Rozhovor s Carice van Houten (Hra o Trůny)

Rudá kněžka, která uctívá Pána Světla

Rudá kněžka, která uctívá Pána Světla
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jedni jí nemohou přijít na jméno, druzí s napětím očekávají, do čeho se pustí. Mluvíme o tolik diskutované postavě Melisandry z populárního seriálu stanice HBO Hra o trůny. Herečka Carice van Houten, původem z Nizozemska, která Melisandru ztvárňuje od první série, nám poodhaluje, jaký osud její postavu čeká v zatím poslední sérii tohoto seriálu.

Jak začíná pro Melisandru sedmá řada?

Vydává se do Dračího kamene, kde jsme ji kdysi dávno potkali poprvé. Přicházím oznámit Dračí matce (Daenerys), že musí povolat Jona Snowa, protože ho potřebuje. Já mu teď věřím a jsem přesvědčena, že ona mu musí věřit také. Ale jelikož jsem vykázána, nesmím na sebe příliš upozorňovat, takže se alespoň snažím, aby vzala Jona na vědomí.

Jak na to Daenerys reaguje? Je ochotna Rudou ženu vyslechnout?

Ano a je zábavné hovořit o Rudé ženě, protože já pořád ještě nejsem ta samá, jaká jsem byla v druhé sérii. Myslím, že už taková nikdy nebudu. Na Melisandře je jasně vidět, jaký má před Daenerys respekt. V této sérii se protínají dvě postavy, které jsme již dlouho neviděli pohromadě. Bylo to skvělé pro nás herce a myslím, že si to užijí i diváci.

Máte pocit, že tato série je ještě ambicióznější a rozsáhlejší než ty předchozí?

Ano, myslím si to. Rozpočet byl vyšší na nižší počet natočených epizod a připadá mi, že je všechno ještě víc kinematografické. Samozřejmě musí vše skončit velkolepě, takže se děj staví tak, aby finále opravdu velkolepé bylo.

Chápe Melisandra, že ta opravdová hrozba nepramení z konfliktu mezi Daenerys a Cersei? Je to důvod, proč vyžaduje: „Musíš vyslechnout Jona Snowa?“

Myslím, že to ví. Nevím, jestli ví, jak vypadají (Bílí chodci), ale věřím, že něco tuší. To je právě to, co se snažila vyčíst z plamenů. Snažila jsem se ji hrát tak, aby nevypadala jako zloduch, ale jako člověk, který dělá všechno pro větší dobro, a který je přesvědčen, že pro dobrou věc se musí něco obětovat, a že si nemůže dovolit dát průchod svým citům. To ještě neznamená, že je nějaká dobračka, ale ryze zlá určitě není.

Jak se její postava od smrti Stannise změnila?

Za prvé přiznala, že se mýlila. Opravdu myslím, že byla nepříjemně překvapená. Udělala obrovskou chybu, která rozdrtila její svět, a projevila se tím její zranitelnost, o které si myslela, že nevypluje nikdy na povrch. A samozřejmě další vývoj byl, když jsme v poslední série zjistili, že je vlastně velmi stará.

Svěří se někomu, že přivedla Jona zpátky k životu?

Naznačím to, když Daenerys radím: „Musíš ho povolat k sobě, aby ti sám řekl co viděl.“ Sama jí to neřeknu, protože si myslím, že by to mohla špatně pochopit. Takže se ji jen snažím přesvědčit, aby ho povolala.

Je stále do Jona Snowa zakoukaná?

To byla možná jen chvilková záležitost, když začala zrát její sexualita, ale jinak si myslím, že spíš cítí poslání přesvědčit ostatní, že Jon je naším zachráncem.

Co pro Vás v této roli bylo mimořádné a co Vás na ní nejvíc uspokojilo?

Je to silná ženská role, nejsem jen něčí manželka, která sedí doma u dětí a říká si: „Bože můj, co bude dál?“ Je akční. Trvalo dlouho, než jsme ji lépe poznali, ale bylo to tak nakonec dobře – opravdu nečekala, že se odhalí, jak se věci v jejím světě mají.


Melisandra je Rudá kněžka, která uctívá Pána světla. Původně se dala do služeb Stannise Baratheona, o kterém věřila, že je vyvolený k tomu, aby se stal dalším králem Sedmi království. Má prorocké schopnosti, které jí pomocí ohně umožňují nahlížet do budoucnosti. Obrazy, které v ohni vidí, však nejsou vždy jednoznačné, a tak se musí vždy velmi spoléhat na svou intuici, aby je vyložila správně. A to se ne pokaždé podaří, což stojí i lidské životy. Právě tak skončila i slavná cesta Stannise za jeho dědictvím. Melisandra byla po této události vyhnána z Černého hradu. V aktuální sérii se s ní opět setkáváme, tentokráte po boku dračí královny Daenerys Targaryen.

Hra o trůny (sedmá řada)

Rozhovor
Hodnocení FDB 90 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Alan Taylor, David Nutter, Alex Graves, Daniel Minah…

Scénář David Benioff, George R. R. Martin, D. B. Weiss, Vane…

Obsazení Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Carice Van Houten…

Délka 7× 60 min.

Rok 2011

HBO pondělí 28. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC