Film / seriál

Chybami se i superhrdina učí

Avengers 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Kolikrát nám ještě budou superhrdinové z týmu Avengers muset přispěchat na pomoc? Naštěstí ještě minimálně jednou! Kapitán Amerika, Iron Man, Thor, Hulk, Černá vdova a Hawkeye spojí podruhé své nadlidské síly, aby opět zachránili lidstvo. Tentokrát ale nestojí před rizikem zkázy z jiného světa. Novou hrozbu totiž stvoří jeden z jejich vlastních řad.

Jak velí žánrová kuchařka, divák je hned na začátku vhozen přímo do akce. Organizaci Hydra se po porážce Lokiho podařilo zmocnit jeho božského žezla, pomocí něhož provádí na základně ve smyšlené Sokovii, jak jinak než ve východní Evropě, experimenty na lidech. Poté co Avengers porazí Hydru včetně její tajné zbraně v podobě vylepšených dvojčat Maximoffových, objevuje Stark v žezlu umělou inteligenci. A nebyl by to Tony, známý svou pokušitelskou náturou a vysokou dávkou ega, aby objev navzdory zřejmému riziku i námitkám svých spolubojovníků nevyužil pro svůj záměr, jakkoli ušlechtilý. Projekt Ultron, který měl zajistit globální bezpečnost a umožnit Avengerům odchod na odpočinek, se ovšem Tonymu vymkne z rukou a stane se z něj dábělská verze svého megalomanského stvořitele s obsesí pro co nejefektivnější řešení problémů. Rozdíl je pouze v tom, že v Ultronově případě je tím řešením vyhlazení lidstva. 

Čtyři z šesti hlavních hrdinů si vysloužili vlastní prostor v samostatném filmu. Diváci se tak mohli do detailu seznámit s životním příběhem Tonyho Starka alias Iron Mana, Kapitána Ameriky, syna vládce bohů  Thora i zeleného Hulka. Historie Černé vdovy a Hawkeye ale zůstala pro komiksové lajky opředena tajemstvím i po shlédnutí prvního dílu Avengers. Ve dvojce dostane divák konečně možnost jejich charakter poznat o trochu více. A to díky nové postavě Wandy Maximoff, která dokáže ovládat i superhrdinskou mysl. Postupně tak otevře pandořinu skříňku plnou vzpomínek všech Avengerů. Dalším obohacením akčních sekvencí je jednak více či méně očekávaná romance mezi dvěma hlavními hrdiny, tak drobné, ale i fatální pochybení, kterých se Avengeři v tomto díle dopustí. Pro veřejnost je totiž snadné zapomenout, že jsou to nadpřirozeným schopnostem navzdory stále jen lidé z masa a kostí. 

Ani pokračování Avengerů vás nepřipraví o oblíbené hollywoodské hvězdy. Kapitána Ameriku opět hraje Chris Evans. Oblek Iron Mana neoblékne nikdo jiný než Robert Downey Jr., ačkoli jeho postava bohužel nedostane kvůli komplikovanější zápletce tolik prostoru, kolik by si zasloužila. Chris Hemsworth se vrací jako Thor, Mark Ruffalo se opět promění v nezvladatelného Hulka a Scarlett Johansson vás bude opakovaně oslňovat v těsném úboru Černé vdovy. 

Postavy, o kterých toho možná příliš nevíte

Hawkeye

Hawkeye, vlastním jménem Clinton Francis Barton vyrůstal v sirotčinci, odkud po šesti letech utekl, aby se přidal k cirkusu. Zde byl nejprve vycvičen v dokonalého akrobata, později v lučištníka. Přestože nemá žádné nadlidské schopnosti, ať už vrozené či získané, jeho oční sítnice je velmi citlivá, takže dokáže trefit prakticky všechno z jakékoli úhlu. 

Černá vdova

Minulost Natashy Romanové je zahalena tajemstvím, ale pravděpodobně se narodila ve Stalingradu v roce 1928. Už jako malá byla zapojena do sovětského špionážního tréninkového programu, kde se z ní díky tvrdému výcviku stala expertka na bojová umění a střelbu. Během tréninku podstoupila aplikace experimentálního séra (podobně jako Kapitán Amerika) a nabyla tak nadlidských schopností.

Pietro Maximoff a Wanda Maximoff

Mladá dvojčata, která jako jediná vystupují pod svými civilními jmény. Důvod je ryze praktický, protože původní komiksové postavy se již s nadpřirozenými postavami narodily jako mutanti, které zpracovává v sérii X-Man konkurenční filmové studio. Marvel tedy pro potřeby Avengers vytvořil pro sourozence alternativní příběh. Pietro získal nadzvukovou rychlost a jeho o 12 minut mladší sestra schopnost ovládat mysl a energii. Jejich hlavním cílem je pomsta Tonymu Starkovi/Iron Manovi za ztrátu rodičů. 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Avengers: Age of Ultron

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,8 %
Foto HBO

Režie Joss Whedon

Scénář Joss Whedon

Obsazení Robert Downey, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Cobie Smulders

Délka 141 min.

HBO neděle 7. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC