Film / seriál

Zůstaňte ve střehu

Antologie města duchů – kanadské drama

Znepokojivé kanadské drama otevírá třinácté komnaty obyvatel malého městečka v quebecké oblasti daleko na severu. Smrtí jedenadvacetiletého mladíka vše jen začíná. Pro hrstku místních obyvatel už svět nikdy nebude stejný, z mlh přicházejí duchové...

Režisér Denis Côté se rozhodl propojit nadpřirozeno s každodenním životem v mysteriózním snímku. V Kanadě je znám hlavně svým rovněž netypickým dramatem Curling (2010). A Antologií města duchů svůj „podivínský“ tvůrčí naturel jen potvrdil. Côte si tento námět půjčil od Laurence Oliviera, který je také spoluautorem scénáře. 

Nejděsivější je ticho

Když to Simon Dubé napálí svým autem přímo do betonové stěny, celá místní komunita se semkne. Ovšem toto náhlé spojení po náhlé smrti mladíka rozhodně není nerozbitné a místo toho, aby se asi 200 místních obyvatel z tragédie vzpamatovalo, jejich křehké vztahy se ještě víc naruší. Jedinou jistotou je neustále zuřící sněhová a větrná bouře. Jenže s ní jako kdyby přicházeli duchové. Nejedné z postav se náhle zdá, že vidí někoho už dávno mrtvého nebo že slyší podivné zvuky, škrábání, chrapot. A začínají tak pátrat ve své minulosti, zkoumat své nejtemnější obavy, rozpomínat se na děsivé sny. Jako kdyby Simonova smrt otevřela Pandořinu skříňku a na město padne těžká deprese. 

Charakterizovat žánrově Antologii města duchů asi přesně nelze. Je na pomezí hororu, mysteriózního snímku, fantasy i sociálního dramatu a možná vás po zhlédnutí napadnou ještě další kategorie, do kterých by se tento film hodil. Tím nejcharakterističtějším ve filmu ale je ticho, kromě občasného zvláštního zvuku hučení, které se objevuje vždy s mlhou a děsivým přítmím. Film tak působí opravdu mrazivě i ve chvílích, kdy se zdánlivě nic zásadního neděje. 

Už samotný začátek filmu je poměrně bizarní a děsivý. Po havárii si kolem vraku auta hraje několik dětí v maskách připomínajících slavný obraz Výkřik Edvarda Muncha (tento motiv se opakuje vícekrát a jeho význam odhalíte až na konci filmu). Docela zvláštně působí také postava starostky Simone Smallwoodové (Diane Lavallée), která naprosto neochvějně trvá na svém, že vše je v pořádku a místní se s náhlou smrtí brzy a v klidu vyrovnají, i když ví, že nic z toho není pravda. Stejně tak vy jako diváci budete postupně rozklíčovávat kdo jsou, odkud se berou a proč přicházejí ony podivné přízraky, a odhalovat, co je a co není skutečné.  

Zajímavost

I když to vypadá, že se natáčelo v reálné mrazivé pustině, tak veškeré lokace byly vybrány jen do vzdálenosti 40 minut jízdy od Montrealu. 

Antologie města duchů

Film / seriál
Hodnocení FDB 50 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Denis Coté

Scénář Denis Côté

Obsazení Robert Naylor, Josée Deschênes, Jean-Michel Anctil, Larissa Corriveau, Diane Lavallée, Rémi Goulet, Jocelyne Zucco

Délka 97 min.

Rok 2019

Film Europe+ HD středa 25. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC