Rozhovor s hercem Brianem Coxem

Seriál boj o moc táhne svou syrovostí

Rozhovor s hercem Brianem Coxem

Jeden z nejlepších seriálů posledních let se vrací na obrazovky. Satirická černá komedie z prostředí mocného rodinného klanu Boj o moc z produkce HBO vstupuje do třetí řady. Jaká bude, na co se diváci mohou těšit a jak probíhalo natáčení? Na to vše odpovídal Brian Cox, muž, který v sérii ztvárnil postavu mediálního magnáta Logana Roye.

Jaké to bylo natáčet poslední díl druhé řady, kde Logan Roy dá jasně najevo, že bude třeba, aby se jeden z členů rodiny obětoval?

Bylo to skvělé. Byla to výborná scéna a skvěle nastínila, co se bude dít dál. Samozřejmě jsem díky ní měl velká očekávání ohledně toho, jak to bude dál. Ne, že by se nenaplnila, naopak, bylo to ještě překvapivější, než jsem si myslel. Příběh se ubírá zajímavou cestou, na kterou jej mohl vzít jen scenárista Jesse Armstrong. Dějová linka nové řady je opravdu nečekaná. Jesse totiž nepíše lineárně – vypadá to tak, ale není to pravda. Dělá odbočky, ale zároveň se nikdy neztratí. Proto je tahle řada tak vzrušující. Děje se tam spousta věcí. Nemohu však nic prozradit.

V posledním záběru na konci druhé řady zachycujícím Vaši tvář to vypadá, jako by se Logan téměř usmíval, když sleduje, jak jej jeho syn Kendall veřejně obviňuje. Chce tím Logan říci: „Dobrá práce, synu“?

Do určité míry ano. Dříve jsme se bavili o tom, že se Kendall musí ostřílet – musí se naučit, jak na to. Ale ne na úkor sebe sama. Musí si jít za svým a nebrat příliš ohled na ostatní. Takže to je asi ten rozdíl. A proto je Logan částečně hrdý na to, že se o to Kendall pokusil – a to je dobře! S jeho povahou to bude taky dost těžké. V hloubi duše Kendall totiž není žádný střelec. Tu roli na sebe vzal a jde mu to. Ale konec konců je to pořád jen Kendall Roy, a ne otec Logan Roy.

Jesse Armstrong má k ruce celý tým scenáristů, kteří scénář neustále dolaďují i v průběhu natáčení. Nechává také herce zkoušet repliky různými způsoby. Je Vám, jako herci, který hodně hraje v divadlech a působil v mnoha divadelních společnostech, takový způsob práce příjemný?

Jasně, zbožňuji Jesseho způsob práce. To, jak přesnou představu o seriálu má, je jedinečné a jednoduše ohromující. Nechce to mít příliš dokonalé. Dokonalost se mu nelíbí, chce v tom mít trochu nepořádek. Jednou jsme točili scénu a on říká: „No, je to už moc dokonalé.“ A já na to: „To je tvoje chyba, nemáš být tak dobrý spisovatel! Musíš si uvědomit, že jsi vynikající scenárista, a nepanikařit, když vytvoříš něco tak skvělého.“ Ta scéna je prostě úžasně napsaná. Řekl jsem mu: „S tím se musíš naučit žít, hochu! Já ti takové věci můžu říkat, protože mně je 75 let а tobě jen 50. Musíš se prostě naučit žít s tím, že máš talent. Je to tvůj dar a prokletí zároveň.“ Ne, vážně, je skvělý. A navíc o překvapení nikdy není nouze. Jesse je hrozně lidský, rozumí všem postavám a neodsuzuje je. Bylo by velice snadné postavy v seriálu odsoudit a vše formulovat určitým způsobem. To ale Jesse nikdy nedělá. Děj je vždy překvapivý a pokaždé se rozvine směrem, který byste nikdy nečekali. Pořád další a další zvraty.

Na tomto seriálu spolupracujete se společností HBO. Proč se tak impozantní příběhy rodí právě tam?

Mám za to, že společnost HBO je v tvorbě původních seriálů nejlepší. Podívejte se třeba, jak úspěšný byl seriál Hra o trůny nebo Mare z Easttownu. Taková díla vznikají jen pod značkou HBO.

Co můžeme očekávat od Logana na začátku třetí řady?

Bude čelit novým výzvám. Jeho syn Kendall se snaží dokázat, že na to má, a Logan ví, že si mladík nabije nos. Už jen kvůli své komplikované osobnosti. Je to takový osamělý kluk. Logan s tím nemůže nic moc dělat, ale má ho rád. Před natáčením jsem se Jesseho ptal: „Má Logan rád své děti?“ On povídá: „Logan své děti miluje.“ Takže teď, když víme, jak jsou pro něj děti důležité a jak velké je to pro něj zklamání, uvědomíme si, že je to právě ten faktor, který žene celou show kupředu. Navenek to nedává znát, nikdy to od něj neslyšíme, ale skutečně je miluje. A odtud všechno pramení. V nové řadě projde jeho láska k dětem těžkou zkouškou. Třetí řada v sobě určitým způsobem zahrnuje tragický prvek. Klasický, až Shakespearovský.

Není lehké si nějakou postavu ze seriálu Boj o moc zamilovat. Proč jsou pořady s takovou spoustou drsných a složitých postav tak populární?

Myslím, že proto, že nám to připomíná, kdo skutečně jsme. Mnoho z nás si díky tomu vzpomene, že jsme si často podobní. A tohle Jessemu skutečně jde. Dokáže lidi na tento pořad neskutečně dobře nalákat. Chytí je jako rybář do sítě a oni se pak od seriálu nemůžou odtrhnout. Navíc Boj o moc má skvělé obsazení, a to nemluvím jen o hercích. Naši kostyméři, maskéři i kameramani nemají konkurenci. 

Celý seriál pojednává o jednom procentu nebo možná jen o jedné desetině procenta těch nejbohatších lidí. Přesto se s nimi divák snadno ztotožní. Jak jste to dokázali?

Podle mě je to proto, že všichni máme nějaké ambice. Někdy nám je osud zmaří. Někdy si je pohřbíme sami. Někdy si za nimi jdeme. A někdy se za ně stydíme. Seriál Boj o moc táhne především svou syrovostí, svým jazykem, nadávkami… I já se někdy při natáčení ptám: „Opravdu tohle musím říct?“

Seriál Boj o moc sledujte na HBO GO.


Brian Cox (* 1. června 1946, herec)

Je oceňovaný skotský herec, který má za sebou přes 50 filmů a desítky televizních a divadelních rolí. V současnosti se do paměti diváků nezapomenutelně vryl jako zámožný Logan Roy v seriálu HBO Boj o moc. Jeho umění si možná budete pamatovat z akční série filmů o agentu Bournovi nebo z kritikou dobře přijatého snímku Match Point z pera Woodyho Allena. V televizní tvorbě exceloval jako Hermann Göring v minisérii Norimberk, za kterou vyhrál cenu Emmy a byl nominován na Zlatý glóbus.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz, HBO

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC