Rozhovor

Vladimír michálek: Daleko od Norska vznikl nový originál

Vladimír michálek
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jeden z nejlepších českých režisérů se ujal projektu HBO jménem Mamon. Z norské předlohy pak vznikla temná šestidílná série s vynikající zápletkou. Jak si Vladimír Michálek natáčení užíval?

Proč jste přijal nabídku HBO Europe režírovat seriál Mamon?

Režii série Mamon jsem přijal proto, že se rýsovala možnost zajímavé práce v žánru, který mám velice rád. Věděl jsem též, že se jedná o adaptaci norského Mammonu, a tudíž jsem byl zvědavý na to, jak se podaří přenést téma z Norska do našich podmínek, které jsou stále ještě velmi rozdílné. Byla to veliká výzva. Ne nepodstatné bylo též to, že nabídka přišla od HBO. To už je pro mne záruka vysoké kvality a předpokládal jsem, že tento trend bude očekáván i ode mne. Na což jsem se těšil. Nešlo o to, že mohu jako režisér zažít něco zcela nového, ale šlo o to, že zažiji práci na té nejvyšší profesionální úrovni, a to se splnilo na všech frontách.

Viděl jste původní, norský formát? V čem je český Mamon stejný, v čem jiný?

Původní norský formát jsem viděl ještě před tím, než ke mně dorazila nabídka. Byl jsem tedy připraven. Bylo jasné, že se musí zachovat vynikající hlavní zápletka, ale dál už se musí vše přepsat na české podmínky. Z toho pak i vycházela celá režijní koncepce. Určitě jsem měl někde v mozku zachovaný pocit z originálu. Zcela jistě nebyl tím hlavním motorem. Postupně, jak se vyvíjely naše nové scénáře, tak se i formovala jasná představa o podobě českého Mamonu. Je to pak komplex věcí. Začíná to obsazením, výběrem lokalit a končí koncepcí snímání. No a to už pak jste tisíce kilometrů od Norska a vzniká, troufnu si říct, nový originál.

Co bylo na natáčení nejtěžší?

Mamon není série uzavřených epizod. Je to jeden příběh, který odvyprávíme v necelých šesti hodinách. Natáčení neprobíhalo chronologicky, ale na přeskáčku. To je normální. Je však velmi důležité udržet kontinuitu scén, hereckého nasazení, dramatičnost. Stále se musí myslet na celek. Nesmí dojít k rozpadu. To bych řekl, že bylo asi nejtěžší. Na druhou stranu to bylo vynikající cvičení šedé kůry mozkové.

Na jakých atraktivních lokacích jste natáčeli?

Abych pravdu řekl, tak nevím, jestli jsme točili na nějakých atraktivních lokacích. Atraktivnost pro mne byla ta, že jsem mohl točit na lokacích, které byly přesné pro náš příběh. Točili jsme též v Budapešti. Tam nás zanesl příběh, který před 25 lety v Budapešti začal. V Maďarsku jsme též neměli žádné problémy. Budapešť je vyhledávaná lokalita pro zahraniční produkce. Je tam mnoho zkušených pracovníků, kteří pracují na vysoké profesionální úrovni.

S Matějem Hádkem spolupracujete už popáté (divadelní představení Návštěvy u pana Greena, televizní série Okno do hřbitova nebo filmy Posel a Pohádkář) – proč jste ho obsadil i do hlavní role investigativního novináře?

Posel, Pohádkář, Mamon a Matěj Hádek. Řekl bych, že je to tak trochu náhoda. Dělal jsem i jiné věci, v kterých Matěj nehraje. Co se týče obsazení v těchto třech projektech, tak jsem neměl sebemenší pochyby o tom, že tyto charaktery jsou ušité na tělo Matějovi Hádkovi. Dle mého názoru je Matěj jeden z nejlepších herců své generace. Vím o něm, že má čas na to, aby se na roli dobře připravil. Je velký pracant a stále se vyvíjí. Dobře ví, že má ohromné rezervy. No a mě prostě zajímá tyto rezervy objevovat. To platí samozřejmě o každém herci, s kterým pracuji, ale u Matěje je to nějak intenzivnější.

Čím bude seriál Mamon výjimečný, proč by se na něj podle vás měli diváci dívat?

Mamon bude velmi svébytná série. Myslím si, že je dobře napsaný. Dobře natočený. Skvěle zahraný. Jsem přesvědčen, že divák bude od první vteřiny vtažen do příběhu, který mu nedá moc prostoru na vydechnutí. Forma se neuvěřitelně dobře propojila s obsahem a za to jsem šťastný. Vznikl tak temný, napínavý a vzrušující příběh. Je mi jenom líto, že ho nemohu vidět poprvé. Jako normální divák.

Mamon

Rozhovor
Foto HBO
HBO neděle 25. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC