemství jejich očí

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,1 %
Foto HBO, CinemArt

Režie Billy Ray

Scénář Billy Ray

Obsazení Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Dean Norris, Alfred Molina, Joe Cole, Michael Kelly

Délka 111 min.

HBO neděle 28. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC